Teraz jest niedziela, 9 sierpnia 2026, 01:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ostatnie trofea
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 20:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, posypały się okazy, ale mam wątpliwości co do oznaczeń.
1. Koralowiec, wielkość: 30/12/12 mm, wygląda na przesycony krzemionką - ładnie się zachował.
2. Dwa okazy koralowca - Rugoza? , wielkość: na pierwszym planie-dł. 40 mm., śred. 15mm, drugi:dł.30mm., śred. 1omm.
3. A tu myślałem na początku, że liliowiec ( podobny kształt jak okazu Majoriana ) wzdłuż tego otworu we wnątrz idą prążki, wielkość: 25/25 mm.
Będę wdzęczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 21:27 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że 3 to będzie jakaś leukono – kształtna gąbka może któraś z kulistych Aulocopium, jedynka wygląda mi na Favistelle, naprawdę pięknie zachowany okaz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2005, 09:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, dzięki Skarbniku. Mam jeszcze z tego samego dnia innego okazy. Tak na szybcika wrzucę zdjęcia, wybieram sie w teren właśnie.
Wieczorem coś popiszę.
1. Gąbka, wielkość: dł. 35 mm, śred. góry 20 mm.
2. I to jest dla mnie ciekawe, wielkość ok. dł. 30, szzer. 20 mm. , wygląda to jakby fragment rurki o gr. ścianki 5 mm.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 19:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Heh, przegapiłem ukazanie się tego postu. Śliczny jest ten pierwszy okaz :1 a i ta kulkowata gąbka. Co do skamieliny na foto 1 mam identyczną w 2 egz. z czego w drugiej identyczny jest nawet kształt :) . I również mam z nią problem. Z boku jakby denkowiec, od góry troszeczkę przypomina Thamnasterię (ale to już mezozoik). A wszystko razme jeszcze coś innego ;) Korale Rugosa na kolejnym foto? -owszem :) . Ta kulista (z pewnością gąbka- idealny model leukonu) to moze Porospahaera (ale z nowu nie pasuje era -mezozoik). Były kuliste często z otworem w środku, gdy obrastały np. inny organizm. Astylospongia czy Aulocopium (przynajmniej w wersji "klasycznej") nie pasuje, ale jako któryś z ich gatunków bardzo możliwe. Na 2 ostatnich również gąbki rząd zapewne Lithistida. To tyle "z głowy" (zresztą mało i niezbyt konkretnie :cry: ). Jak mi się coś nawinie pod rękę w literaturze - uzupełnię. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 20:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, jak mało ? :) właśnie konkretnie mnie ukierukowałeś - dzięki :1 . Notomiast wrzucam fotę skamieliny, którą chyba już tu na forum albo u Skarbnika widziałem, nie pamiętam teraz i nie wiem co to? Okaz o wielkości: 25/15/5 mm, z drugiej strony te same kropkowanie ??? Pozdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 20:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Eh sypnęło u Ciebie Rafilslawo gąbkami :) Również mam takie w zbiorach - moim zdaniem to moze być Laocaetis. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 20:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Że też ja tego nie rozpoznałem , hehe :), super. Majorian jesteś naprawdę dobry :1 :) W tej chwili odwiedzam czynną kopalnię żwiru. Zaletą jej jest to, że staje koło taśmociągu przy sorcie kamienia i płuczce. Wybieram ze sterty ciekawe okazy. Mam wspaniały obaz tego, co tu można znależć. Przybyło mi do kolecji ok. 250 okazów w ciągu 9 godzin (3 dni po 3 godz. ). Jest jeszcze wiele ciekawostek, pomału pokażę. Te sypneło to faktycznie dosłownie :)Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 20:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gratulacje Rafi! :1 Prawdziwe paleontologiczne Eldorado Ci się trafiło! Czekam(y) na fotki najlepszych łupów! Dzisiaj podano w radio informację o odkryciu przez rolników w jakiejś zapadłej wsi prawdopodobnie komplentego szkieletu mamuta w kopalni piasku. Eh, żeby chociaż kostkę trafić :) Pozdr.

Tak z ciekawości. Czy miałeś jakieś problemy "problemy" z zapewnieniem sobie dostepu do takiej "żyły złota"? Czy wystarczyło poprosić?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 20:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki Majorian, problemów nie było żadnych. Choć na początku patrzono troszkę krzywo :) . Teraz odwiedzam inną kopalnie żwiru - polecam tą metodę, zdaje egzamin :1 :1 :1 , na tej drugiej żwirowni również wpadło mi wiele ciekawostek. Ilości są imponujące. Dziesiaj wrzucę jeszcze okazy z poprzedniego stanowiska by kontynuować ten temat.
1. Takie podłużne wypukłe bruzdy, z drugiej strony mniej wyrażne, wym.: 40, 20, 7 mm. Podejrzewałem fragment koralowca, w powiększeniu nic jednak więcej nie widzę.
2. Koral Rugoza, na jego powierzchni bocznej takie twory, nie spodkałem się jeszcze z czymś takim ?? Wytm.: 30/15 mm. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 20:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na drugim foto moim zdaneim prawie na pewno ładne sferolity krzemionkowe. Okaz nr 1 istotnie wygląda na fragment kielicha korala. Pozdr.
Jutro ja jadę w teren. Tym razem w 2 osoby. Czasem mój kolega ma szczęście do ciekawych znalezisk. Zobaczymy tym razem. :) Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 23:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

No to życzę Ci powodzenia i pochwal się koniecznie trofeami :). co do tych sferolitów to mam pewne wątpliwości. Faktycznie osadzają się również w skałach osadowych i minerałem wiodącym jest chalcedon, ale czy w ten sposób ? pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 21:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Z ciekawszych rzeczy trafił mi się również, dość spory fragmokon łodzika wym.: dł. 75 mm., śr. 35 mm. Nie wiem co to za rodzaj -Actinoceras ? . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2005, 19:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, czy to będzie koralowiec z grupy Tabulata - Halysites ? Wym.: 20/20 mm. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2005, 19:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nic dodać nic ując. Dokładnie tak. :) Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2005, 19:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki za potwierdzenie Majorian, nie ma takiego słowa w języku polskim !!! za jakość zdjęcia. Kończył mi się już limit, musiałem je ubić :) Ostatnio wpadło mi trochę ciekawostek, jak zrobię porządek z plikami to wrzucę. Sporo wpadło koralowców, niektóre nowe do kolekcji, jest też mały przegląd łodzików, no i gąbek. Praktycznie każda wyprawa przynosi coś nowego. Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]