Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2026, 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2007, 20:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Faktycznie w krzemieniach znajduje się sporo "drobnicy', a co to może być, jak na zał. fotach, igły gąbek ? Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 10:36 
Generał Broni
Generał Broni

daj skalę, wygląda na mineralne pochodzenie (krystalizacja)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 16:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

No właśnie, nie podałem skali, przepraszam:). Powierzchnia fotografowana ma wielkość 16/12 mm. Twory te są na krzemieniu, w małym zagłębieniu. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No to ciekawe mi to wygląda na kryształy zobacz czy czasem nie są one tylko na powierzchni. Poszukaj jakiegoś fragmętu gdzie jest przekrój i widać czy czasem te igły nie są w samym krzemieniu, bo widać tu tylko powierzchnie.

Ja sam trafiłem kiedyś coś takiego
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=600
widać właśnie bardzo wąskie igły dopuki więc nie wiadomo czy to siedzi w srodku to nie ma pewności czym to jest

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 19:48 
Moderator
Moderator

nijak mi to nie wygląda na kryształy zbyt zdeformowane a na igły gąbek.... mi pasuje ta teoria ale głowy za to nie dam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 13:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dokladnie przyjrzałem się pod powiększeniem "tworom" z foty, anonimus w krzemieniu też są zatopione podobne igiełki, tak jak Kenny pisze nie wygląda to na kryształki. Mam taką prośbę, jak znależć info o pochodzeniu krzemieni w złożach polodowcowych? Jaka jest ich geneza powstawania, wiem że większość jest z kredy i jury, powstawały z krzemionki rozpuszczonej pierwotnie z igieł gąbek, potrzebuje jednak bardziej szczegółowej informacji, może poruszymy ten wątek ?? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 18:15 
Major
Major

witam

no ja z checia... a co bys chcial wiedziec o krzemieniach?
troche czytalem o tym, jeden horyzont z krzemianiami lapie mi sie w profilu na mgr :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 19:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Interesują mnie głównie krzemienie w osadach polodowcowych. Spotykam je o róznych koloroch, można by podzielić właściwie na dwie grupy: siwo-czarne, często z białą korą wapienną, o przeróżnych kształtach z wtopionymi czy zachowanymi na powierzchni mszywiołami itp. oraz krzemienie żółto-pomarańczowo-brązowe niekiedy przeświecające. Podejrzewam że wiele z nich pochodzi z dennych osadów Bałtyku, ale czy te rozróżnienie kiolorów może być związane z różnymi miejscami pochodzenia ??? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 23:06 
Moderator
Moderator

geneza krzemienia jest wzglednie taka sama powstaja w wyniku wyługowania CaCO3 i zastapienie go krzemionka przez roztwory wodne jak dokladnie to dziala nie pamiętam faktem jest ze powstaja na powieszchniach ulawicenia i przecieciach spekan ciosowych
a wiedz w miejscach gdzie ulatwiona jest migracja wody
co do koloru to juz zalezy od domieszek w skale krzemionka moze pochodzic z piasku który stanowi domieszke w wapieniu jak i z igiel gabek

co do oznaczenia z kad pochodza krzemienie w utworach lodowcowych mozna probowac po skamienialosciach przewodnich w krzemieniu ale co do lokalizacji utworow z ktorych pochodza to juz totolotek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 17:43 
Major
Major

co do powstawania krzemieni to sprawa jasna...
owszem czesto jest tak ze zwiazane sa z ze spekaniami i szczelinami - ale to w przypadku epigenetycznych krzemieni
wiele krzemieni jednak nie wykazuje zwiazku z nieciaglosciami w skale, zwlaszcza te ktore sa syngetyczne (wczesnodiagenetyczne)
czyli powstale w miekkim, nieskonsolidowanym osadza - np. krzemienie pasiaste ktore powstawaly w norach skorupiakoch, ktore nastepnie obrastaly. Powstanie ich w tym miejscu tlumaczone jest tym ze material organiczny ulegla rozkladowi w norach, zmienial sie chemizm srodowiska, a konkretnie malalo ph, co sprzyjalo kumulowaniu i wytracaniu krzemionki.

jesli chodzi o barwe to nie ma wiekszego znaczenia, sam zauwazam ze w jednym horyzoncie krzemieni, barwa moze sie zmieniac.

okreslenie pochodzenia jest trudne, co najwyzej mozna z pewnym prawdopodobienstem okreslic tereny z ktorych moga pochodzic krzemienie - czyli znalezc utwory z krzemieniami (w wiekszosci przypadkow to beda utw. kredowe) pod utworami Q, teren ten powinien byc na drodze ruchu ladolodu ku miejscu znalezienia danych krzemieni.

latwiej sprawa wyglada np. z krzemieniami czy raczej ogolnie otoczakami skal krzemionkowych, na poludniowych stokach gor Swietokrzyskich - utwory te zawieraja czesto skamienialosci jezowcow regularnych (glownie cidarisy), malzy i brachiopodow typowych fla gornej jury; podobne utwory znajduja sie na polnocnym obrzezeniu gor sw. glownie weglany z krzemianiami, a czasami takze chalcedonity (okolice Inowlodza nad pilica)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 19:42 
Chorąży
Chorąży

Wiek krzemiennych eratyków najłatwiej ustalać po faunie mszywiołowej. Jak pisał Moozg, kolor nie może być kryterum decydującym, jednak na potrzeby amatorskie można się pokusić o pewne uogólnienia. W północnej Polsce krzemienie białe to najczęściej dolny paleozoik, czarne - jura, czerwone - kreda, ale to nie jest żadna reguła! Na szczęście na północ od nas nie ma złóż nieskończonej ilości rodzajów litologicznych krzemieni reprezentujących każdą możliwą epokę ;) Także, jeśli podzielisz sobie krzemienie ze swojego terenu na kilka grup litologicznych, a potem na podstawie skamieniałości oznaczysz ich wiek, będziesz miał gotowy klucz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 21:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kenny, Moozg, Dawid dzięki serdeczne :1 , trochę mnie wzbogaciliście w wiedzę :). W zasadzie nie ma jednak potrzeby dochodzenia miejsca pochodzenia krzemieni, macie racje że to loteria i praca nie dla amatora :), ale ogólną wiedzę warto mieć, pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]