Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 18:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak.To jednak jest na 100% odcisk łodygi liliowca, prawdopodobnie tego samego rodzaju co wcześniejszy trochit. Po 2 ostatnich, zakończonych spektakularną klapą wyprawach, w akcie determinacji jadę jutro lub w piątek do najdalszego (24 km od Suwałk, ale za to najlepszego obecnie stanowiska). Trzymajcie kciuki :) . Jeśli znajdę coś szczególnie ciekawego - zamieszczę foto. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 21:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, jakby Ci się kiedyś rzuciła w oczy informacja o przynależności rodzajowej tego liliowca to będę wdzięczny. No i życzę powodzenia na wyprawie :1 , :), też planuję wypad na ciekawą żwirownię, inną od dotychczasowym, po których systematycznie drepczę. Tylko nie wiem jeszcze kiedy, tam potrzeba poświecić cały dzień. Koniecznie pochwal się wynikami :), pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 11:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zgodnie z planem w ramach misji "ostatniej szansy" ;) na podniesienie morale byłem wczoraj w żwirowni. Efekty ilościowo całkiem całkiem - ok. 30 szt. w 1,5 godziny. Jakościowo słabiej. Nie było tzw. "skamieliny dnia" :( Właściwie nie ma się czym chwalić, ale skoro obiecałem... No może tylko tyle, że trafił się jakiś duży żelazny kamień cały w takiej czarnej skorupie, nawet ciepły w dotyku, ale wyrzuciłem po co mi on. ;) , a tego ciosu mamuta też nie wziąłem bo na rower by się nie zmieścił. Ale poważnie: (zdjęcie na kartce A4) Jak widać połowa łupów to belemnity, 2 fragmokony, spory Rugoz (ale krawędzie wygładzone), liliowce (tą łodygę znalazłem tuż po zaparkowaniu roweru i najbardziej mi się podoba (prawd. Isocrinus), dalej inne korality, Syringopora, Favosites+ Inoceramus i gąbki. Zamieszczam Rafislawo fotkę ślimaka słodkowodnego, o których pisałem.
Nawinęła mi się pod rękę taka oto kuleczka około 2-3 cm żadnych porów, ew. struktur. Na wszelki wypadek nie wyrzucałem przed konsultacją. Kiedyś już to nawet przerabiałem podejrzewając kulisty glon: zupełny brak danych). Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 12:07 
Generał Broni
Generał Broni

No, no, 1,5 godziny i tyle kamolków, tak raz w tygodniu gdybyś się ,,poświęcił’’ to za dwa lata niezłe muzeum otworzysz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: silurian piaski
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 13:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Gratulacje Major piekne okazy ale mysle ze lepiej by wygladaly gdybys wrzucil osobne foty kazdego okazu.Ciezko o podziwianie z "daleka".A teraz troche o mnie.Zaraz ide na obiadek a potem 2 siateczki w reke i cheja na okazy.Moze i mi trafi sie jakis gotowiec bez rozbijania?I troche z przeszlosci.Wczoraj pozbylem sie 2 wiadereczka(kurcze i zostalo juz tylko jedno!).Efekty?Pieknie zachowane 2 pygidia(jedno na 90 % Asaphus),fuul Protochonetesów i innych podobnych(jesli ktos chce pare prosze o adres pobawie sie w paczki),pare lodzikow i takze sporo takich :que :que :que co idealnie pasuja aby tutaj wrzucic foty i rozszyfrowac co to takiego(jedno Was zainteresuje szczegolnie).No to zaraz ide uzupelnic wiadereczka.A w twoich Rafi cos upolowales?
Pozdrowienia
Niech okazy beda z Wami
Aha.Wesolych Swiat dla Wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 17:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, interesującą masz żwirownie. Taki zestawik - gratuluję :1 , :). Gdybyś miał możliwośc zrobić powiększenie tej tajemniczej kuleczki ?? Natomiast co do ślimaczka, czy jego muszla jest planispiralna (dyskoidalna) czy stożkowata?
Tomek, nic nadzwyczajnego nie trafiłem, wprawdzie mam wiadereczko kamolków, ale bardziej wzbogacą mój ogródek jak kolekcję :). Jeszcze dokładniej je przejrzę. Pierwszy raz byłem na tej żwirowni, spodziewałem się lepszych wyników, he,he.
Wesołych Świąt :), Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 11:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rafislawo, ten mój słodkowodny ślimak ma "minimalnie wieżyczkowaty" kształt muszli. Do złudzenia przypomina dzisiejsze wstężyki.
Te kulki trafiają mi się stosunkowo często. Zawsze z tym charakterystycznym przewężeniem pośrodku. Wymiary są różne. Od 1 do 3-4 cm (ten ma akurat 2,5). Czasem są zrośnięte razem - po 2-3 sztuki. Kiedyś już wziąłem je "na warsztat" podejrzewając kuliste glony lub gąbki, ale zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz brak jakichkolwiek struktur. Zwątpiłem. Przy okazji może ktoś ma zdjęcie gąbki Turonia? W mojej literaturze nie ma żadnego, w internecie czysto symbolicznie. Zbyt mało do porównań. Trafił mi się w tej żwirowni kolejny egzemplarz tego (?) rodzaju jednak zbyt mało "fotogeniczny", wrzucam więc najlepszy okaz, jaki mam w tej kategorii. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Tak wiem, że ta fotka jest dość mało wyrazista, ale szczegółów powierzchni i tak nie ma żadnych, liczy się tylko kształt. Pozdr.

Aha Tomku prześlij mi fotki tych trylobitów. Lepsze fotki zamieszczę jutro. Mam dzisiaj mało czasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 13:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, kuleczki są ciekawe. Przyznam, że trafiam podobne, brałem je za konkrekcje kalcytowe z glin. Nie znajdywałem nic na powierzchni poza małymi kryształkami kalcytu, ale to u mnie. Natomiast Twoje Majorian mogą być czymś innym - powertuję troszkę w literaturze.
Gąbka Turonia, nie znam tej nazwy - możesz troszkę mi bliżyć, jestem jednak ubogi w wiedzę :)? Wrzucam rys. gąbek zaczerpniete z Leksykonu przyrodniczego , Skamieniałości - K. Beurlen i G. Lichter. Może one troszkę pomogą, okaz ze zdjęcia bardzo ładny :1 . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 19:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gąbkę Turonię podejrzewam na podstawie przypadkowo znalezionego sugestywnego zdjęcia (nr 1119) na stronie http://82.161.106.104/~herman/collectio ... lspons.php. Niestety praktycznie nic więcej nie wiem. Co do tych kulek - kilka z ciekawości rozłupałem.. i nic wewnątrz dokładnie to samo. Intrygujący jest ten niezmiennie powtarzający się kształt, chociać przechylam się także od dłuższego czasu do jego czysto mineralnego pochodzenia. Dzięki za ryciny - również mam tę pozycję. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: bardzo podobne...
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 21:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Bardzo zainteresowala mnie struktura srodkowa (ta gladka powierzchnia )Twojej gabki.Ja mam cos bardzo podobnego...Zamieszcze to tutaj jak tylko zrobie foto.A jest na to szansa juz jutro( i na foty moich nowych skamienialosci).Trzymajcie kciuki za silurian piaski!
Pozdrowienia
Nie bylem wczoraj na kamieniach (hmm w swieta tak za bardzo nie wypada a dzis i tak lało jak z cebra.)Ale mysle juz o wtorku(a bedzie czas bo dopiero ide na nocke).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2005, 20:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Porobiłem troche lepsze jakościowo fotki ostatnich trofeów. Orientacyjne wymiary są w poprzednich postach. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2005, 20:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No i jeszcze takie trzy:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2005, 16:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Majorian gratuluję, świetne okazy :1 . Zdjecia też dobre. Jak na jedną wyprawę to niezłe plony :). Dziś się przekomałem, że warto wracać w te same miejsca. Na żwirowni, która sprawiła mi zawód wczesniej, pisałem o tym , dziś przy dokładniejszej penetracji wyskoczyło mi parę fajnych rzeczy. Właśnie szykuję się do fotografii, coś pokażę może wieczorem. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]