Teraz jest czwartek, 13 sierpnia 2026, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ciekawy kamień ?
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 17:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kamień, wygląda mi na kwarcyt, ale nie w tym rzecz w jednym z otworów tchwi dziwna rzecz i zastanawia mnie co? Przychodzi mi parę pmysłów do głowy, ale chciałbym posłuchać co o tym sądzicie ?
1. Cały kamień , wymiary:110/80 mm, znaleziony na żwirowni,
2. Tajemniczy fragment, wymiary: 20/15 mm
Pozdrawiam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 16:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Widzę, że nic nikomu nie przychodzi do głowy. W pierwszej chwili myślałem, że jest to budowla wykonana przez błonkówki z rodziny osowatych. Wykorzystują takie dziury do zakładania swych gniazd i lepią je z gliny, ale nie ma plastrowej budowy, kolor oraz naskorupienie wygląda jednak inaczej. Czy będzie to wytrącenie syderytu? Co o tym myślicie? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 20:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mineralogia to nie mój "konik", więc niestety nic praktycznie nie moge tu wskurać. Mogę tylko dodać, że również znajduję takie grudki (luzem, nie uwięzione w skale) kolor wybitnie rdzawy, brudzący palce, kształtem przypomina najczęściej orzeszek ziemny. Sam jestem ciekawy co to takiego :que Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 11:06 
Moderator
Moderator

no to skoro wrocilem po wekendzie to ja bym twierdzil ze to jakas wyplukana konkrecja mineralow zelaza np hematytu limonitu albo pustka w skale z narostem z limonitu.... ciezko mi cos wiecej powiedziec

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 18:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kenny masz racje, zapewne któryś ze związków żelaza osadził sie w tej pustce i został pózniej częciowo wypłukany. Natomiast to co Ty Majorian spotykasz na żwirowniach to zapewne włąśnie limonit (mieszanina drobnokrystalicznych i bezpostaciowych wodorotlenków żelaza, m.in. getytu). Tworzy nacieki a czasami nerkowate formy. Mieszanina limonitu z krzemionką i minerałami ilastymi pod nazwą żelaziaka brunatnego często jest spotykana również na żwirowniach. Limonit tworzy się w wyniku chemicznego wietrzenia minerałów zawierających żelazo. Tyle wyczytałem w mądrej książce :):) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 21:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wielkie dzięki Rafislawo :) Znajdywałem tego proporcjonalnie całkiem sporo nie o nim wiedząc niczego poza tym, że nie jest skamieniałością, aż do dziś :1 Pozdrawiam

Kenny dzięki również.

Ostatnio edytowano wtorek, 15 marca 2005, 14:30 przez Majorian, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 22:00 
Moderator
Moderator

Majoran czesto spotyka sie tez konkrecje limonitowe ( przynajmniej w moim regionie ) powstaja czesto na bagnach uzywane niegdys jako darniowa ruda zelaza labo w tym Fe ale z braku laku to i kit dobry :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 14:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, żeby zakończyć temat wrzuciłem foty żelaziaka brunatnego i konkrecji limonitowej (tzw. darniowej rudy żelaza) . Wniosek o dziwnym tworze w pustce kamienia - wtórne osadzenie się związków żelaza. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 14:54 
Moderator
Moderator

:1 hehe to skoluj tego jescze ze 200 kg ja przywioze koks i robimy dymarke :) chyba ze wolisz tak jak dawniej na weglu drzewnym :D swoja droga mozna by zainscenizowac takie cos kiedys na wakacjach tylko trzeba sie dokopac do jakis solidniejszych zloz limonitu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 21:38 
Generał Broni
Generał Broni

przy okazji tej archeo na drzewnym to proponuje coś z holocenu wrzucić ostatecznie przypilnuje coby się nie przypaliło a wy przekujecie to coś z pieca na żelazo w tym czasie, he,he. Tak poważnie brałem w tego typu zabawie udział w Bieszczadach, mały nakład sił a ubaw niezły, szczególnie wróżby z półproduktów i klejenie miecha trawą.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]