Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy-Plany Walk Niem-Ros II (Wojna) Zagrody-SAN-Podkarpackie
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2008, 01:34 
Kapitan
Kapitan

Tak wieć przeglądając historie Radymna woj Podkarpackie(pow. jarosławski), natknąłem sie na taki tekst na wikipedii

Kod:
Wieczorem 22 lipca 1944 czołówki radzieckiego 11. Korpusu Pancernego Gwardii gen. por. Andrieja Gietmana dotarły do Sanu pod Radymnem. Korpus jednakże nie mógł sforsować rzeki z marszu, ponieważ spotkał się z silnym oporem oddziałów niemieckiej 24 Dywizji Pancernej generała wojsk pancernych Maximiliana von Edelsheima. 23 lipca pododdziały zmotoryzowane i czołgi trzykrotnie próbowały sforsować San i zdobyć przyczółek pod Zagrodami, lecz każdorazowo zostali zatrzymani silnym ogniem czołgów, dział szturmowych, artylerii i broni maszynowej. Dopiero 26 lipca 1944, po silnym przygotowaniu artyleryjskim, radziecki 11 Korpus Pancerny Gwardii we współdziałaniu ze 102 Korpusem Strzeleckim sforsował San i do północy opanował Radymno, rozwijając z powodzeniem natarcie w kierunku południowym i południowo-zachodnim.

Chciałem się dowiedziec, czy są jakies mapy, plany walk na tych terenach, czy gdzies są dokładne plany walk na sanie w tych dniach, gdzie mógłbym tego szukac, na google nie udało mi sie odnalezc, moze ktos pomoże, w sumie Zagrody są położone na wschód od Sanu, więc nierozumiem jak Rosjanie mogli forsowac San od zachodniej strony ?? skoro Oni przyszli ze wschodzu :que :que. Dodaje zdjęcie, na którym są Zagrody a po lewej stronie ciagnie sie rzeka San.

Czy gdzies mozna znalezc takie plany w którym na przykład miejscu Rosjanie forsowali ten San, i gdzie ten przyczółek pod Zagrodami się znajdował, prosze o pomoc bo chciałem sobie pojechac w te tereny, 3dni forsowania rzeki, moze jakies fajne fanty sie w oklicach trafi, tylko musze wiedziec gdzie mam szukac :P

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]