Teraz jest sobota, 12 września 2026, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie dotyczace map.
PostNapisane: środa, 18 lutego 2004, 21:26 
Pułkownik
Pułkownik

Mam problem, na meisterblattach mojego terenu grodziska sa ladnie widoczne i nawet podpisane Burgwall, ale zastanawia mnnie jeden znaczek, ktorego nie znam badz wydaje mi sie ze jego znaczenie jest dwojakie. Chodzi mi o znaczek przedstaiajacy owalne sloneczko, czasem bardziej okragle czasem mniej. Mam dwa typy albo jest to szaniec albo kurhan. Chcialbym zapytac sie forumowiczow majacych doswiadczenie, co to wlasciwie oznacza i jak czesto spotykali sie z tym, ze kurhan na mapie byl w rzeczywistosci w terenie szancem i owrotnie. I jak odroznic na mapie kurhan od szanca .

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lutego 2004, 21:30 
Pułkownik
Pułkownik

A tak to wyglada na mapie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 15:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

To proste. Na wszystkich mapach odwzorowujących wiernie orografię terenu taki znak oznacza wzniesienie, pagórek. Jeżeli natomiast "promyczki" skierowane są do wewnątrz - oznacza to wgłębienie, dołek... :jump
I to chyba tyle w temacie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 18:47 
Pułkownik
Pułkownik

BROMASZ dziekuje za wypowiedz,twoja wypowiedzia jestem bardzo uszczesliwiony niczym Swiadek Jehowa,
ktory wie, ze znajdzie sie w tych 144000 zbawionych. Ale nie o taka odpowiedz mi chodzilo
i jesli wydaje ci sie ze jest to zwykle wzgorze to sie bardzo mylisz.
To ze znaczek przedstawia sztuczny pagorek, usypany przez czlowieka to wiem od dawna.
Moje pytanie to jaki jest stosunek, ze ten pagorek bedzie szancem a nie kurhanem
w rzeczywistosci?

Ale ogolem dzieki za odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 20:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Drogi kolego!

Nigdy, powtarzam NIGDY taki pagórek nie oznaczał TYLKO I WYŁĄCZNIE pagórka usypanego przez człowieka. Jest oczywiście taka możliwość, ale nie jest ona i nigdy nie była rozróżnialna na mapie.

Toteż nie ma żadnej możliwości stwierdzenia czym ów nieszczęsny pagórek jest. Może być kurhanem, grodziskiem, czy "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wielką kupą gnoju o wybitnym znaczeniu strategicznym

I tyle

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 23:00 
Specjalista
Specjalista

Jeśli na mapie wysokści zaznaczono kreskowo to rzeczywiście byłby to pagórek. ewentualnie wgłębiebie, ta mapa miała chyba izolinie (który rok wydania?? ) wtedy zaryzykował bym stwierdzenie że to oznaczenie jakiegoś starego szańca/grodu - mapy miały z regóły zastosowanie wojskowe wiec tak oznaczano wszelkie miejsca dogodne do ufortyfikowania --> czyli może to być resztaka starego wału grodziska, lub np. szaniec wzniesiony w czasie wojny 30 letniej etc. Jeśli wiec grody mają oddzielne oznaczenie literowe stawiam na szaniec.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 23:42 
Pułkownik
Pułkownik

Okey panowie, nie ma sie co spinac to tylko miejsce gdzie stala komora celna, ktorej zadaniem bylo
pobierac oplate za przejazd przez groble.
I jestem na 100 % przekonany ze takie znaczki to sztuczne twory w terenie.
Efekty przeszukiwania takich wzniesien juz sa widoczne i jest to jak na razie sredniowiecze :D.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2004, 02:13 
Kapitan
Kapitan

A tak przy okazji zapytam na jakich mapach są takie oznaczenia ? I skąd wiesz (dowiedziałeś się ) że to np. komora celna???
Na moim terenie poszukiwań też podobno było cos takiego w średniowieczu (to z literatury)ale nijak nie mogę tego umiejscowić ,co prawda wiem w której wsi ale to wszystko, może takie mapy by pomogły?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2004, 09:25 
Weteran
Weteran

Sądzę, że bromash ma rację, znaczek to nic więcej jak wgłębienie lub wzniesienie. O tym czy jest ono (wzniesienie) dziełem rąk ludzkich może świadczyć położenie, w tym przypadku otoczenie pagórka sugeruje, że nie jest to twór naturalny. Ponadto czasem coś mogą podpowiedzieć nazwy miejscowe (choćby banalne grodzisko czy szaniec), ale nie do końca. Znam pas wzniesień przypominający duży, długi wał będący całkowicie tworem naturalnym (polodowcowym) a zwany przez okoliczną ludność "szwedzkim szańcem" do dzisiaj, (na starych niemieckich mapach też występuje pod ta nazwą). Mam pewność, że jest to twór naturalny bo wykonałem na nim parę przekrojów glebowych (byłem na praktykach leśnych :D ). No odbiegłem trochę od tematu. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]