Karbon? (Carboniferous) - powszechnie uwaza sie ze nie istnialy wczesniej rosliny zywicujace. Chociaz nie mam zadnych danych oprocz faktu, ze ponoc w Stanie Montana, USA jest zywica kopalna z tego okresu.
Zas na Uralu, nieco mlodsza, z Permian okresu (225-280 milionow lat).
Cos mi sie wydaje ze Montana mnie wola ;) A przejezdzalem przez nia po drodze z Wyoming do Kanady... rozne tam sa skarby!
[ img ]
"TAM JEST ZLOTO W TYCH TAM WZGORZACH
Gory po drugiej stronie Canyon Ferry Jeziora, na wschod to Big Belts. Wawozy ktore przecinaja te gory byly obfitowaly w zloto w latach 1860tych. Najslawniejszy byl wawoz Konfederacki na poludniowym koncu Big Belts. Odkryty w 1864 przez czterech ex- konfederackich zolnierzy byl jednym z najbogatszych w zloto, wydobyto ponad 15 milionow dolarow. Zloto bylo tak obfite ze zatykalo koryta wodne poszukiwaczy podczas kiedy inni uzyskiwali 1,000$ z kazdej przemytej patelni. Jeden z gornikow wspominal pozniej jak widzial niestrzezone barylki po gwozdziach pelne zlotego pylu. Pod koniec 1867 roku Diamond City mialo populacje ponad 5000 osob i reputacje najbogatszej, najbardziej szalonej i najniebezpieczniejszej osady gorniczej w calym Terytorium. Wszystko zapadlo sie w 1870 a w 1885 wawoz ten byl juz opuszczony..."