Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: co robię źle? czyli gps+ozi
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 11:18 
Porucznik
Porucznik

Hejka,

Problem taki był już sygnalizowany w czyimś dawnym poście, ale nie doszukałem się odpowiedzi. Mam nadzieję, że to lamerskie pytanie :)

Czarno-biała mapka sztabowa oznaczona jako Kronsztadt 1942 w skali 1:50 000. Wraz z nią jest plik .map definiujący kalibrację. Mapkę konwertuję do formatu OZF2 korzystając z Img2ozf.exe i ładuję do Pocketa. Track zgrywany w terenie przez GPS pod OzimCE w Pockecie jest przesunięty np. w stosunku do drogi, po której się poruszam, jeśli go jednak zgram do PC, to pecetowy Ozi pokazuje track prawidłowo, czyli droga na mapie i ślad się pokrywają. Gdzie jest pies pogrzebany?

Czy muszę samodzielnie kalibrować mapkę bo dołączane pliki .map są złe, czy też dołączane pliki .MAP są prawidłowe, ale coś mam źle ustawione? Pod OzimCE "Display Datum" ustawiam na datum ładowanej mapy lub Pulkovo 1942(2) albo WGS84, efekt ten sam. Dane z GPS ściągane są w formacie WGS84 i tak też mam ustawione NMEA GPS Output w OziCE.

Pozdr,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 11:48 
Generał Broni
Generał Broni

Poszukaj tutaj może coś znajdziesz ----> http://www.syryjczyk.krakow.pl/turystyka_i_gps.htm
I tutaj -----> http://gpsmaniak.com/new/porady-kalibracja.htm

Na 100% mogę ci powiedzieć że właśnie 'datum' jest tutaj kluczem - jeżeli nie masz ustawionego takiego samego na kompie i na pockecie to będą rozbieżności.
Nie masz w Ozim na Pockecie opcji kalibracji z przesunięciem liniowym ?? Wtedy mógłbyś ręcznie przesunąć.
Datum ustaw pod plik .map z peceta :1 Jeżeli nie będzie to możliwe np. w OzimCE nie będzie takiego datum to ustaw pod WGS84 i przesuń liniowo (opcja calibrate powinna być w map a później linear shift czy coś podobnego - mam tak w SmartComGPS w mojej 6630).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 15:32 
Porucznik
Porucznik

Sęk w tym, że jak sam skalibruję mapkę pod Pulkovo 1942POL ("Syryjczykowe") i wrzucę do CE, to jest ok. Pytanie jest właściwie o poprawność plków .MAP dostępnych wraz ze sztabówkami 1:50k. Średnio mi pasuje "piechotne" kalibrowanie każdej mapki skoro są już z nimi gotowe .MAPy, ale jeśli nie ma innego wyjścia to trudno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 21:58 
Generał Broni
Generał Broni

@vlado
Niestety różnie to z tymi gotowcami bywa - ja tam wolę sobie sprawdzić na komputerowym co i jak, jeżeli do bani to poprawiam i dopiero na sam koniec łąduję do komóreczki :1
Zrobisz jak uważasz ale jak mówi stare powiedzonko - chcesz coś mieć zrobione dobrze to zrób to sam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 22:28 
Podporucznik
Podporucznik

vlado napisał

Czy muszę samodzielnie kalibrować mapkę bo dołączane pliki .map są złe, czy też dołączane pliki .MAP są prawidłowe, ale coś mam źle ustawione? Pod OzimCE "Display Datum" ustawiam na datum ładowanej mapy lub Pulkovo 1942(2) albo WGS84, efekt ten sam. Dane z GPS ściągane są w formacie WGS84 i tak też mam ustawione NMEA GPS Output w OziCE.

Odpowiedz jest banalna. Duza cześc plików ma zle ustawione współrzedne do kalibracji.
po prostu przestaw je i bedzie wszystko w porządeczku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 23:56 
Porucznik
Porucznik

Suma sumarum po testach paru mapek wychodzi na to, że "zwykłe" Pulkovo 1942 średniawo odwzorowuje sztabówki, natomiast "poprawione" Pulkovo 1942 POL robi to lepiej. Zatem metoda "piechotna" ruleZ, acz przed wyjazdem w teren przydałyby się tracki z danego terenu przynajmniej dla celów weryfikacyjnych. Dzięki wszystkim za naprowadzenie :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]