Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: niedziela
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 22:23 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
No no Majorian cierpliwosci...Dzis godzinka wypadu w okolice i siateczka kamieni z sylurku.A na zywo bez rozbijania maly lodzik.No wlasnie masz racje rafi.Kazdy sie chwali a nikt nie udowadnia fotkami.W moim przypadku ciagle namawianie kumpla na zdjecia na razie nie przynosi skutku.Ale w koncu...sie uda.Zaczynamy sie rozkrecac a na sobote zapowiadaja 20 stopni!!!!!!Ale bedzie jazda...Aha.A ty Skarbnik przeprosiles juz mloteczki z poprzedniego roku?
Pozdrowiena

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 11:49 
Generał Broni
Generał Broni

Eche, ale zbiór marny, nie chciało mi się dalej ruszyć a ten triasik u mnie marniutki zdjęcia wieczorem wkleję chyba, bo jeszcze ich nie zrobiłem a i kamolki muszę podpreparować.

Tak małże i ślimaczki typowe, (dlatego nie będę ich wklejał), ale tu jest coś ciekawego i póki, co nie mam żadnej koncepcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 20:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No dobrze, już dobrze. ;) Moje fotki. To wszystkie trylobity, jakie mam. Te dwa kompletne (Calymene) pochodzą z Maroka. Kupiłem na giełdzie po 5 zł sztuka. Wymiary 75 i 85 mm. Dwa ułamki to własnie znalezione przeze mnie 22 i 29 mm (pygidium i część thoraxu). Dzisiaj nie wytrzymałem i mimo śniegu miejscami dosłownie po kolana :wq pojechałem na moje wykopaliska. Efekt: czysto symboliczny: malutki, przeciętny Halysites i prawd. małż rudyst (jeszcze sprawdzam). :( Pozdr.

Ciekawy ten Twój okazik Skarbniku, trochę nad nim myślałem. Przypomina odrobinę resztki (uszkodzona część centralna) jakiegoś fragmokonu :que

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2005, 21:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

No tak, a co ja mam powiedzieć, jeden trylobit w zbiorze i to z zakupu :( . Miło popatrzeć na Wasze okazy :1 :). Gratuluję kontaktu z terenem, pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: propozycja
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 13:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Nie przejmuj sie rafi.W koncu zawsze mozesz wpasc na silurian Piaski do mnie i na pewno na 100 twoj zbior wzbogaci sie o kilka trylkow.Gratulacje Major za tak smiala wyprawe-Nasza krew!No i fotki.Hmmm.Tez bym chetnie wkleil juz swoje ale kumpel chyba ma maly buntowniczy okres w zyciu .Kazdy to kiedys przechodzi.No i jeszcze przypomne -jak ktos sie chce pobawic w sylurek i ordowik zapraszam chetnie-namiocik plecaszek Ja i okazy
gwarantowane!
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 17:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tomek, dzięki :):) :1 , Dorzuciłem inne znaleziska z ostaniego wypadu. Pewnie nic ciekawego, ale dla mnie nowość. Odciski te pochodzą z jednego kamolko-krzemienia. Znaleziony w morenie, na żwirowni.
1-2. Wielkośc "kółeczka" śr. 6 mm,
3. Długość odcisku 12mm, szer. 6 mm - łodyga liliowca?
Majorian, gratuluję determinacji :)
Skarbniku - jak to przyjemnie już pobuszować w terenie :), pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 17:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rafislawo - również życzę setek trylobitów na szlaku :) Co do twoich najnowszych zdobyczy to jest to na 100 % liliowiec. Na foto 1 - trochit (estetycznie-śliczny :1 ) na drugiej - fragment łodygi a powyżej również trochit. Co do rodzaju - wiem w jakiej ksiązce szukać, ale niestety nie mam jej obecnie ("Bezkręgowce kopalne"). Pozdr. (jutro wyjeżdzam na poszukiwania w bardziej skamielinnonośne miejsce)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 18:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki Majorian :1 , powiadasz że masz takie atrakcyjne miejsca ? :), wobec tego życzę , zaraz czego to się życzy paleoontologom, już wiem, podknięcia się o przyzwoitą kość dino.. Dorzuciłem jeszcze jeden odcisk z tego kamolka, długość 10 mm. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 20:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki. :) Z wzajemnością. Zobaczymy jutro. Kiedyś faktycznie miałem takie miejsce, gdzie za jednym wyjazdem przywoziłem po 100 i więcej skamieniałości, ale te czasy już nie wrócą :cry: :wq . Teraz tyle to znajduję, ale przez cały sezon. :n Zostały mi tylko fotki no i oczywiście skamieliny. Masz świetne okazy w krzemieniu, u mnie takich prawie, ze nie ma. To akurat jest prawie na pewno (i znowu świetny) maczugowaty kolec jeżowca. Może nawet da się ustalić rodzaj. Pomyślę. Pozdr.

Ogarnęły mnie drobne wątpliwości, co do tego fragmentu łodygi. Nie wiem czym jest te biegnące podłużnie wzdłuż łodygi wgłębienie. Myślę. Resztę podtrzymuję. ;) Fragmokon to raczej nie jest (ząbkowane brzegi), zawias małża też jakoś nie jestem przekonany...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2005, 22:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, zajrzałem do literatury czy ten kolec jeżowca to nie będzie przypadkiem Balanocidaris ? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 13:40 
Generał Broni
Generał Broni

Co do mojego tworka przypominam w triasie jesteśmy, co prawda nie wiem, co to jest, ale na pewno nie fragmakon. A ze szczerego serca odradzam zakup tryli z Maroka, nie mają nic wspólnego z oryginałem, no może tyle, że oryginał stanowił ośródkę dla formy zalewanej mieszaniną piachu gliny i innych utwardzaczy. Co do kolca podobny, tylko ja mam bardziej beczułkowaty przykład, może to wina kompakcji?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 14:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak Rafi. Sprawdziłem wczoraj w literaturze i również "wpadł mi w oko" ten Balanocidaris, ale nie miałem już czasu tego napisać. Co do marokańskich podróbek prawdę mówiąc nie słyszałem o tym. W każdym bądź razie te moje wyglądają oryginalnie. Na spodzie są nawet ślady odłupywania od skały, ale przyjrzę się jeszcze raz. :skromny Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 15:25 
Generał Broni
Generał Broni

He he wrzuć go do wody na dwa dni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 15:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm. Zrobię tak. Jeśli zajdzie jakaś podejrzana "reakcja" skończy w śmietniku. :666 Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 17:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dorzuciłem inne ujęcie "fragmentu łodygi liliowca? ", może rozwieje wątpliwości. Pozdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]