Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: no wiec pierwsze moje okazy-pomozcie co to?
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 22:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzis zamieszczam pierwsze foty moich okazow i prosze was o pomoc w identyfikacji .Witam Majoriana i Jasia-mam nadzieje ze troche tez dorzuce do waszej rozmowy
Pozdrawiam
Tomek

Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2005, 21:16 przez tomekkp, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 23:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć! Jak już wspominałem - z mojej strony będzie ciężko, ale... :roll: napisz proszę skąd to, z jakiej formacji, albo czy możesz to określić stratygraficznie itp. i co cię urządza - rząd (chyba, że już wiesz), czy rodzaj (będzie ciężko). Postaram się przejrzeć co nieco przez weekend. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 10:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ten cephalon (głowa) trylobita wraz ze świetnie zachowanym okiem na foto 1 to prawdziwe cudeńko! Szkoda, że nie jest kompletne! Co do rodzaju/gatunku trylobitów jeszcze pomyślę. Na razie nasunęła mi się tylko taka "refleksja". Pozdr.

Dokładniejsza identyfikacja wydaje się całkiem możliwa. Tak jak pisze Jasiu przydałaby się podanie (jeśli oczywiście wiesz) okresu z jakiego pochodzą. I koniecznie fotki pierwszego okazu z góry. Co do foto2 to na podstawie tego fragmentu zaryzykowałbym wstępnie "hipotezę", że to może to być np.Calymene. :que

Ostatnio edytowano piątek, 14 stycznia 2005, 19:56 przez Majorian, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedz
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 19:10 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam ponownie
No wiec znalazlem to w poblizu w miejscowosci w ktorej mieszkam okaz pochodzi z sylur-dolny dewon i wedlug mnie jest to prawdopodobnie jeden rodzaj z rzedu Dalmanites.Najbardziej prawdopodobna jest Dalmanitina lub Odontochile,moze byc tez Dalmanites.Zobaczcie zdjecia tych rodzai w internecie(najlepiej wpisac nazwe w wyszukiwarce w google i przejrzec pare pierwszych stron).Napiszcie co wedlug Was bedzie najbardziej prawdopodobne.Niedlugo podam nastepne foty z mojej kolekcji.Pozdrowienia Dla Was
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 19:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm przyznam, że nad Dalmanites też się trochę zastanawiałem (teraz każdy tak mówi :D ). Szkoda, że częśc głowowa jest uszkodzona. Możliwe, że to po lewej to właśnie ułamek kolca policzkowego? Wiek by pasował. Skupię się na tym rodzaju i pewnie jutro dam znać. Intryguje mnie też ten pierwszy okaz, ale potrzebowałbym fotki z innego ujęcia. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: szybka odpowiedz
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 19:44 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czesc odpowiem na to od razu
Te 2 zdjecia to ten sam okaz!Pisalem to w opisie 2 zdjecia.To to samo ale dwie foty z innej strony.Spoko...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 22:03 
Moderator
Moderator

piekna bestia gratuluje mowisz ze gdzie te piaski leza?? bo takich miejscowosci jest sporo :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 23:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć! Coś mi tu Tomku nie pasuje. :no Jeśli sugerujesz rodzaj Dalmanitina to rzędu chyba Phacopida, a nie Dalmanites - to nie gra. Przeglądając część materiałów obstawiałbym zatem też rząd Phacopida lub Ptychopariida - mocno zróżnicowany i zbliżony staratygraficznie.
Te oczka - jeśli to twoja zasługa to gratulacje. Swoją drogą gdzieś je widziałem. :D Spróbuję przez weekend coś znaleźć, choć fragmentaryczne okazy są chyba trudne do jednoznacznego określenia. Na razie. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 11:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pierwsz arefleksja jaka mi się nasunęła przy porównaniu zdjęć Odontochile i Dalmanites: Z tych dwóch "hipotez" pasuje mi raczej pierwsza glabella Dalmanites jest np. pokryta charakterystycznymi guzkami, których brak na Twoim okazie. No i oko raczej "nie te". Z Odontochile ma więcej wspólnego. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nareszcie znalazłem...
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 17:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Musze sie przyznac ze chyba z 2 lata szukalem takiego swietnego forum i tak wspanialych ludzi.Widze ze mam do czynienia z prawdziwymi specjalistami.A mysle ze i wy bedziecie zadowoleni z tego ze "przybylem" gdyz chyba lubicie takie lamiglowki paleontologiczne.W koncu obie strony beda mialy z tego porzytek-wy spelnicie moje najwieksze marzenie czyli opisanie moich okazow,a ja postaram sie przedstawic wam jak najwiecej zdjec moich okazow.Wracajac do tego trylobita to musze przyznac ze nie sa zdjecia zbyt dobrej jakosci.Gorna strona glabelli jest usiana wlasnie guzkami(nie widac tego na zdjeciu).Kuzyn moj ma aparat o niebo lepszy niz ten co byly robione te foty.Niedlugo sie do niego wybieram wiec zamieszcze za jakis czas lepsze foty tego okazu.Poza tym przedstawiam dzis to co bylo jeszcze w tej samej skale co ten okaz-a konkretniej jeszcze jedna glabella(1 fota) oraz para oczu(2 fotka).Moze jakies szczegoly z tych zdjec przybliza was do dokladniejszej identyfikacji okazu.A niedlugo tez nastepne moje okazy a wiec szykujcie sie...
Pozdrowienia
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: foty
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 17:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

1-glabella
2-para oczu

Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2005, 21:18 przez tomekkp, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cd
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 17:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

...

Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2005, 21:18 przez tomekkp, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 23:05 
Moderator
Moderator

powinienem miec jutro odpowiedz :) dzieki zacnym znajomosciom..
prawdopodobnie pierwsze i ostatni sa to jakies pfacops-y ale nie jest pewien wiec sie upewni i na jutro da szersza wypowiedz... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 17:53 
Generał Broni
Generał Broni

rząd; Phacopida., rodzaj; Phacops, mkabryczne to forum, ale tematyka mi bliska

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 17:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Generalnie, mówiąc delikatnie, rozpoznanie rodzaju jest utrudnione m.in. przez uszkodzenia (nie wiadomo czy są kolce policzkowe czy nie, cephalon "obtłuczony", brak reszty itp) i jest to jednak gdybanie, ale Phacops mi tu trochę nie pasuje (zwłaszcza glabella). Może to jednak Dalmanites? Wczesniej nie pasował mi brak guzków - ale okazało się, że są (wierzę na słowo :) )"oko" - mało wypukłe po obejrzeniu innego ujęcia - pasuje.Wszystko "psuje" krawędź cephalonu w okolicy oka. :mad: W myśl zasady, że jeden obraz jest wart tysiąca słów wrzucam fotki (z internetu) do porównania i czekam co napisze Kenny.Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]