Teraz jest poniedziałek, 10 sierpnia 2026, 13:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prawdziwe oblicze Silurian Piaski
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 18:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
A wiec rozpocznijmy wedrowke do 200 i jednej fotografii.Na poczatek mocne uderzenie.Znalezione rok temu w dosc duzym kamieniu.Czekam na komentarze co to jest?Oryginały na Waszej skrzynce pocztowej.Mam nadzieje ze jeszcze dzis ktos sie tutaj zjawi...No wlasnie Jasiu cos rzadko nas odwiedzasz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 19:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Tomek, dla mnie ten "róg" jest ciekawostką, a może to jakiś ząb?? :) , zacznę wertować literaturę, jak coś mi porzyjdzie go głowy to napiszę. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nowe
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 19:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
No i jak?A teraz troche moich nowosci z pieknego poczatku wiosny-dwa pygidia.Cos do ciebie Skarbnik.Czy to 2 pygidium nie kojarzy Wam sie z Illaenus sp?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Witam
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 20:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No to jeszcze na dokladke lodzik(chyba ze tak jest)ale cos niesamowitego-te kratki!!!Jak to sie zachowalo tyle milionow lat?To okaz z pierwszego rozbijania w tym roku!Fenomen jakis czy co.Rafi podaj mi maila wysle ci oryginaly tego "rogu".Wedle mnie to moze jakis rzadki koral???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 20:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dużo ciekawostek. Pierwszym skojarzeniem przy tym okazie jest ząb. Ale wprowadzając w życie zasadę tzw. "brzytwy Okhama" podchodzę na razie do tego ostrożnie. Koral? lub cokolwiek innego. Dostałem fotki. Dzięki, ale nawet one nie rozwiewają wszystkich watpliwości. Czy widać gdziekolwiek na powierzchni septa, jakieś podłużne/poprzeczne prążki, inne wzory? Pygidium chwilowo pomijam. Te fotki "trylobit2" - nie jestem pewien, czy to faktycznie są to te paleozoiczne stawonogi. Łodzik (?) Ciekawe. Ten kratkowaty wzór. Cokolwiek dziwne. Zwłaszcza te podłużne ślady. Miał je np. Kionoceras, ale były one zdaje się znacznie drobniejsze (jednego, jedynego kiedyś znalazłem). Jaki jest kształt przekroju? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: linie
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2005, 16:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Zgadza sie Majorian.Jesliby ustawic okaz czubkiem do gory to liczac od dolu do gory znajduja sie regularnie ulozone poziome linie (nie widac tego na fotach).Mam nadzieje ze cos pomoglem.Jesli chodzi o lodzika to nie widac rysunku przekroju( to tak jakby zachowala sie tylko skorupka,jakby wlozyc na kamien pusta skorupke od jajka).A co sadzisz o fotce trylobit 2,co to wedlug ciebie jesli nie tryl?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 15:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

EEE Tomku, prawdę mówiąc z Illaenusem zupełnie mi się nie kojarzy. :666 Rozumiem, że to pomyłka. Co do tego "rzekomego" t.. Prawdę mówiąc nie mam obecnie żdanej alternatywnej hipotezy, ale nie pasuje mi ono ani do pyg., thor. ani też cephalonu (przynajmniej klasycznego trylobita). Z tym nazwijmy go roboczo zębem. Czy da się cokolwiek dostrzec wewnątrz? Czy trafiały Ci się wcześniej Tomku w tym miejscu jakiekolwiek inne podejrzane fosylia kręgowców? Oczywiście znajdujemy się w triasie? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:39 
Generał Broni
Generał Broni

łodzik.JPG, łodzik reszta.JPG – myślę, że to jednak nie łodzik, prześlij mi Tomku te dwie foty na skrzynkę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2005, 20:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Faktycznie Skarbniku może to być łodzik (ew. koral, ale ta obecność wyłącznie poziomych wzorów?). Z kolei tak jak pisałem wcześniej również nie wyglada mi na łodzika ta "kraciasta" skamieniałość. Okaz na foto "trylobit 2" może w ogóle nie być skamieniałością. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2005, 20:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak się zastanawiam, gdyby Tomek tajemniczy "róg" umieścił na kilkanaście minut w occie i kontrolował proces to, te wtórne naloty kalcytowe mogłyby odsłonić jakieś szczegóły. Wielokrotnie praktywałem takie zabiegi z pozytywnym skutkiem. pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]