Teraz jest poniedziałek, 24 sierpnia 2026, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Oznaczenie "zu" ma mapie
PostNapisane: piątek, 1 września 2006, 11:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co oznacza ten dopis "zu" na mapie?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 września 2006, 12:22 
Weteran
Weteran

"Zu"(niem) - między innymi "do". W tym przypadku chodzi chyba o teren czy osiedle należące do wymienionej obok miejscowości.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 23:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
"ZU" oznacza miejsce gdzie mozna było glównie napoić i nakarmić (serwisowac :) ) konia, przy okazji samemu coś przekąsić lub wypić...schronic sie przed deszczem, czasem przenocować....tyle zrozumiałem z tłumaczenia mi tej nazwy przez niemca. najpełniej oddaje charakter tego miejsca okreslenie go jako "tanksztela dla koni" :) analogiczna funkcja jak współczesne stacje paliwowe... czyli miejsce gdzie mozna zapytać o droge, tankowanie, myjnia, sklepik WC ii tym podobne w zaleznosci od klasy danej stacji....te funkcje spełniało kiedys ZU i prawie zawsze znajdowało sie w sasiedztwie, na przedmiesciach, lub skraju danej miejscowosci...sporadycznie w samej miejscowosci....ale nie było to miejsce porównywalne do karczmy czy "knajpy", na terenech poniemieckich te dwa miejsca wyraźnie odrózniano i odmiennie oznaczano na mapach. Bywały "zu" w postaci jedynie szopy ze żłobem i poidłem....bywały i okazałe kompleksy połaczone z hotelem i karczmą tudzież dziewkami frywolnymi :) w zaleznosci od rozmiarów osady i zasobnosci własciciela czy lokalizacji w poblizu głownych traktów.
W polskim słownictwie chyba odpowiadało by okreslenie "zajazd", jesli ZU po niemiecku znaczy DO...to by wychodziło w tłumaczniu "Dojazd"...dziwny ten ich jezyk... chyba ze w polsce ZAjazd byl ZA wioską a w niemczech na drodze DO wioski , sorka za ten żarcik słowny ale nie mogłem sie powstrzymac...choc cos w tym jest.... :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ZU
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 13:18 
Kapral
Kapral

Szanowni Koledzy,

myślę, aczkolwiek może się mylę, że gdyby to miało oznaczać "do" byłoby to słowo, "zum" czyli połączenie "zu dem..." lub "zur" czyli połączenie "zu der". Obstawiam "tanksztele dla koni". Ważne jest z jakiego okresu ta mapa pochodzi, język niemiecki jest bardzo złożony i zmieniał się na przestrzeni wieków. Jeśli jest to bardzo istotne mogę spróbować to ustalić. Proszę jednak w takim wypadku o odzew.
Uppermc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 13:51 
Moderator
Moderator

no to i mi zabiliście ćwieka- dotychczas byłem 100% pewien, że "zu" na mapce powyżej funkcjonuje w tym znaczeniu, w którym opisuje je dago... ale mimo, iz teraz mam troche wątpliwości, to nadal wydaje mi się, że wirnik nadinterpretuje znaczenie tego 'zu' na mapie. Sprawdziłem kilka legend i w zadnej 'zu' nie ejst opisane w ogóle - zakładałbym więc, że jest to po prostu 'zu' w znaczeniu, jakie mu dotychczas przypisywałem i w jakim opisał to dago...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 13:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
W tym wypadku ,słowo"zu" jest użyte z nazwą miejscowości przy grupie budynków.
Interpretacja dago wydaje się być trafna (przynajmniej w porównaniu do mblattów).
Pzdr der K.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 14:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
Uczciwie przyznaje ze moja "wiedza" odnosnie "zu" pochodzi od znajomego niemca...a ten tez nie wyjasnił znaczenia tej nazwy "od reki" tylko po konsultacji z jakimś starszym członkiem rodziny. Miedzy innymi z powodu "zmiennosci znaczeniowej" jezyka niemieckiego na przestrzeni lat....przykładem niech bedzie słowo lager...dawniej blizsze znaczeniowo "magazynowi" dziś blizsze znaczeniu "obóz"....co też jest swoistym magazynem, tyle ze żywych ludzi....

w moim poscie rozważania "zu"- do, w kontekscie polskiego ZA-jazd....były wyłacznie zartobliwą grą słów nie wybnikajaca z jakiejkolwiek wiedzy....z reszta zaznaczyłem ze to jedynie zabawa słowna...i nie nalezy tego traktowac jako jakiejś wskazówki...chyba ze przypadkiem trafiłem w sedno:)

ZU wystepuje dosc powszechnie na mapach z okresu 1906-1933, terenów które przed IIwś były niemieckie, da sie zauważyć równiez rozlokowanie czy moze zageszczenie "zu" wzdłuż wazniejszych dróg. Gdzieś na jednej z map ZU jest połaczone z virsthaus (nie wiem czy poprawnie napisałem) co by potwierdzało znaczenie "zu" o jakim mówiłem....dodatkowo analizujac od innej strony....konie wymagały zmiany-odpoczynku...słowem obsługi czy hotelu z "parkingiem"....wiec musiały istniec miejsca (dosc gesto wystepujace) gdzie sie to odbywało. Nie znalazłem na niemieckich mapach czegokolwiek co by z nazwy sugerowało takie przeznaczenie, a niemcy na mapach o jakich mowa byli wybitnie dokładni, wiec powostaje jedynie ZU.

Wszystkie Zu jakie na moim terenie zlokalizowałem i ekspolorowałem (ok 8-10-ciu) stanowia zazwyczaj teren do dzis wyraznie odcinajacy sie i łatwy do zlokalizowania, zazwyczaj wybitnie zakrzaczony, wymiarami nie odbiegajacy od typowej niewielkiej posesji. jednak ZAWSZE byly tam pozostałosci zabudowań...czyli nie był to jedynie "teren przynalezny" do danej miejscowosci ale teren na którym "cos" stało. Jako ze tereny te lezą w poblizu dróg, czesto polnych, i w pewnej odlegósci od miejscowosci, są intensywnie zagospodarowywane przez tybylców i pietrza sie górami smieci, stad o znalzeziska trudno i "po fantach" przeznaczenia ocenic nie sposób, ale ogólna róznorodnosc znalezisk jest taka jak dla młynów... brak podków tłumacze praca na niemal pełnej dyskrymie w tak zasmieconym terenie.

Zakładajac jednak nadinterperetacje...to zastanawiam sie jak funkcjonowały dawniejsze stacje pocztowe ....coś na wzór westernowych :) stacji dyliżansu pocztowego na których zmieniano zmeczone konie celem przyspieszenia przesyłu poczty....moze podobna funkcje pełniły zu???

nie upieram sie przy swoich "teoriach" i również chetnie poznał bym stan faktyczny...sadze ze kolega uppermc może tu rzucic wiecej swiatła
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 17:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

"zu" oznacza przynaleznosc administracyjna osiedla lub grupy budynkow do jednostki administracyjnej, np miejscowosci. Mozna to sprawdzic poprzez porownanie z pozniejszymi mapami polskojezycznymi, poniewaz zachowuja one przewaznie niemiecki podzial administracyjny.
koniec kropka.
Baxter12

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]