Teraz jest poniedziałek, 3 sierpnia 2026, 17:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 16:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

cd

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 16:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

a moze zamiescie swoje foty z jakich kamieni wydobywacie skamieliny....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 20:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dobry pomysł. Przepraszam że nic nie napisałem (także o koralach),ale mialem jeszcze mniej czasu niz w piątek. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 21:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wybacz mam może niewielkie doświadczenie ale łupanie fundamentu domu w niedzielę to
to bardzo niezdrowa forma spędzania wolnego czasu :) .Proponuję wyjazd np. do Łagowa
Przy zjeżdzie od strony Nowej Słupi po prawej stronie stoi kapliczka idziesz ok 200m
granicą pól i doliny rzeki.Zobaczysz załębienie jakieś 5X15 m.Leży tam stos już
połupanego ciemnego kamienia.Możesz szukać w nim lub zerknąć na ścianę wys. ok 1.5m
u podstawy jest warstwa ciemnego wapienia gr. 30cm i sporo skamielin.

Uprzedzając uwagi zgodnie z moją wiedzą to miejsce nie jest częścią ścieżki dydaktycznej
i nie znajduje się pod ochroną

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2005, 10:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

niestety nie posiadam srodka lokomocji.a polaczenie w tamte strony ode mnie praktycznie nie istnieje jezdza moze ze 2 autobusy i do tego szkolne.
a czy w Świetokrzyskim Parku Naraodym -moze nie w samym Parku ale w okolicy- nic ciekawego nie znajde :que
gdzie mam szukac?mam brac "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! kamienie lezace sobie na powierzchni i lupac czy moze szukac wąwozów zagłebien itp :que
aha i lupalem kamienie pochodzace z kopania fundamentu a nie fundament.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2005, 16:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam Fazer. Hmm...takich kilka ogólnych porad.
1. Bierz wszystkie podejrzane "kamienie" z czasem będziesz potrafił sam określić, czy o co to jest ew. za skamielina póki co wrzucaj na forum. Lepiej przytargać do domu "bezwartościową" skałę niż zostawić coś co potem okazało się wspaniałym znaleziskiem.
2. To co zdecydujesz się zabrać do domu - zawijaj np. w gazetę, ew. pakuj indywidualnie w woreczki foliowe. Unikniesz w ten sposób uszkodzeń, zarysowań okazów.
3. Najlepiej jest szukać po deszczu. Jak zapewne zauważyłeś zwilżone skały ukazuja znacznie więcej detali/szczegółów powierzchni.
4. Naucz się odróżniać skały osadowe (wapień, kreda) od metamorficznych (np. granit) w tych drugich nie ma żadnych szans na skamieniałości. Szkoda na nie czasu.
5. Co do miejsca szukania - bardzo trudno coś doradzić - fosylia mogą być dosłownie wszędzie - na polnje drodze, w kamieniołomie, żwirowni, odłsoniętym podczas budowy wykopach itp.
6. Okazy, które okazą się skamieniałościami dokładnie opisuj (nr, data i miejsce znalezienia, imię znalazcy itp).
7. Przeszukując skały osadowe zwracaj uwagę na nietypowe kształty, wzorki, "szlaczki", kółeczka słowem wszystko co wydaje się podejrzane. Zawsze też warto na miejscu lub w domu "dla świętego spokoju" rozłupać młotkiem kilka większych bryłek. Czasem w środku może się ukazać miła niespodzianka

Na razie tyle. Życzę powodzenia w poszukiwaniach (a teren do tego celu jak pisali wcześniej koledzy masz praktycznie najlepszy w Polsce). Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 września 2005, 19:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

looknijcie na to: viewtopic.php?p=111711#111711
trafilem niechcacy gdy wybieralem kamienie na skalniak...jesli wiecie co to jest to prosze o identyfikacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 15:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

jeszcze to
viewtopic.php?t=16404

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 22:08 
Major
Major

w kwestii Lagowa - chyba jest tu mowa o wsi Plucki - szurf wykopany w wapieniach gornego dewonu (famen), mozna tam trafic na warstwy czarnych smierdzacych wapieni bitumicznych przepelnionych fauna, z duza iloscia glowonogow (lodziki, klymenie, goniatyty). Bylem tam z jakies miesiac temu... niestety lupy marne, bo owa warstwa jest praktycznie nieosiagalna bez wiekszych prac ziemnych, trza by pojechac na caly dzien z ciezszym sprzetem, zlozyc 1,5m nadkladu oczyscici podnoze sciany i wtedy szalec, ale jak mowie sporo roboty, ja jak bede mial transprt i czas planuje tam poswiecic caly dzien, dla amatorow skamienialosci dewonskich polecam Kowale - czynny kamieniolom, wpuszczaja bez problemu jesli nie ma strzelania (wtedy trzeba poczekac) - sporo glowonogow, ramienionogi, trylobity, spirytyzowana fauna no i sporo konkrecji pirytowych bardzo efektownych, w czesci blizej dyrekcji jest fran - wapienie z koralowcami ale tam nie grzebalem, znam tylkoz pobliskiego przekopu (pomnik przyrody) - tez godny uwagi

co do szukania okazow, w sumie szukac wszedzie to nie jest zbyt dobra opcja, bo mozna sie natluc i nie znajdzie sie zlamanego brachiopoda, lepiej poczytac literature papatrzec na mape i ruszyc w teren, w razie czego sluze pomoca

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 21:33 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Co do Płucek byłem tam w zeszłym roku warstwa wapieni też była
cięzka w "eksploatacji" ale przytargałem do wozu 3plecaki brukowców :)
no i trzaskałem to ze dwa dni (igła z postu obróbka minerałów to efekt
tej zabawy)może zespolimy siły i oczyścimy wspólnie nową część
z nadkładu?Tak czy inaczej w pozostałych na miejscu połupanych kamieniach
trafiają się niezłe okazy.Chłopcy się śpieszą i sporo pozostaje.
Wapienie bitumiczne nie śmierdzą koledzy myśleli że kupiłem do wozu nowy
egzotyczny zapach :) nie wyprowadziłem ich z błędu.
Kowalę też już omawialiśmy choć przyznam że zrobiłeś to fachowo
Z ciekawostek przytargałem z części "bliżej dyrekcji" fragment 1.5 metrowej
"misy"koralowej która być może byłaby niezłym okazem dla muzeum
ale niestety potrzaskało ją strzelanie a i moje stropy tego eksponatu by nie
wytrzymały.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 21:18 
Moderator
Moderator

co do kowali to pikny kamieniolom ja bardziej preferuje na jego terenie zyly klcytowe :D no i wpsomniane konkrecje prytowe klika goniatytow i lodzikow wyszlo przy okazji:D a szczotki kalcytu z tamtad sa powalajace momentami a co do lagowa.... chmm sumie skamienialosci nie sa moja pasja ale tak czy inaczej jest to grzebanie w skalach jak by sie kilka osob zebralo to moge sprobowac skolowac jakis transport na weekend ale o ewentualnej wyprawie powiem kolo piatkuu dopiero jak by bylo kilka osob chetnyh do ktorymc mial bym wmiare po drodze to ryjemy pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 12:05 
Major
Major

widze ze robia sie osoby chetne na wypad, ja ze swojej strony moge dodac tyle ze mam wolny weekend 14-16.10 i gdyby pogoda byla znosna nie mam zamiaru siedziec w wawie tylko ruszyc na lowy, sezon zaraz sie konczy i trzeba to wykorzystac :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 18:18 
Specjalista
Specjalista

witam moze troche nie na temat pisze ale czy moze slyszeliscie o jakichs wiekszych stanowiskach, chodzi mi o jakies zwirownie czy odkrywki bo raczej skal to nie uswiadczysz na poludnie od warszawy... chodzi mi konkretnie o tereny wlasnie na poludnie od stolicy... raczej watpie czy jest jakies znane stanowisko bo moze bym cos slyszal. szukalem troche na malych zwirowniach w okolicy, nawet jakis ząb znalazlem, niedlugo wstawie zdjecie to moze rozpoznacie "czyj" to :-) a jak nie ma bezposrednio na mazowszu jakis miejscowek znanych to moze doradzili byscie gdzie pojechac, gdzie jest w miare najblizej . slyszalem ze kolo kazimierza dolnego mozna szukac ale czy jest cos blizej? uff sory ze sie tak rozpisalem, dzieki za cierpliwosc, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 19:18 
Major
Major

jesli chodzi o zwirownie na S od wawy to sam bym jakas dorwal zeby sobie pogrzebac, ale osobiscie nic nie znam, wiem tylko o cegielniach w okolicy Baniochy, ale tam to pewnie same ily i nic ciekawszego.
jesli chodzi o znane stanowisko to wlasnie ten kazimierz, chociaz tam to slabo o skamienialosci, lepiej do Nasilowa po przeciwnej stronie Wisly, duzy kamieniolom, skaly latwe w obrobce, skamienialosci tez sporo i do tego duza roznorodnosc (belemnity, amonity, gabki, malze, brachiopody, slimaki, jezowce, zeby rekinow), tak mysle czy by sie tam nie wybrac na jesieni i natluc troche tego kredowo-trzeciorzedowego gruzu...

pzdr
moozg

ps. tu masz galerie zdjec z miejscowki: http://intro.sytes.net/gr/galerie/nasilow_04/index.html
www.geologia.prv.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 19:34 
Specjalista
Specjalista

dzieki za odp, kolo garwolina sa dwie zwirownie jak chcesz to przyjezdzaj :-) moge Ci dac na nie dolkladne namiary

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]