Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2004, 22:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rzeczywiście ciekawy sposób popularyzacji geologii i paleontologii. Co do kolejnej skamienialości: Okaz jest trochę "obtłuczony", ale wygląda mi na koralowinę kolonijnego Rugosa z rodzaju Cyathophyllum. Tak się składa, że akurat wczoraj zidentyfikowałem jednego w swojej kolekcji :lol: A przynajmniej tak mi się wydaje, bo fachowcem niestety nie jestem. B+ Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 00:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie,

Normalnie kopara mi opadla jak to zobaczylem. Generalnie nie zagladam w te rejony forum i krece sie przy monetach. Nie wiedzialem ze takie rzeczy mozna znalezc na polach. Bede sie rozgladal za takimi fantami. A zdjecie jezowcow (rozumiem ze to te male dynie :D ) zajebiste. Tak jeszcze z ciekawosci. Czy jest jakis obrot na rynku meteorytami, jezowcami i generalnie "kamieniami" (sorry za laicyzacje). Czy takie rzeczy maja jakas wartosc materialna?

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 10:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ogólnie "skarby ziemi" (skamienialości, meteoryty, minerały) mają oprócz wartości naukowej również -czasem nawet całkiem sporą wartość finansową. Najlepiej zajrzyj np: na allegro http://www.allegro.pl/showcat.php?id=1149 i stronę http://amberabg.com/a_for_sale/. Znalezienie skamienialości w takim miejscu jak np. żwirownia, pole czy nawet gruntowa droga zwykle jest dość łatwe. Trzeba mieć tylko "oczy szeroko otwarte". Dużo zależy też od przeszłości geologicznej danego terenu. Powodzenia w poszukiwaniach! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 08:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam! Minerałki i skamielinki przynoszą raczej więcej satysfakcji, niż korzyści materialnych - pod warunkiem że je znajdziesz, a nie kupisz. Poza tym nie wiedząc "czym się to je" nie daję za dużych szans na ładne okazy, bo:
1. na geologii ogólnie pojętej, tj. stratygrafii, litologii, genezie etc. dobrze by było trochę się znać. :=
2. tereny, gdzie występują ciekawe rzeczy są w dużej mierze dobrze przejrzane - co pewnie zależne od rejonu :?
3. brak nowych odkrywek, a jeśli są to nie wszędzie się wejdzie... B+
4. rzeczy z Czech, Słowacji, Maroka, Brazylii... są dużo tańsze, a nierzadko bardziej przyciągają oko. Piękne i niedrogie okazy przywożą zza wschodnich granic. :ups:
...No chyba, że jesteś farciarzem lub wiesz, co jest chodliwe i masz pewne dojście do tego. Ale ogólnie to kokosów na tym się nie robi. Nie wiem jak teraz, ale naście lat temu byłem kilka razy na giełdzie, ale wiele nie uhandlowałem. :piwo Ale samo zbieranie wspominam super. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 18:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jasiu nie zniechęcaj kolegi! :no :) Fortuny na skamielinach zbić nie można, ale mniejszą czy większą wartość materialną mają z pewnością. Oczywiście taki np. przeciętny belemnit czy jeżowiec jest wart nie więcej niż 2 zł. Ale są też takie znaleziska, których wartość zaczyna się od 100 zł i może piąć się ostro pod górę. Przypomina mi się reportaż sprzed paru lat, gdzie z góry żwiru przywiezionego na budowę "wysypała się" kompletna czaszka nosorożca włochatego. Na allegro "zabijają" się teraz o subfosylny róg tura. Ale to oczywiście wyjątki przez duże W. Sam np. mimo, że 'siedzę w tym" już kupę czasu nie mam a przynajmniej nie znalazłem nic podobnego. Szukając skamieniałości trzeba się więc raczej nastawiać właśnie na satysfakcję i czerpanie wrażeń nazwijmy to "estetyczno-intelektualnych". Co do obfitości fosyliów...Z tym jest różnie. Są faktycznie znane na cały kraj odslonięcia (Mielnik, Korytnica itp.) regularnie przesiewane przez poszukiwaczy i prawie wyeksploatowane, ale wiele z nich może dopiero "powstać" - jak choćby Krasiejów. Jeśli chodzi o moje polowanie na skamieliny to są wyprawy w których chodząc z nosem przy ziemi trafiam w ciągu godziny na max. 10 przeciętnych okazów podczas gdy miesiąc później na tym samym stanowisku jest tyle świetnie zachowanych Rugozów, belemnitów,łodzików, że nie wiem za który pierwszy się złapać. :) Wiele zależy też od szczęścia, pogody no i od erozji :P
Kończę bo rozpisałem się trochę i zaczynam przynudzać, ale taka mnie naszła refleksja. Pozdrawiam wszystkich którzy szukali, szukają lub będą w przyszłości szukać przedstawicieli "skamienialego świata". :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]