Teraz jest poniedziałek, 10 sierpnia 2026, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: drukowanie wycinka mapy
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 11:02 
Chorąży
Chorąży

jak wydrukować sobie wycinek mapki (powiększony na max czyli w najmniejszej skali) np.WIG, mapka np.jpg otwiera mi sie w ACDSee ale drukowanie jest możliwe tylko całości

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 17:06 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Ja jak chcę wydrukowac na jednej kartce A4 i nie mam czasu, lub nie mam dostępu do kompa z programem graficznym (np. w pracy) to po ustawieniu na ekranie wymaganego fragmentu mapy, naciskam klawisz print screen, i wklejam do worda, ew. obcinam brzegi, obracam itd. Proste, może mało "fachowe" ale działa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 17:33 
Specjalista
Specjalista

Cześć!
W ACDSee jest (przynajmniej u mnie, w wersji 3.0, build 1208) opcja dowolnego dopasowania wielkości drukowanego obrazu do rozmiaru papieru, można wykorzystać całą powierzchnię kartki oprócz tego, co zbierają wałki drukarki, a z kolei systemowy zrzut ekranu to można nawet bezpośrednio wysłać na drukarkę, tylko nie pamiętam, co trzeba przyciskać równocześnie oprócz printscreena. Właśnie - ktoś pamięta: alt, ctrl, shift, czy jakąś kombinację :que
Pozdrawiam,
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 22:40 
Porucznik
Porucznik

Ja osobiście najbardziej lubię drukować mapy przy pomocy Corela - szybko i wygodnie drukuję ten kawałek mapy, na którym mi zależy.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 22:54 
Specjalista
Specjalista

Nie no..., jasne, że Corel jest do tego (i nie tylko) b.dobry, tylko, że w obsłudze nie dla każdego bywa łatwy.
Ale an OSŁOSKOPIE są podręczniki jakby co ;) , a i samego Corela też w sumie nietrudno zdobyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 01:41 
Porucznik
Porucznik

Akurat do tego nie potrzeba podręcznika :) Wystarczy otworzyć nowy dokument (ctrl+N) następnie zaimportować plik z mapą (ctrl+I) i umieścić go tak na stronie, by interesujący nas kawałek znalazł się w polu zadruku - to wszystko. Dodatkowo można zmienić skalę przez powiększenie lub zmniejszenie bitmapy.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 01:54 
Specjalista
Specjalista

No i widzisz, sam stworzyłeś podręcznik - zawarty w jednym poście. Krótki, zwięzły i na temat. I o to lotto :za .
Dodam tylko, że aby zmieniać skalę bitmapy w Corelu, trzeba mieć zainstalowany drugi podstawowy składnik pakietu - Corel PhotoPaint
bądź też posiadać skonfigurowany inny zewnętrzny edytor bitmap.

Ja nie pisałem, że mi potrzebny ten podręcznik, ale uwierz,
sporo osób jak uruchamia pierwszy raz Corela, to nie bardzo wiedzą o co kaman w nim...

Pozdrawiam,
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 09:39 
Porucznik
Porucznik

Birnbaumer napisał(a):
Dodam tylko, że aby zmieniać skalę bitmapy w Corelu, trzeba mieć zainstalowany drugi podstawowy składnik pakietu - Corel PhotoPaint
bądź też posiadać skonfigurowany inny zewnętrzny edytor bitmap.
Pozdrawiam,
Artur

A założymy się, że nie trzeba :D
Wystarczy zmienić wymiary pliku w cm, mm lub innych jednostkach, które mamy ustawione jako domyślne w Corelu. Corel traktuje każdy plik bitmapowy jako normalny obiekt z dwoma wymiarami - można go normalnie skalować lub rozciągać - nas interesuje funkcja skalowania :D

pozdro
Muzzy
PS. W razie czego służę podpowiedziami - w corelu i innych programach graficznych pracuję zawodowo już sporo ponad 10 latek:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 10:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Osobiscie stosuje do mapek i nie tylko starej wersji ( 3.0 ) programu Ulead Fotoexpres .
Otwieram cala mapke , otwieram nowa czyste zdjecie o formacie A4 , zaznaczam to co mi trzeba , kopiuje , wklejam , dopasowuje do strony ( rozmiar ) i drukuje . Wedlug mnie :1 .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 00:30 
Specjalista
Specjalista

muzzy napisał(a):
Corel traktuje każdy plik bitmapowy jako normalny obiekt z dwoma wymiarami - można go normalnie skalować lub rozciągać - nas interesuje funkcja skalowania
No ale co nam po skalowaniu, jeśli dajmy na to rozdzielczość zaimportowanej do Corela grafiki bitmapowej jest podła, albo kontrast nie ten czy inny szwank... W każdym razie dzięki za chęć pomocy. W Corelu mam problemy głównie z dobrym formatowaniem tekstu akapitowego. Nieczęsto mam dostęp do InDesigne'a adobowskiego, a przychodzi mi czasem składać różne pierdoły w robocie - folderki i inne pierdółki. Szlag mnie nieraz trafia, jak mi się rozjeżdża tekst np. po eliptycznym, czy innym niestandardowym polu tekstowym - jak będę miał jakąś nie do przeskoczenia sprawę, na pewno uderzę do Ciebie, 3mam za słowo!
Pozdrawiam,
Artur
P.S.
Sorry za offtopicowe wywody, ale w sumie Twoja cenna - nie tylko dla mnie - deklaracja padła w trakcie takiejże (offtopowej) dyskusji, więc nieraz to nie wadzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 10:38 
Porucznik
Porucznik

Jak rozdzielczość jest podła to i photopaint nie pomoże :D
A w razie czego to już nawet w starszych wersjach były zaimplementowane podstawowe operacje na mapach bitowych - rozdzielczość zawsze można zmienić, ale co to da :D
Co do składu - nie ukrywajmy, corel nie jest do tego stworzony - nic nie zastąpi Pagemakera, InDesigna albo Quarka. Wiadomo - można zrobić wiele, ale nie zawsze to dobrze wyjdzie, praca z tekstem nie jest najmocniejszą stroną Corela.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 15:10 
Plutonowy
Plutonowy

Witam a jeżeli chciał bym wydrukować całą w jej normalnej wielkosci ,jak podzielic ja w kawalki aby wydrukowalo mi ja w kawalkach na papierze a4 a potem abym mogł ja sobie poskładac do kupy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: drukowanie wycinka mapy
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 15:44 
Generał Broni
Generał Broni

lis napisał(a):
jak wydrukować sobie wycinek mapki (powiększony na max czyli w najmniejszej skali) np.WIG, mapka np.jpg otwiera mi sie w ACDSee ale drukowanie jest możliwe tylko całości

Skoro pytasz o ACDSee, to masz odpowiedź:
1) otwórz mapkę w ACDSee
2) zaznacz interesujący Cię obszar mapy z wciśniętym lewym klawiszem myszy
3) wybierz Edit - Crop to Selection
4) wybierz File - Print Image
5) Wybierz Full Page i Fit to Page
6) Naciśnij Print
GOTOWE

P.S. I daruj sobie czytanie 10 postów powyżej mojego. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 16:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

http://www.mapy.eksploracja.pl/viewpage.php?page_id=46

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: print screen
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2008, 21:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Robisz z kazdego kawałka ( po przybliżeniu) print screeny i wklejasz pojedyńczo do Painta ( to najprostsze rozwiązane jak nie masz żadnych programów graficznych) każdy z kawałków zapisujesz jako osobną bitmapę, potem drukujesz każdy plik i gotowe. Sklejasz -mapka jest . Może to trochę prostackie ale szybkie rozwiązanie.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]