Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 07:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: hmmm dawno mnie nie było chyba
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 20:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam wszystkich
tak jak pisze dawno mnie nie było.Ale nie zapominam o Was moi mili.W Silurian Piaski mnostwo roboty,sezon w pelni ( juz ktos to pisal tu chyba),ale najwazniejsza teraz dla mnie to dokumentacja moich okazow.W koncu to 3 lata pracy!Troche sie tego nazbieralo.Ciagle pracuje bardzo intensywnie,kontaktuje sie z cala Polska,jak miło wszyscy mi pomagaja(dziekuje Wam tez)powstanie chyba niezle dzieło(co niektorym to wysle na cd,piszcie jak chcecie).Przez ten czas mialem 2 rozbijanka jedno marne ale za to 2...same pieknosci, i same trylki!Z pewnoscia pokaze jak skoncze moje systematyzowanie.Ale mialbym 2 pytanka do Was.Po pierwsze jak podaje sie wymiary w dokumentacji(Wysokosc i dlugosc?,chyba jest jakas reguła)a po drugie w ksiazce Jerzego Dzika pod tytulem "Dzieje zycia na Ziemi"na koncu jest podana ładnie systematyka wraz z okresleniem wiekowym(jak sadzisz Skarbnik???)warto z tego korzystac?Mam nadzieje ze nie zawiodlem Was ale na razie jak robie dokumentacje mam malo czasu,ale nie zapominam o moim kochanym forum.Odezwe sie !Chyba Zimą jest lepiej bo nie ma co robić,tylko wtedy kazdy narzeka na to"biale paskudztwo".Ok trzymajcie sie Zycze Wam samych okazow nad okazami,ja juz jeden chyba taki mam z piatkowego łupanka.Cze.Pozdrowienia dla wszystkich.
Ps sprobuje dac jakies foty ale nie wiem czy mi sie uda bo musze wyczyscic profil i pospisywac co nieco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć Tomku! :1 :za Martwiłbym się o Twoją absencję na forum, ale dałeś znak życia w postaci e-maila, więc wiedziałem, że masz po prostu dużo pracy. Jeśli mógłbyś przesłać swoje dzieło to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli potrzebowałbyś pomocy (powiedzmy jakichś materiałów itp) - daj znać! Co do wymiarów: w literaturze z tego co pamiętam nie precyzują czy chodzi o długość, szerokość czy oba parametry. Ja podaję w mm długość okazu (mierzoną zawsze w najdłuższym miejscu). Jeśli okaz jest okrągły np. trochit podaję średnicę. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witaj Tomku, miło, że się odezwałeś. No jeszcze milej będzie jak wrzucisz foty swoich perełek :). Bardzo dobrze, że przystapiłeś do zebrania wyników. Nie wiem wg. jakiego planu to robisz, tzn. co chcesz udokumentować? Występowanie skamielin w okreslonym rejonie? Czy przeglądówkę stratygraficzną? Wydaje mi się, że warto skorzystać z wzorca J. Dzika. Po cichu mam nadzieję również ujrzeć Twoje dzieło :). I służe pomocą w ramach swoich mozliwości. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2005, 14:08 
Generał Broni
Generał Broni

Tak Tomku bardzo często korzystam z tej systematyki, ale staram się ją korygować w miarę najnowszych publikacji.
Zapewne Twoje pytanie wynika z powodu przesłania Ci moich dywagacji odnośnie zasięgów i systematyki do Twoich zbiorów, większość się pokrywa ze wspomnianą publikacją, ale część to własne korekty, według ww. założeń. Niestety w stratygrafii jest mało stałych rzeczy a dogmatów brak "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!!, póki, co każde nowe odkrycie zawęża albo przesuwa byłe życie w czasie, dlatego ważnym jest przy podawaniu zasięgów odnotowanie roku zapisu, bo ułatwia to zdecydowanie dokonanie niezbędnych korekt. Ja stosuje tę praktykę poprzez zapis roku znalezienia, co jest tożsame z poziomem stratygraficznym reprezentowanym przez skamielinę w danym roku.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]