Teraz jest niedziela, 13 września 2026, 01:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapa Królestwa Polskiego i inne ...
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2003, 03:28 
Kapitan
Kapitan

Mam do Was pytanie ,jak odnajdujecie w terenie lub na nowszych mapach objekty ze starych map,macie jakąś wypracowaną metodę lub program komputerowy do tego typu działań?O ile w gre wchodzi np II ew I wś to żródłem informacji mogą być np tubylcy to w przypadku starszych dziejów jest to sprawa dużo bardziej skomplikowana ,wiem że układy dróg się pozmieniały ,niektóre nawet znikły pochłónięte przez pługi lub lasy ,nawet koryta rzek uległy zmianie więc jak namierzyć określone miejsce nie mam pojecia.Z literatury wiem że w pewnej wsi była kiedyś (XVw) komora celna więc miejsce wymarzone do szukania monet ale gdzie ???przecież trudno biegać po wszystkich okolicznych polach ...
Proszę o pomoc doświadczonych poszukiwaczy aby podzielili się własnym doświadczeniem.
Zacznijmy od zakupu mapy :D ,Kupujemy i z wypiekami na twarzy szukamy tego jedynego wymarzonego miejsca np karczmy ,JEST!!! nawet nie daleko od naszego miasta wyciągamy aktualna mape terenu(jeśli ja posiadamy) i d...a - skrzydełka nam opadają tam wcale nie ma drogi tylko las (w najlepszym przypadku) lub zabudowania a tak "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to nie wiemy gdzie to właściwie jest :o :o :o ,ale nic to nas nie zraża jedziemy na miejsce bliżej nieokreślone i mamy do przeszukania teren o powierzchni np 2 km włączajac w to okoliczne gospodarstwa ,łąki i pola uprawne .Przechodzący rolnik informuje nas łaskawie- pukając sie w czoło -że na tym polu to juz jego pradziadek krowy u dziedzica pasał i żadnej karczmy nie widział, odbiera nam ostatnią resztkę nadziei . Zrezygnowani wracamy do domu lub szukamy najbliższych okopów aby choć garść łusek do domu zawieżć na dowód że ostatnich kilka godzin nie spedzilismy na piwie lub u kochanki(dotyczy tylko żonatych) Aby uniknąc takich lub bardziej dramatycznych okoliczności proszę Was o porady ,uwagi i podpowiedzi w W/w kwestii

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2003, 09:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Właśnie tak robimy jak napisałeś- porównujemy mapy. Patrzymy na starą mape- jest karczma, a na nowej mapie w tym miejscu las. Jedziemy do tego lasu i wykopujemy 83 złote monety i 3 kilo srebrnych.

A tak powaznie to prównania dokonuje się w komputerze za pomocą programów do GPSa. Mając obie mapy skalibrowane możesz odwzorować punkt ze starej mapy na nowej mapie. Potem ładujesz współrzędne punktu do GPSa i jedziesz w teren.
Ja uzyskuję w ten sposób dokładność około 50 metrów, to znaczy że w terenie jade do punktu który mi wskazuje GPS i potem promieniu 50m znajduję szukany obiekt.
Z tym że im starsze mapy tym gorzej.
A GPS kupiłem najprostszy za około 600 zł i wystarczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 02:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Ja korzystam z map messichblater z 1930 roku i radzę sobie w bardzo prosty sposób: do GPS-a wprowadzam wspólrzędne (najpierw trzeba w GPS zmienić siatkę odwzorowania na niemiecką), i GPS jak po sznurku prowadzi mnie do obiektu, z wlasnego doświadczenia wiem że dokladność to od 10 do 40 metrów. W ten sposób potrafiłem znaleźć w środku lasu ruiny a w zasadzie tylko dół po fundamentach starego poniemieckiego domu, dodam jeszcze ze na mapie prowadziła do niego dość szeroka droga , natomiast w praktyce okazało sie ze tak zarosła , iz stala sie małą , ledwo widoczną dróżką.Bez GPS-a na pewno poszukiwania trwałyby o wiele dłuzej, a tak to ide jak po sznurku.Wiem też tez ze porównywanie ze współczesnymi mapami nie zawsze daje efekty.Doswiadczylem tego na własnej skórze , kiedy szukajac ruin starego młyna rozum i rozsądek nakazywaly szukac calkiem w innym miejscu niż GPS i co sie okazało, ano to iż maszynka miała racje. Także to chyba najbardziej efektywny i szybki sposob. Teraz to nawet nie porównuję ze współczesnymi mapami , tylko wprowadzam wspołrzędne i idę (lub jadę) jak po sznurku i zawsze znajduję :usta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 08:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Krzywy, jak się nazywa ten układ współrzędnych którego używasz do messtischblattów? I jakiego GPSa używasz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 09:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Używam etrex venture, a układ odniesienia to Potsdam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 10:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Właśnie sprawdziłem doświadczalnie- rzeczywiście na messtischblattach Potsdam pasuje idealnie. A ja jak gupi je kalibrowałem według innych map..
A z tym porównywaniem chodziło mi o to że często okazuje się że miejsce które nas interesuje obecnie jest zabetonowane, więc warto sprawdzić na nowych mapach.
I oczywiście potwierdzam że GPS znacznie przyspiesza znalezienie miejsca.
Miałem taki przypadek że szukałem młyna, a że teren był bagnisty musiałem obejść miejsce dookoła i nadłożyć z 1,5 km. Młyn trafiłem idąc wzdłuż strumienia w odległości około 400m od punktu z GPSa. Troche mnie to zastanowiło-po sprawdzeniu okazało się że były 2 młyny, tylko że ten wcześniejszy nie był zaznaczony na mapie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 13:54 
"Spammerus maximus"

Panowie, a ile te wasze GPSy kosztują?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 14:12 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!!!
Law na Allegro możesz pooglądać GPS-y NO ALE CENY !!!!!
Pozdrawiam SZPERACZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 14:43 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja za swój na allegro dałem bodajże 680 zeta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 14:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Taki mam, pisałem że 600, ale pewnie można i taniej.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18975754
Uważam, że jak na takie przydatne urządzenie to nie jest dużo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2003, 21:59 
"Spammerus maximus"

A mapki to z netu można ściągnąć?
Duży wybór tych GPSów. Ten Garmin najlepszy jest?
Ta technologia dla mnie to czarna magia. Czytałem wcześniejsze posty o tym sprzęcie ale to mnie przerasta :D :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2003, 02:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jak dobrze poszukać to w necie jest sporo map, trochę linków jest na tym forum,jeżeli chodzi o garmina to jest chyba najbardziej popularna marka gps-ów, a co za tym idzie najwięcej jest do niego oprogramowania itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2003, 08:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

D tych tanich nie da sie zaladowac map (na przyklad do mojego e-trex).

No i nie rozumiem jak taka mapa ładowana do GPSa moze się przydać w lesie?

(k@#%$ mać kawa mi się właśnie wylała na klawiaturę)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2003, 16:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Zle zrozumiałem pytanie które zadał Hans,chodziło mi "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! o stare mapy, a anie mapy do gps-a, bo te, jasne że nie są przydatne, wystarczy jak się ma wprowadzone wayponty

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 grudnia 2003, 11:39 przez Krzywy, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2003, 00:18 
Kapitan
Kapitan

Wszystkim dziekuje za odpowiedzi ,ale :D wstyd sie przyznać nie mam zielonego pojęcia o GPS nie mówiąc już o dodatkowych kosztach ,Wiec nawet gdybym miał takie ustrojstwo to i tak nie jestem pewien czy bym dał sobie radę
wiec może macie jakieś mniej skomplikowane sposoby???
Ps a jak skalibrować taką mape Królestwa?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]