BtS napisał(a):
witam.. a wydawalo mi sie ze w baltyku nie ma raf koralowych.. tymczasem w piasku kilkadziesiat metrow od plazy trafil mi sie taki kawalek skamienialego "korala".
oczywiscie z tym koralem [gabka] to tylko taka przenosnia.. ale moze wypowie sie ktos kto bedzie wiedzial co to takiego.. no i skad u nas nad morzem takie dziwne cos..
jakos skamienialosci kojarza mi sie raczej z wydobywaniem ich z gor i pokladow skalnych..
dodam jescze ze w najdluzszym miejscu skamienialosc ma 3,5 cm
Skamieniałości zwierząt żyjących w dawnych, nieistniejących obecnie morzach (Bałtyk "to nie to samo" ;) ), można znaleźć w bardzo wielu niejednokrotnie miejscach z pustyniami i szczytami wysokich gór włącznie. Na dobrą sprawę można przyjąć, ze w okresie tych ostatnich powiedzy 600 mln lat każdy skrawek lądu przez dłuższy lub krótszy okres stanowił fragment jakiegoś morza wraz z całym jego bogactwem fauny i flory. Jeśli nawet w jakimś konkretnym okresie geologicznym tak się nie stało - i tak na tym terenie mogą znajdować się pochodzące z tego czasu skamieniałości, przywleczone tam całkiem niedawno przez lodowiec. Akurat Twoja skamieniałość przypomina mi (w tej jakości fotki i jej wielkości) skamieniałego denkowca chyba nawet Syringopora z ery palezozoicznej. Pozdr.