Teraz jest wtorek, 18 sierpnia 2026, 17:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fotografie lotnicze zamiast map
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 14:03 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Proszę uprzejmie o radę: gdzie mogę szukać fotografii lotniczych określonych rejonów ale nie z ostatnich lat (tych fotek trochę już jest) ale z lat wczesnych powojennych? Generalnie szukam takich map, na których powinny jeszcze zachować się ślady wojny (umocnień, okopów, rowów ppanc, nawet zasypanych itp.). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 14:21 
Starszy Sierżant Sztabowy

Zaprzyjaźnij się z jakimś studentem/studentką geografii UJ, i wybierzcie się wspólnie do uczelnianej mapiarni http://www.geo.uj.edu.pl/index.php?page=zbiory
Tam spytaj się o mapy "obrębówki" 1:25 000 z przełomu lat 50/60-tych oraz mapy 1: 10 000 w odwzorowaniu "1942" - wydanie I. z lat 50-tych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 14:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

1/2 OT, jakie jest pokrycie kraju w tych "obrebowkach" i mapach 10K? Czy widziales gdzies indeks? I czy uczelniane mapiarnie to jedyne "dobre" miejsca z takimi mapami? Pytam, bo chcialbym zobaczyc i (...) taka mape Gdanska, kontynuujac tradycje 10K ;)
jeszcze jeden 1/2 OT, mapy lotnicze (zdjecia) Luftwaffe mozna nabyc, za bolesna cene, ok 40 - 50 usd za dosc niewielki obszar, jak sie dowiem konkretow, to "zapodam".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 17:10 

Naltar - indeksu "obrębówek" nie widziałem, nie wiem czy w ogóle oficjalnie powstał, gdyż mapy nie posiadają siatki, a ich treść jest związana z przebiegiem granic dawnych powiatów. Ale na przykładzie Pomorza śmiem przypuszczać, że została nimi pokryta znaczna część kraju. Wydaje mi się, że uczelniane mapiarnie to jedno z lepszych miejsc do tego typu poszukiwań, gdyż w zdecydowana większość WODGIK-ów nie kolekcjonuje starych map z poza oficjalnego zasobu geodezyjnego. Placówek PAN i AP nie wymieniam, gdyż wiadomo że tam kopiowanie zbiorów jest nieco utrudnione.

Z tym Gdańskiem to chyba mogę pomóc :] odezwę się na priv

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]