Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 08:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyżby triasowe liliowce?
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 09:20 
Plutonowy
Plutonowy

Majorian w temacie "Coś w krzemieniu ?" zamieściłeś zdjęcie trochitia liliowców.
Znalazłem coś podobnego w Kamieńcu ( trias środkowy).
Do muszli ramienionoga "Coenothyris vulgaris" jest przyklejona mała, dwu milimetrowa gwiazdka.
Nie mam dostatecznie dobrego makro w fotopstryku by zrobić zdjęcie więc zamieszczam rysunek...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 16:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, przypuszczam, że ta "gwiazdeczka" może byc elementem trochita liliowca. Porównuje to ze swoimi zdjęciami okazów ze zbiorów, wielkość podobnych elementów kształtuje się w granicach 2 mm ( w załączniku). Majorian zapewne powie coś więcej, ostatno zamęczam go podobnymi pytaniami :). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 20:27 
Plutonowy
Plutonowy

Jejku, ale piękne...
Skąd masz takie cosie?
Znalazłeś ten okaz już w takim stanie czy wypreparowałeś go powierzchniowo?
Pozdrawiam Kornik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak to na 100 % trochit liliowca - gwiazdkowaty, pięciokątny zarys jest typowy np. dla rodzaju Pentacrinites i Isocrinus. Trudniej będzie mi napisać coś bardziej precyzyjnego. W sieci brak bowiem przekrojów łodyg a książki "Bezkręgowce kopalne" nie mam. Może wkrótce pożyczę. A Twoje Rafislawo liliowce, ślimak itp. fosylia faktycznie bardzo ładne. Właśnie wróciłem z wiosennego przeglądu wszystkich moich stanowisk. Tym razem słabiej, ale nie narzekam. Jakieś 15 sztuk. Jak zwykle rodzajowo: belemnity, Rhynchonella, spory fragment małża Inoceramusa, Favosites, rugosy, łodzik (mógł być lepszy). Aha jestem szczególnie zadowolony z dwóch ślimaczków Loxonema, ładnie zachowanych na powierzchni wapienia. Ew. później wrzucę fotki. Był nawet fragment trylobita Encrinurusa (!) ale w stanie agonalnym i wymiarach kilka na kilka milimetrów. Poczekam na inne trafienie. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2005, 14:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kornik, w tej praparacji specjalistą okazała się sama natura, foty wrzuciłem jako przykład takich małych członów a i podobne są w nich "gwiazdki" jak przedstawiłeś na rysunku. Okaz znaleziony nie dawno, po wypłukaniu z gliny pokazał piękny zestaw fragmentów liliowca w wapieniu trochitowym, wielkość płytki 80/60 mm, sam byłem miło zaskoczony. Okazuje się, bo nie miałem zamiaru tego brać, że warto nawet podejrzane rzeczy przynosić do domu i delikatnie je oczyszczać z glin.
Majorian, to pracowicie spędziłeś przedpołudnie. Gratuluję zestawiku, no ja trafiam ostanio drobiazgi, tylko ten jeden łodzik, choć mam też ładną bryłkę, zlepek jakiś muszli , ale nie wiem co to, a nawet nie jestem pewien czy to muszle? . Koniecznie pokaż foty. Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 10:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zamieszczam kilka fotek. Okazów (po późniejszej selekcji negatywnej) zostało 19. W sumie ciekawe. Jeszcze ich nie mierzyłem, ale maks. długośc to 5 cm. Ciekawie zachoały się te Loxonemy (u mnie generalnie ciężko o te mięczaki). Przy okazji zwróćcie uwagę na fragmokon tego łodzika. W jednej części są przegrody i ślady komór, ale na większości powierzchni i przekroju nie ma ani śladu. Czyli faktycznie ten walec Rafiego mógłby być fragmokonem. Jutro wybieram się ponownie w to miejsce, gdzie są trylobity. Śniegu wprawdzie jeszcze sporo, ale już tylko lokalnie. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 10:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Odcisk tentakulita? (sprawdzam tę hipotezę). Fragment muszli Inoceramusa. No i Favosites ("oko w oko" jest bardziej fotogeniczny). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 18:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, jak już teraz coś takiego znajdujesz co będzie jak zejdą ostatnie śniegi u Ciebie :). U mnie wiosna całą piersią naciera, robi się zielono. Loxonemy faktycznie śliczniutkie, przyglądam się na ten fragmokon łodzika, może i masz racje bo tak to nawet wygląda, choć jak się nie mylę to na Twoim chyba słabiutkie zarysy przegród widać. Zatwierdzam puki co tą wersję :) Odcisk chipotetycznego tentakulita jaki długi? Robi wrażenie schodkowego odcisku i mógłby pasować do Tentaculites lebiensis ??Trochę przypomina moją skamielinkę. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 19:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Długość samego odcisku to 10 mm. Faktycznie schodkowaty. To pierwszy t. w mojej kolekcji. Z tym łodzikiem tak jak już wspominiałem w części widoczne są przegrody po tej stronie nawet zarys syfonu później już nie widać żadnych struktur. Przyglądając się dokładniej wydaje mi się, że nie zostały one przykryte pod skałą, lecz po prostu nie zachowały się. Co do obfitości zbiorów - faktycznie sezon ciekawie się zapowiada. W porównaniu z fatalnym ilościowo rokiem ubiegłym już teraz wykonałem z 50 % normy. :skromny

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]