Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 22:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, fajne minerałki :) Mam pytanie do znalazcy, czy to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! pochodzi ze żwirów?? Troszkę te otaczaki za bardzo wyglądają mi na spolerowane, w osadach morenowych kamyczki jednak są bardziej matowe, czy one były dodatkowo polerowane? Sporo bębnowałem różne minerały , długi proces , ale końcowy efekt był podobny. Natomiast moja skromna wiedza podpowiada mi, że te kryształy kwarcu dymnego mogły wyrosnąć na granicie, a ten chyba różowawy kolorek, przypomina mi troszkę granit karkonoski. Moriony, które spotykałem były jednak sadzawo czarne, nie jestem specjalistą to tylko moje przemyślenia. W sumie fajny zestawik :) A gdzie powstają takie kryształki to Kenny dokładnie okreslił. Snake 15, wspominasz o innych ciekawych kamyczkach w żwirach (skamielinki), warto się nimi zainteresować i pochodzeniem żwirów też, w ten sposób ja rozpoczełem swoją przygodę. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 23:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ten na dole po lewej stronie agatem jest niewątpliwie, natomiast góra lewej strony raczej pozostałbym przy krzemianie, chyba, że mój LCD znów gubi szczegóły, zresztą agat, chalcedon to krzemiany i tyle (ostatecznie nekrofilem z zamiłowania jestem i niuanse minerów są mi obce). Jeżeli chodzi o polerkę spotykałem naturalnie wypolerowane w ten sposób kamyczki w rzekach niekoniecznie te szlachetne i półszlachetne. Nadal czekam na lepsze zd. kwarcu, a raczej jego gleby.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 marca 2005, 19:15 
Moderator
Moderator

Rafale masz racje ten kwarc dymny to prawdopodobnie sciana jakiejs druzy granitowej.... a w szklarskiej gdzie kopales ? ? lkm huta czy z koleji po drogiej stronie na wzgorzu takim niepamientam nazwy bo na stanislawie niewidzialem dymnych ani morionow :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 16:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kenny, na kamieniołomach w Szklarskiej byłem w zasadzie turystycznie. Szczególnie interesował mnie ten wyżej położony właśnie z różowym granitem. Załadowałem do plecaka po parę próbek różnistych kamolków i to wszytko. A "Stanisław" to zupełnie co innego :). "Kopalnia w chmurach", najwyżej położony zakład wydobywczy w środ. Europie. Jest założony w żyle mlecznego kwarcu na Izerskich Garbach. Ten mleczny kwarc charakteryzuje się wysoką zawartością SiO2 ok. 97 %, a gdzie niegdzie doch. nawet do 100%. Co parę lat wyskakują piękne kryształy kwarcu. Jednego roku pokazały się kryształy z jasnoróżowym zabarwieniem. Mam parę próbek w kolekcji, widziałem jednak powalające z nóg :). Wrzuciłem zdjęcia jak on wygląda. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 16:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie załadowały się zdjęcia. Musiałem troszkę posprzątać w swoich plikach :)
Snake15 organizuj podstawowy sprzęt i na kamole :):)_ :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 19:58 
Moderator
Moderator

noo to jest wlasnei stanislaw :) gratuluje trafienia rozowego kwarcu w obecnej czesci kamieniolomu to nie ma niewykonalne :) krysztaly piekne a te o ktorych piszesz to bylo o oile pamienam gniazdo kaolinu na ktore trafili po poludniowej stronie kamieniolomu dzisja tam jest halda...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 12:41 
Generał Broni
Generał Broni

Aż miło oko zawiesić na tak dobrze zrobionych zdjęciach, nie mówiąc o pięknie kryształków samych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 12:20 
Szeregowy
Szeregowy

Myślę,ze jest to najzwyklejszy w świecie lidyt. pozdrowionka dla fanów paleo.... :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 18:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Darek - dzięki :1 . Jak interesuje Cię podobna tematyka to zapraszam do dyskusji, owocnych poszukiwań, pozdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 22:52 
Szeregowy
Szeregowy

Witam raz jeszcze wszystkich zainteresowanych mineralogią, paleologią i paleografią.
Materiał jaki zamiściliście analizuję z pozycji obserwatora wirtualnego, natomiast sedno sprawy jak zwylke leży w spekrografii.
Miło mi natomiat, że ktoś odezwał się w odpowiedzi na moją sugestię.
W miarę możliwości i wiedzy służe pomocą i mam nadzieję że inni też mi pomogą w identyfikacji
moich niektórych okazów.
Pozdrawiam paleo i stratygrafów. :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 10:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Również witam nowego Forumowicza. :1 Jest nas tu coraz więcej i forum bujnie się rozwija. A jeszcze kilka miesięcy temu trafiał się mniej więcej jeden post na tydzień. Oczywiście liczę na Twoją pomoc w identyfikacji okazów i jednocześnie oferuję własną (jeśli tylko będę w stanie). Pozdr. Majorian

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]