Teraz jest czwartek, 13 sierpnia 2026, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: nowe foty(nareszcie...)
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 17:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Spelniam wasze zyczenia-wrzucam nowe foty-na razie kilka ale zawsze...Niestety okaz jeszcze z zeszlego roku. Precz z dziadostwem!!!A teraz o focie -czy w karbonie byly juz rosliny z lisciami?Bo ta skamienialosc calkiem do tego podobna...Czekam na kolegow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cd
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 17:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ten sam okaz ale z innego ujecia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 20:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Oczywiście liście jako takie już w karbonie były (choćby np. nagozalążkowych). W tym węglu mało co potrafię dostrzec, sugerując się więc praktycznie jedynie narysowanym przez Ciebie kształtem proponuję rozważyć paproć Neuropteris lub Alethopteris. Trzeba byłoby przypatrzeć się pod lupą szczegółom budowy/powierzchni. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 20:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witaj, Tomek fajny zestaw zdjęć, jak miło popatrzeć jak za oknem jeszcze śnieg, idzie ocieplenie ! :) Powracając do Twojego pytania mogę, bo o tym akurat wiem, powiedzie że w karbonie wyróżniono wiele rodzajów i gatunków. Typowym przedstawicielem tego okresu geologicznego są papaprocie nasienne, które osiągneły tu swój szczyt rozwoju . Flora ta ma duże znaczenie dla stratygrafii pokładów węgla. Wyróżnione są równiez i inne rośliny. Zapewne Majorian i Skarbnik powiedzą coś więcej na ten temat. :)
Załącznik: rycina zaczerpnięta z: Paleontologia, M. Wiśniewska-Żelichowska

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 11:12 
Moderator
Moderator

ja tam nie wiem czemu wam biale g przeszkadza :) kopac sie da wczoraj bylem na kamieniolomie wapieni jurajskich i standardowo kolka bryl zlepow ramienionogoewyc... :wq na potrzeby uczelni oraz jakies dziwne struktury przypominajace wapienne rurki niestety z braku cyfry zdjec niebedzie a na skaner nie wlezie... wiedz nie ma sie co lamac tylko kopac na chama to nie rozrwyki ze od udezenia bwybuchaja :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 13:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Eeeee Kenny w kamieniołomach to nie to samo. Na pionowych praktycznie ścianach (u mnie też tak kiedyś było :cry: ) śnieg się nie utrzyma, a moje żwirownie są tak rozkopane przez biorących żwir (wandale, konkurencja? :wq ;)), że na płaskim ew. bardzo łagodnie nachylonym terenie śniegu jest coś z metr. Chociaż zdarzyło mi się raz czy dwa pracowac w takich warunkach z sukcesami. Zwały tej białej, wrednej substancji mają jednak i swoje dobre strony. Będzie odwilż i erozja wodna odsłoni to co lubię najbardziej :skromny

Aha co do paleobotaniki - przeszłości geologicznej roślin można pisać i pisać. Oczywiście Rafislawo, tak jak pisałem w karbonie dominowały nagozalążkowe (widłaki, paprocie, skrzypy). Bardzo sugestywne rekonstrukcje tych "puszcz węglowych" można znaleźć na obrazach Z. Buriana. "Stare, ale jare (przynajmniej jeśli chodzi o rośliny" :1 )Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 22:28 
Generał Broni
Generał Broni

ponieważ mam wiele zaległości a mało czasu mój lakonizm wpłynie na skupieniu się w meritum sprawy, śniegi pominę, choć znikać zaczynają.
- odcisk kiepski pod względem rysunku unerwienia i najgorsze, że brak nasady, pocieszający jest charakterystyczny zarys wskazujący na macrophylla.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]