Ja już swoją edukację w szkole wyższej zakończyłem :skromny ale czasu faktycznie nie miałem - praca. :wq Podobnie jak kolega Skarbnik trochę pomarudzę :666 Tło zdjęć (dywan) jest zdecydowanie "nieprzyjazne" dla użytkownika. Jakość zdjęć (chyba wlaśnie z winy aparatu) jest słaba. Trudno coś zidentyfikować "na pewniaka". To tak tytułem wstępu niemniej posiedzę dokładniej i napiszę co udalo mi się z tych skamielin odszyfrować. (edytując post) Na minerałach się prawie nie znam toteż pozostaje mi je tylko ocenić od strony estetycznej ....ładne i ciekawe :) . Pozdr.
Co do pochodzenia lodowcowego amonitów - czemuż by nie? Faktycznie moren czołowych , bocznych itp. na tym terenie nie ma. Niemniej lodowiec tam grasował (wystarczy spojrzeć na "zdewastowane' - "spłaszczone" Góry Świętokrzyskie). Wraz z lodowcem przemiszczały się na teren Polski wmarznięte skały ze Skandynawii ze skaminialosciami, minerałami a nawet meteorytami. Pozdr.
A tak poza konkursem strona
http://www.fossilien.online.de/sonstige ... ware.shtml dużo rzeczy do ściągnięcia itp. :1
Zacznę stopniowo:
foto nr 5 to fragmokon głowonoga - łodzika, ale może też (zważywszy, że tylko fragment wystaje ze skały) część pancerza trylobita. Nic innego nie wchodzi w rachubę.
Foto pt "kamień2" wygląda na odwróconego gruboskorupkowego małża/ramienionoga. Raczej małż.
Foto pt "wapień powiększony" skamieniałości są tak zdeformowane i ukoszkodzone, że prawdę mówiąc za życia mogłby być czymkolwiek.
Foto pt "ramienionóg 1 i ramienionóg2" przypominają troche z tej perspektywy ramienionoga rhynchonella. Najbardziej rzucającą się w oczy cechą tych r. jest silnie wystający dziób skorupki brzusznej i trójkątny zarys muszli. Tak prawdę mówiąc Rhynchonellida to "worek", gdzie wrzuca się b. wiele trudnych nawet dla specjalistów do odróżnienia spokrewnionych form r.