Teraz jest czwartek, 13 sierpnia 2026, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie tylko żwirownie i skałki ....
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 19:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie tylko na żwirowniach, polach czy w skałach możemy znależć różne formy dawnego życia na ziemi. Wiele ciekawostek kryją w sobie rówież torfowiska czy dna jezior. Interesującym takim przykładem są znaleziska z mojego terenu zamieszkania , okolic Sławy. W maju 1998 roku podczas wybierania torfu pod przyszły staw rybny, jeden z mieszkańców Sławy natrafił na zbiorowisko kości. Jak się póżniej okazało należących do tura. Dobrze zachowane kości czaszki z dwoma możdżeniami (rostaw rogów około 1 metra), kręgi i żebra trafiły do Laboratorium Zakładu Paleozoologii, Instytutu Zoologicznego Uniwersytetu Wrocławskiego gdzie na podstawie wszechstronnej analizy ustalono, że czaszka należała do młodego, dorosłego samca tura Bos primigenius (Bojanus 1827). Dalsze dokładne badania pozwoliły okreslić czasokres jego zycia na póżny plejstocen. Notatka i ekspertyza opisana jest w kwartalniku Nasza Sława Nr 4(11) grudzień 1998. Innym przykładem też z tego rejonu jest opisany drugi osobnik tura, ale znaleziony w jeziorze, w Tarnowie Jeziernym, gm. Sława jeszcze przed I wojną ( Przyroda Sudetów Zachodnich tom 5, 2002), gdzie autor Olaf Tietz przeprowadził dokładne badania eksponatu , obecnie znajdującego się w zbiorach zoologicznych Muzeum Przyrodniczego w Gorlitz. Wiek znaleziska podobnie oceniany był na póżnoplejstoceński.
Zwracajmy wobec tego również uwagę na wszelkiego rodzaju prace przy wydobywaniu torfów, a nuż coś ciekawego nam się trafi :).tegoroczny sezon już niedługo, a ta moja krótka notatka wynika chyba już z tęsknoty za poszukiwaniami :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 20:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też się nie mogę doczekać (mam do wykorzystania zaległy 12 dniowy urlop i tylko obserwuję prognozy pogody - kiedy go wykorzystać :) ) Ciekawy post Rafislawo ..ech znaleźć takiego tura.. :( ...Oczywiście torf, kreda jeziorna, osady rzeczne (pomijając już tak egzotyczne przedwojenne znalezisko jak nosorożec włochaty złożach wosku ziemnego w Staruni. :1 ) Kilka lat temu pokazywano w TV chłopaka który znalazł kompletną czaszkę takiego nosorożca w kupce żwiru, który jego ojciec przywiózł na budowę. Pozdr. Oby do wiosny!!! :luv

Faktycznie Cadzik - zapomniałem (może dlatego, że u mnie ich nie ma ;) ). A tak na powaznie to w "Kronice Ziemi" jest zestawienie morskich i lądowych "źródeł" skamieniałości.

Ostatnio edytowano czwartek, 10 marca 2005, 22:22 przez Majorian, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 21:50 
Podporucznik
Podporucznik

No i nie zapominajmy o namuliskach w jaskiniach, tam też moza znaleźć ciekawe okazy ;)
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 22:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

A tak masz racje Cadzik. W swoim czasie często odwiedzałem Góry Kaczawskie, przedgórze Sudetów, szczególnie miejscowość Wojcieszów. Przepiękna góra Połom z dolnokambryjskimi wapieniami i licznymi krasowymi jaskiniami. Sam nie kopałem, miałem pewne obiekcje dobierać się do tego, ale byłem swiadkiem wyciągania całych serii róznych kości. No, a jaskinia Niedżwiedzia w Kletnie w wapieniach Masywu Śnieżnika Kłodzkiego - 1966 rok. I wiele innych , pozdr. :)
Majorian, oby do wiosny :1 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nadzieja
PostNapisane: piątek, 11 marca 2005, 19:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Wszyscy nie moga sie doczekac sezonu.U mnie w garazu stoja 3 pelne wiadra kamieni (nazbieralem je w cieplejsze zimowe dni na przelomie styczen-luty)ktore tylko czekaja na wiosne aby je porozbijac.Dzis biore do reki gazete przegladam prognozy pogody i prosze-Z wtorku na srode zapowiadaja odwilz , plus 8 stopni(maly szok termiczny ponoc) i !!!! co najwazniejsze pisza ze nie wroci juz sroga zima.teraz tylko miec nadzieje ze maja racje .Ale realia zycia nie zawsze sie sprawdzaja.Trzymajcie kciuki!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 10:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tomek, wiosna idzie , u mnie już śniegi topnieją :). A swoja drogą podziwiam Twoją cierpliwość. masz materiał już w domu i tak sobie spokojnie lezy?? :) Dobierz się do niego i pokaż co masz ciekawego, pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]