Teraz jest czwartek, 13 sierpnia 2026, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przedwojenna mapa Polski - pomoc
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 15:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Znów okazało się że mój dom a konkretniej strych ma mi jeszcze sporo do zaoferowania. Ostatnio w zapomnianej szafie znalazłem przedwojenną mapę Polski. W związku z nią mam do was troche pytań:
Czy takie mapy są rzadkie?
Ile może być warta (nie zamierzam sprzedawać)?
Jak widzicie na zdjęciach jest ona dosyć zniszczona, z górnej części odszedł papier i są tam też jego pewne braki, w związku z tym wiecie jak ją odrestaurowac? Nie wiem czy powinienem zabierać sie za to sam - może zna ktoś jakis zakład w Warszawie zajmujący się restauracją starych map i ile takie przedsiewzięcie by kosztowało?
Zdjęcia przedstawiające pieczątki: pieczątki umiejscowione są na płutnie pod papierem który odszedł z górnej częsci.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

[ img ]
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 02:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co się orientuję to takie mapy nie są zbyt "cenne". Możesz poszukać na all... może znajdziesz coś podobnego.
Co do odrestaurowywania map to w zeszłym roku dałem do renowacji mapę 1831 roku. Mapa była bardziej zniszczona niż twoja a kosztowało to 2000zł, naszczęście pewna instytucja za to płaciła a nie ja:-)
Restauracją zajęła się pewna pani z Biblioteki Narodowej w Warszawie. Nie pamiętam nazwiska ale na imię miała Katarzyna:-) W bibliotece jest instytut map i jak jesteś zainteresowany to tam się możesz dowiedzieć dokładnie.
Restauracją zajmują sie chyba jeszcze w Archiwum Głównym Akt Dawnych.
Sam raczej nic nie rób przy niej bo samemu takie rzeczy można tylko zniszczyć...
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 18:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziękuje za informacje :)
Jeżeli znajde czas to się tam wybiore... przeraża mnie tylko możliwa cena tej renowacji.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 19:00 
Specjalista
Specjalista

Pieczątki są na płótnie, bo dotyczą płótna (samego płótna jako podkładu - jest tam nazwa jego producenta), nie zaś mapy jako całości.
Fajna mapka. W Poznaniu jest b.dobry zakład - jak odszukam namiary to mogę podesłać, jeśli chcesz. Tanio pewnie też nie będzie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 20:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Wprawdzie nie planuje wycieczki do Poznania, ale każda pomoc i informacja jest dla mnie cenna więc byłbym wdzięczny jakbyś podał namiary.
W każdym bądź razie i tak będe musiał wstrzymać się z renowacją z powodu braku pieniędzy... W swojej młodzieńczej naiwności przewidywałem o wiele mniejsze koszty hehehe ;)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 16:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiem ze 2000zł to sporo a jest dużo map i dokumentów które wielu z forumowiczów chciało by odrestaurować więc może podpowiem jak mi się to udało rozwiązać. Dzięki stowarzyszeniu które działa na rzecz mojej gminy udało sie pociągnąć pieniądze na tą mapkę z urzędu marszałkowskiego. Jak macie w swojej okolicy jakieś organizacje, stowarzyszenia, domy kultury itp. to warto porozmawiać z ludźmi z tych organizacji. mogą pomóc w napisaniu jakiegoś projektu na pociągnięcie pieniążków właśnie z urzędu marzałkowskiego, jakiejś fundacji itp.
mi się udało więc warto próbować :)
pzdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]