Teraz jest niedziela, 13 września 2026, 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy Królestwa Kongresowego 1839
PostNapisane: piątek, 5 września 2003, 09:10 
Templariusz

Mam pytanie do użytkowników tych map. Czy wiele trudności nastręczało wam zlokalizowanie obiektów na tych mapach ??
I drugie, jaka była ewentualna rozbieżność w pozycji naniesienia ??

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2003, 20:32 
Templariusz

Wnioski:
1. Nikt nie używa map Królestwa Kongresowego. albo
2. Nikt nie ma trudności w lokalizowaniu obiektów na tych mapach, albo
3. Nikt nie chce pierwszy zabrać głosu. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2003, 11:30 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Ja mam jedną mapę, ale dosyć małe doświadczenie w poruszaniu się z nią w terenie - te tereny znam i nie zastanawiałem się, czy występują duże rozbieżności na mapie... - mniej więcej się wszystko pokrywa. Ciężko mi stwierdzić, jeśli nie znalazłem danego obiektu, że rzeczywiście jest błąd na mapie czy po prostu absolutnie brak już jego śladów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 09:33 
Templariusz

Oczywiście, może się tak zdarzyć, ale ja zauważyłem, że w niektórych miejscach została przesunięta, wytyczona od nowa droga i to zaciemna cały obraz.
Na przykład, w dużym lesie przez który biegł trakt pocztowy stała karczma przy skrzyżowaniu z inną drogą. Szukasz, łazisz, i kompletnie nic. I nagle od jakiegoś wieśniaka dowiadujesz się, że podczas okupacji las został wykarczowany, w latach 50-tych zasadzony od nowa, i ścieżki w niem tez są nowo wytyczone. Z przesunięciem ok 200 metrów !!!! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 09:43 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No to fakt - zdarza się, że pewne drogi są przesunięte. Część takich zmian to normalne zabiegi drogowców - skracanie dróg czy łagodzenie zakrętów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2003, 20:53 
Wielki Szpitalnik

posługuję się czasem taką mapą z top mapu, żeby coś na niej odczytać trzeba używać silnego szkła powiększającego, jednak mogę stwierdzić że jest to dosyć dokładna mapa, udało mi się znaleźć kilka miejsc w terenie zlokalizowanych dzięki tej mapie. wadą tej mapy jest to że wszystkie elementy na rysunku sie zlewają. zaletą jest to że zaznaczone są nawet pojedyńcze budynki czy zagrody gospodarskie. a co do dróg to jest tak jak mówi Robi, drogowcy idą z duchem czasu i dostosowują parametry starych dróg do możliwości nowych pojazdów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2003, 23:06 
Kapitan
Kapitan

No to powiedzcie jak znaleźć punkt odniesienia starej mapy do rzeczywistosci?skoro drogi zmieniaja swój tor rzeki zmieniaja koryto,strumienie sadzawki stawy wysychają ,las sie rozrasta lub zostaje wyciety a starsi ludzie nie pamietają tych czasów (1829),mam takie pole na którym ciągle cos kopię (monety.kule ołowiane,fragmenty ozdób,ceramika itp)na mapie KP jest tam pole i nic wiecej a monety są własnie z tego okresu i starsze ,gdzieś wyczytałem że ta mapa była robiona na podstawie jeszcze starszej mapy pocztowej tylko skąd ją błąd ortograficzny!!!???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2003, 08:51 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Ja też mam podobne dylematy jak kris - również zaznaczone na mapie tylko pole. Ja wychodzę z założenia, że nie wszystko było zaznaczane na takich mapach. Karczmy np. były w prawie każdej wsi, a mapy tego nie oddają (tylko te większe). Poza tym wiele rzeczy mogło być sezonowych czy nie mieć wręcz charakteru umieszczania na mapie - np. jakiś cyrk objazdowy, jarmark, zebranie czy inne jakieś wydarzenie, które zrodziło monety w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]