Teraz jest niedziela, 26 lipca 2026, 01:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań na temat map Reymanna ...
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 11:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Studiuję ostatnio wnikliwie mapy Reymanna i mam kilka pytań odnośnie legendy, dokładności itp ale po kolei :) Będę pisał w punktach żeby było łatwiej odpowiadać.

1. Na mapie znalazłem wiele karczm oznaczonych kółeczkiem z przechyloną chorągiewką. Przy jednych dodatkowo był napis Kr. (czyli skrót od Krug - karczma) a przy innych WH (wydaje mi się, że to skrót od Wirtshaus czyli też karczma). Czym różnił się Krug od Wirtshaus? Bo chyba różnica jakaś musiała być skoro posłużono się różnymi skrótami?

2. Czy ktoś, kto zweryfikował dokładność tych map w terenie w wykrywką, mógłby podzielić się swoimi wnioskami na temat dokładności? Chodzi mi o to, że symbol kółeczka z chorągiewką raz położony jest dokładnie na drodze a raz obok drogi, stycznie do niej. Jeżeli na drodze, to domyślam się, że karczma stała zaraz przy niej. A jeśli z boku drogi, stycznie do niej to rozumiem, że w jakiejś odległości od drogi. I tu kolejne pytanie - jakiej odległości od drogi do karczmy można się spodziewać?

3. Pytałem o to w innym wątku ale nie uzyskałem odpowiedzi. Ponoć kierunek przechylenia chorągiewki mówi i tym, po któej stronie drogi stała karczma. To jeśli droga przebiegała na mapie poziomo, z zachodu na wschód, a symbol położony jest dokładnie na drodze i ma chorągiewkę przechyloną w prawo, to gdzie jest prawa strona drogi w takim przypadku? Bo prawa strona może być z obu stron w zależności od tego w którą stronę patrzymy.

Uff - to chyba wszystkie wątpliwości na razie ;) Mam nadzieję, że nie jestem zbyt dociekliwy - gdyby nie ta pogoda to ruszyłbym w teren i próbował sam odpowiedzieć sobie na niektóre pytania. Ale skoro zima trzyma to trzeba edukowaś się teoretycznie więc proszę doświadczonych Kolegów o podzielenie się swoją wiedzą. Z góry dziekuję!

Pozdrawiam!
batoni

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 13:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na mape można patrzeć w jeden sensowny sposob,przynajmniej moim zdaniem...Na tym kawałku widać wysoką karczme,flaga na lewo,karczma po lewej stronie drogi.Co do dokładności tych map.Trafiają się zaskakujące babole.Młyn powyżej,w rzeczywistości jest po zachodniej stronie linii kolejowej.Sprawdziłem w terenie licząc na to że może w czasie budowy koleji przeniesiono go kawałek dalej,ale nie ...Korzystam z tych map i zwykle nie ma problemu ze znalezieniem miejsca po jakimś obiekcie.Z małymi wyjątkami.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 13:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

A tak to dziś wygląda z góry.Rożnica miedzy... a...,wydaje mi się że chodzi o zakres i jakość obsługi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 16:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki marekfx! Rozwiałeś mi trochę wątpliwości. A jak zinterpretowałbyś taki fragment mapy? Karczma Twoim zdaniem była na północ od czy na południe od drogi? Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 17:25 
Major
Major

Po prawej stronie drogi kierując się nią na północ ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 21:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak jak napisał iKRG.A jeszcze może mała uwaga,nie ma się co tak napalać na te mapy.Mieszkam na pomorzu zachodnim.W 45-tym roku sporo się działo,ale większość zniszczeń usunięto po wojnie.Więcej szkody wywołała akcja-cegły na odbudowe Warszawy...Za pomocą tych map udało mi się zlokalizować:folwark,kolonię składającą się z kilku domow i młyn.A i karczmę nad jeziorem,ale tam teraz ośrodek wypoczynkowy :( .Te obiekty przestały istnieć pod koniec 19-go wieku.Nie było ich już na powszechnie używanych przez poszukiwaczy 25-tkach.Szału nie było,ale satysfakcja że ja byłem z wykrywką w tych miejscach pierwszy-i owszem :) .Nie wiem z jakiego rejony Polski jesteś,polecam starsze mapy{mniej dokładne zwykle,ale...nazwy własne na takich mapach mogą czasem więcej powiedzieć niż ta chorągiewka oznaczająca karczmę-miejsce totalnie przeszukane},i szperanie w historii swojego miasta,miasteczka,regionu.Pozdrawiam.Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 22:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki za wszystkie rady i sugestie. Pochodzę z południa Polski i to z terenów średnio zurbanizowanych więc mam szansę być pierwszy albo jednym z pierwszych w tych ciekawych historycznie miejscach. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 11:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ad. 1
viewtopic.php?t=72150
ad. 2,3
to ze choragiewka jest w prawo czy lewo ma w praktyce niewielkie znaczenie, bo i tak trzeba sprawdzac obie strony drogi i nadlozyc jeszcze troche terenu. dzieje sie tak dlatego, ze przebieg drogi czesto w ciagu lat sie zmienial, a te mapy az takie dokladne nie sa. jesli dodatkowo miejsce jest teraz polem, to wszystko moze byc rozwleczone na znacznym obszarze. co do odleglosci od drogi, to nikt tu nie przestrzegal ISO i budowali jak im sie podobalo. nie ma sensu nadinterpretowac tych map, tylko traktowac bardziej pogladowo.

a jesli chcesz wykorzystac te mapy z gps, to najlepiej nie kalibrowac tylko nalozyc interesujacy fragment na dobra mapke juz skalibrowana.

batoni napisał(a):
mam szansę być pierwszy albo jednym z pierwszych w tych ciekawych historycznie miejscach

hehe, podziwiam optymizm kolegi, ktory zapewne wynika z faktu stosunkowo krotkiego posiadania wykrywki. tutaj prawdziwy "boom" na wykrywacze zaczal sie jakies 10 lat temu (albo i duzo wczesniej) i trwa do tej pory, wiec miejsca na ogolnie dostepnych mapach sa juz dawno przeryte. tym niemniej zycze powodzenia :) pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 12:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Blender - wielkie dzięki! Rozjaśniłeś mi trochę sprawę. Co do boomu na wykrywki to zdaję sobie z tego sprawę, że łatwo nie będzie ale i tak warto próbować :) Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: !
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 16:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

sa jeszcze dziewicze miejsca gdzie nie bylo nikogo z wykrywka !!!!!!
trzeba tylko troche poszperac,poczytac i w teren !!!!
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: !
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 19:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

fox1236 napisał(a):
sa jeszcze dziewicze miejsca gdzie nie bylo nikogo z wykrywka !!!!!!
trzeba tylko troche poszperac,poczytac i w teren !!!!

kolego czytaj temat ze zrozumieniem. moja wypowiedz dotyczyla miejscowek zaznaczonych na ogolnie dostepnych mapach. a miejsc dziewiczych jest jeszcze masa. wystarczy zrobic prosty test: systematycznie sprawdzac po kolei okoliczne pola. na niektorych nie bedzie nic, na niektorych cos sie trafi, ale bedzie tez kilka zasobnych w fanty i zupelnie nie posiadajacych kontekstu historycznego. oczywiscie wiele zalezy tez od terenu na ktorym dzialamy, ale generalnie ta zasada dobrze sie sprawdza. a co do namiarow na miejscowki o ktorych wiadomo ze istnialy (byle nie na mapie) to najlepsze sa informacje od osob starszych, oraz zrodla pisane (najlepsze te niskonakladowe lokalne publikacje o danej miejscowosci). pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:10 
Chorąży
Chorąży

co do orientacji chorągiewki, to ma to znaczenie jedynie w edycji mapy, wiadomo, że punkt jest wskazany przez kółko, a jak to jest z lewej strony drogi to skierowanie chorągiewki na prawo "zlało" by się z drogą. Zasada takiego pokazywania szczegółów jest stosowana także dzisiaj. Natomiast dokładność umiejscowienia to już inna kwestia. Swoją drogą, ciekawe miejsce. Dość daleko, spokój, pole, daj jakieś fotki z wypadu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

No tak - już rozumiem o co chodzi z tymi chorągiewkmi. Co do miejsca to nie byłem tam osobiście ale kol. Blender był - niedaleko już są niestety zabudowania i teren przeszukany. Ale jeśłi będę w tamtej okolicy to zrobię fotki i jeśli się da to sprawdzę dokładność poprzedników ;) Dziękuję i pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]