Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 18:42 
Moderator
Moderator

Kennego odpowiedz nieco odwlecze sie w czasie kumpel gdzies zgubil opracowanie o trylobitach syluru i dewonu a ja jestem w tym temacie tak zielony jak trawa na wiosne :) "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! to nie moja dziedzina (chodz niestety powoli sie nia staje :) ) (poprstu w tym cholernym Kraku nie ma nic poza skamienialosciami.... grrrr...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 20:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kenny napisał(a):
(poprstu w tym cholernym Kraku nie ma nic poza skamienialosciami.... grrrr...

Ja bym nie narzekał :) :D :1 :dnc Chociaż prawdę mówiąc meteoryty też mnie interesują (niestety tylko teoretycznie). Żadnego jeszcze nie znalazłem, niemniej chodząc przy rumowiskach skalnych z głową tuż przy powierzchni ziemi mam spore szanse :lol: . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć! Jeśli mogę to dorzucę to co widzę - oczami trylobita :) Wydaje mi sie, że jest tam wyraźny szew proparialny, a u phacopsa ten często zanikał, podobnie było ponoć z oczami. Poza tym u Phacopsa są wyraźne guzki (brzydal z krostkami) :D , a w twoim okazie tego nie widać. Więc może rzeczywiście Dalmanitina? := :?
Przy okazji Tomku - nadal nie chcesz zdradzić formacji, albo chociaz wieku, rodzaju skał itp.? :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedz
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 11:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Nie sadzilem ze ten moj trylobit az tak Waz zainteresuje.Ja znalazlem go w miejscowosci w ktorej mieszkam(Piaski ,woj.wielkopolskie),lecz miejsca nie zdradzam bo mi sie tu cala Polska zjedzie...A co do wieku to pisalem juz wczesniej-sylur/dolny dewon.Widze po Waszych wypowiedziach ze w szczegolowej identyfikacji sa potrzebne szczegoly.Niedlugo jade do kuzyna co ma super cyfrówke wiec napiszcie co mam u tego tryla Wam dokladnie sfotografowac by rozwiac watpliwosci co do rodzaju.Czekam na propozycje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: odpowiedz
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

tomekkp napisał(a):
napiszcie co mam u tego tryla Wam dokladnie sfotografowac by rozwiac watpliwosci co do rodzaju.Czekam na propozycje.

Może trochę pomóc fotka "z lotu ptaka" :) i od przodu. Generalnie takie ujęcia aby można było porównać z fotkami Phacopsa i Dalamnites, które wstawiłem wcześniej. Ale możliwe, że "nic tu już się nie da zrobić". Pozdr.

Z ostatniej chwili: Rownież kształt soczewek oczu u Phacopsa się nie zgadza, znacznie bardziej zbliżony jest właśnie do Dalmanitesowych i np. Acastowych trylobitów. pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]