Przegladając Internet znalazłem ciekawą stronę na której oferują do sprzedaży černobílá kopie mapy D2/6 PRUSKÁ TOPOGRAFICKÁ MAPA 1:25 000 MESSTISCHBLATT (4 CM - KARTE)
http://geoportal.cuzk.cz/ISAR/Data/Databaze/D2/D2_06.htm
Wysłałem e-mail w sprawie zakupu mapy
2828 - Breslau Nord 1886/1934 z prośbą o informację czy mogę zapłacić przez internet kartą VISA. W odpowiedzi dostałem poniższy e-mail;
Cytuj:
Dobrý den,
můžeme Vám poskytnout pouze černobílou xerokopii (na papíru), cena 20 Kč. Pokud nás můžete navštívit, vyhotovíme Vám kopii na počkání, platba v hotovosti ve studovně archivu (Pod Sídlištěm 9, Praha 8, u stanice metra Kobylisy). Studovna je otevřena v pondělí a ve středu 8:00-12:00, 13:00-17:00, v úterý a ve čtvrtek 8:00-12:00, 13:00-15:00, pátek zavřeno.
S pozdravem\
Miroslav Kronus
Ústřední archiv zeměměřictví a katastru
Tel.: +420 284 041 681
Z tego co zrozumiałem jezyk naszych południowych braci to mapy te można kupić w wersji xerokopii (na papíru) ale opłata gotówką w siedzibie archiwum.
Szokujaca jest jednak cena takiej mapy, bowiem po kursie 1 Kč = 14 gr wychodzi 2,8 zł!
Czy ktoś z kolegów będzie w najblizszym okresie w Pradze Czeskiej i mógłby mi pomóc w zakupie 10 szt map?
A może jest na Forum poszukiwacz z Pragi który mógłby mi pomóc w zakupie tych map?
Kawałek mapy z tej serii ponizej.