Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wygrzebane , pokazane :)
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 16:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam jeszcze parę niejasności, skamieliny trochę podniszczone, ale może uda się coś powiedzieć o nich.
1. Slimak, czy to będzie trzeciorzędowy Viviparus, byłby to dowód na to , że moreny u mnie są wymieszanym materiałem, wielkość: śr. 30, wys. 15 mm.
2, Czy to będzie fragmęnt łodzika? wym., 20/10 mm.
3-4.Skrzemieniały okaz?? wym. śr. 25, wys. 15 mm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 16:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Inne ujęcie do skrzemieniałego okazu.
5. Gąbka - koral? wielkość: śr. 20, wys.15 mm
6. Fragment czego?? wielk. 20/15 mm.
Pochodzenie żwirownie polodowcowe. Z góry bardzo dziekuję i pozdrawiam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 20:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czas mnie goni :( Napiszę tylko o ślimaku - faktycznie, mimo iż okaz jest dość mocno uszkodzony (praktycznie tylko ośródka) podobieństwo do Viviparius jest moim zdaniem uderzające. Co jednak nie musi znaczyć, ze to trzeciorzędowy ślimak (przypominam, że termin "trzeciorzęd" już nie istnieje :666 :skromny ). V. żył już w jurze. Co charakterystyczne był słodkowodny. I w tym momencie trzeba by się było zastanowić, czy z tego stanowiska masz Rafislawo jakiekolwiek przedstawiciela fauny/flory jezior lub rzek. Wydaje mi się bowiem mało prawdopodobne aby (w materiale morenowym) wśród morskich skamieniałości zabłąkał się gdzieś jeziorny ślimak, ale teoretycznie wszystko jest możliwe. Pozdr.

Foto 595 i bezpośrednio poniżej (świetny skądinąd) Heliolites. OStatni wydaje się być fragmentem polipu korala (septa), ale chętnie bym go zobaczył z innego ujęcia. 615 też Heliolitesem się wydaje. Czy są pory na powierzchni, jeśli tak to chyba mam rację.

Foto 608 w przekroju przypomina głowonoga, łodzika Endocerasa (a te "wcięcie" to miejsce po brakującym syfonie). Ewentualnie proszę o fotkę, gdzie byłoby widac powierzchnię zewnętrzną (ślady ew. przegród powinny się zachować). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 19:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

"- podobieństwo do Viviparius jest moim zdaniem uderzające. Co jednak nie musi znaczyć, ze to trzeciorzędowy ślimak- " , Majorian co miałeś na myśli to pisząc. Zastawia mnie, bo mam jeszcze inne podobne skamieliny tej żyworódki ??. Jest możliwość wyłączyć Pomatiasa. Zaczyna mnie ten temat interesować, zdaje się, że powstała hipoteza o zbiorniku wodnym w mojej okolicy, kiedyś obiło mi się o uszy, muszę troszkę pomyszkować :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 21:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Miałem na myśli to, że faktycznie wygląda wizualnie na Vivipariusa (Paludinę,żyworódkę), ale z literatury wynika, że ten rodzaj żył nie tylko w trzeciorzędzie (obecnie paleogen) ale także już w jurze. Może faktycznie było tam jakieś jeziorko? Ciekawe. W moich morenach wala się pełno słodkowodnych ślimaczych muszelek. Przypominają trochę wstężyki. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 17:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Znalezisko tego ewentualnego Vivipariusa i Ty Majorian zdopingowło mnie to przewertowania literatury. Okazuje się, że jak podaje J.Jańczak (1983), a wczesniej B.Augustowski (1961) i T.Bartkowski (1964, 1967) pojezierze Sławskie, przy którym mieszkam należało do zastoiska brenneńsko-sławskiego, łączącego współczesnie wystepujące jeziora w tych częściach geograficznych, w jeden duży zbiormik. Mam nadzieję, że po rozpaczeniu ówczesnego zasięgu tej wody spróbuję coś jeszcze poszukać w odkrywkach terenowych. Ciekawy jestem , bo piszesz o wielu gatunkach fauny słodkowodnej ze swoich zbiorów, czy znaleziska te były w jakiś sposób koncentrowane, czy tylko lużne, rozrzucone? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 18:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z zasady tych ślimaczków nie zbieram, traktując je umownie jako "współczesne", ale z tego co pamiętam trafiam na nie rozproszone blisko górnej powierzchni moreny. Są malutkie do 1 cm średnicy. Brałbym je za współczesne lądowe, gdyby nie to, ze są uzwględnione w "Przewodniku geologicznym po Suwalszyźnie" a żywych nie znajduję. Wygląda na to, że Twój ślimak Rafislawo (V.) pochodzi właśnie z takiego jeziorka o jakim informacje znalazłeś. Może będziesz miał dostęp do jakichś map geologicznych, czy przekrojów stratygraficznych. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]