Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 12:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sudety- Karkonosze "Minerały"
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:05 
Generał Broni
Generał Broni

Witam Szanowni Forumiacze!
Karkonoszach i Sudetach.
Jestem amatorem, poszukiwaczem od 10lat i Kocham Sudety i Karkonosze. Zbieram dla siebie nie dla zysku. Proszę jeżeli jest to możliwe o wskazówki znalezienia nie jakiś unikatowych okazów lecz przeciętnych. /Dziękuje już teraz/
1. Szklarska Poręba- co mogę znaleźć w wyrobiskach starych kopalń pirytu przy zakręcie śmierci? Co mogę znaleźć w Kruczych Skałach? Gdzie w Złotym Potoku jest ametyst? Co mogę znaleźć w górnym piętrze kopalni Kwarcu Stanisław? Co mogę znaleźć w nieczynnym kamieniołomie na Rozdrożu Izerskim?
2. Karpacz- co mogę tam znaleźć i gdzie konkretniej? Czy w Sowiej Dolinie coś znajdę?, i czy te sztolnie są dostępne?
3. Kowary- czy można znaleźć coś w nieczynnych sztolniach po uranowych i czy są dostępne? Oraz czy na hałdach po kopalnianych coś znajdę?
4. Miedzianka- zna Pan może lokalizację otworów wlotowych tamtejszych sztolni? I co mogę tam znaleźć? Oraz co można znaleźć na hałdkach po kopalnianych?
5. Wieściszowice(Kolorowe Jeziorka)- gdzie tam są otwory sztolni i co tam mogę znaleźć? A na hałdkach?

Pozdrwiam: Mar

ewentualnie piszcie: mariusz.b0@poczta.onet.pl
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i chęci!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 16:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm Jakieś informacje mam (mimo, że to nie mój konik). Coś w wolnej chwili zamieszczę. Z tego jednak co pamiętam z pobytu w Karkonoskim PN jest tam zakaz pozyskiwania jakichkolwiek "kamyczków". POzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 17:12 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, zanosi się na niezłą wyprawę :). Szklarska Poręba, z kamieniołomami może być kłopot, na ciekawe okazy minerałów chyba teraz trudno liczyć, rejon nieżle penetrowany. Wielu tubylców próbuje zarobkować na zbieraniu. Szukałem ametystu w Złotym Potoku, była niezłej miąższości żyła z ametystem żyłowym, kryształki trafiały się bardzo rzadko. W samym potoku przy uważnej penetracji można trafić niezłe kawałki. Natomiast w rejonie występuje kryształ górski i to nawet, nawet. Widoczne są miejsca po przednikach z rozbijanych skałek, wydobywanych z gliny. Krucze skały - granit drobno- i gruboziarnisty. W polowie ich wysokości możesz trafić na granit porfirowaty z ładnie wykształconymi tabliczkowymi kryształami szaroróżowych skaleni potasowych (ortoklaz) o długości do 8 cm. O kopalni kwarcu "Stanisław" pisałem przy wcześniejszym temacie. Wyskoczyłem już trochę z tematu minerałów, ale wiem, że o prawdziwie ciekawych miejscówkach od lokalnych kolekcjonerów trudno się dowiedzieć. Jak jeżdziłem w te rejony to jednak ważna była odpowiednia mapa i podbudowa w wiedzę geologiczną. Zawsze coś ciekawego przywoziłem :) W miarę wolnego czasu dopiszę o pozostałych miejscowościach. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sudety- Karkonosze "Minerały"
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 20:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Całkiem wyjątkowo zabieram głos w sprawie minerałów, ale tak się składa, że byłem swego czasu w Karkonoszach i bardzo mile to wspominam. :) Przechodzę do rzeczy: "Znane wystąpienie ametystów znajduje się [...] w przekopiedrogi prowadzącej ze Szklarskiej Poręby do schorniksa pod Łabskim Szczytem. W żwirach potoków Karkonoszy, bardzo często jeszcze teraz można napotkać odłamki ametystów. Odłasniają sie one również w korycie Złotego Potoku - lewobrzeżnego dopływu rzeki Kamiennej [...]. W okolicach Skalnego Stołu można znaleźć wśród łupków mikowych a także na dnach potoków, granaty wielkości grochu. "Drugim miejscem występowania barwnych korundów w Karkonoszach jest Wilcza Poręba koło Karpacza. Tu w pegmatytach Kruczych Skał znajdowano korundy różnych rozmiarówq (nawet do 5 cm). Były to białe, słabo niebieskie do intensywnie niebieskich często przezroczyste (szafiry)" Uff..Wszystko to wygrzebałem z artykułu Michała Sachanbińskiego pt" Karkonoskie kamienie szlachetne". Mam nadzieję, że cokolwiek z tego będzie przydatne. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki wielkie za odpowiedź Panowie Rafi Sława i Majorian!
Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś ciekawostki to proszę o informacje. Dziękuje.
Mar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 maja 2005, 21:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Wieściszowice - Purpurowe jeziorko (roztwór kwasu siarkowego :) ). Dominująca skała w okolicy to biały lub jasno-szary pirytonośny łupek serycytowo-chlorytowy. W nim można znależć najwięcej pirytów, najczęściej jednak trafiają się o wielkości 2 mm, rzadziej 5. najładniej wyglądają jak są skupione w smugi. W północnej części wyrobiska występuje wiele minerałów siarczanowych. W kompleksie skałek, żółte, groniaste naskorupienia pseudocopiapitu magnezowego, minerał łatwo rozpuszczalny w wodzie, ale w warunkach pokojowych trwały. W innych częściach skałek możesz napotkać na krzaczaste agregaty utworzone z kryształków gipsu. I to chyba tyle tu.
Mar, a nie myślałeś o Górach Kaczawskich :). Całe pasmo stożków wygasłych wulkanów. Agaty od 2mm do 1 metra :), piękne geody z różną mineralizacją wewnątrz - ametyst, agat, kalcyt i inne.
Na razie tyle, pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]