czy chodzi Ci o mapy, ktorych wycinki sa tu?
http://www.roztocze.horyniec.net/Roztoc ... od_map.htm
Jesli tak, osoba, ktora ja prowadzi nie jest zainteresowana udostepnianiem swoich zbiorow w Internecie, a te wycinki sa po to, zeby... no, pewnie po to, zeby pokazac, ze ta mapy ma.
1. Mapy WIG, juz wiesz gdzie pobrac.
2. Skany austriackich (K.u.K.) tez, a do konca roku rowniez powinny byc dostepne, w takiej samej, wysokiej rozdzielczosci jak wigowki (cala Galicja). Na razie czarno-biale u sperestefana, plus kilkanascie innych na stronie mapywig (inne mapy), bedzie tam tez kilka zbiorczych dwusetek austriackich, oraz kilkanascie austriackich trzysetek z ok 1874 r. Na niektorych mapach zaznaczone sa granice Galicji, ale to nie sa mapy szczegolowe.
3. Powojenne kopie wigowek - jedna z trzech instytucji w Warszawie, nie centralne archiwum wojskowe, nie centralna biblioteka wojskowa, ale trzecia (nazwa wyleciala mi z glowy), posiada oryginaly, jednak dostac sie tam trudno, jesli nie jestes z wojska. Do internetu nie trafia predko, bo po pierwsze zahaczaja o prawo autorskie, a poza tym sa rzadkie, (byc moze wiekszosc poszla pozniej, tj. w latach 50. - 60. na przemial).
4. Grossblatty (pojedyncze i poczworne) to kopie wigowek, w zasadzie bez zmian a zwykle kiepskiej jakosci (czasem sie trafi jakis arkusz retro, z mapa zach. rosji).
5. Austriackie 200K sa dostepne w Internecie, znajdziesz w linkach. Inne mapy (trzysetki i wieksze) czesciowo na tej samej stronie mapywig, w dziale "mapy inne". Papierowe oryginaly sa czesto w bibliotekach akademickich, glownie w Krakowie (jesli nie jestes studentem, bedzie Ci trudno). No i archiwa, ale np rzeszowskie nie jest (podobno) przyjazne dla intruzow, tzn obywateli.
Predzej czy pozniej przyjdzie czas na austriackie 25K, ale nie wiem, jaka instytucja ma je w kolekcji, pewnie gdzies w Krakowie, no i mozliwe, ze biblioteka narodowa. Ale tam zdjecia ani skanu nie zrobisz ;)