Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 08:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: proszę o identyfikacje...
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 19:45 
Szeregowy
Szeregowy

...o ile jest co identyfikować ;) . Znalezione w jurze w skalnym rumowisku, długie na ok 12 cm, prosta krawędź wygląda jakby była zaostrzona. Z bliska i w dotyku nie przypomina kamienia z wapienia :) . Jest chropowate, łatwo się ściera, w niektórych miejscach wiadać na powierzchni jakby fakturę drobnych, krótkich poplątanych żyłek. Kmpletnie nie znam się na skamielinach :cry: a zwyczajnie jestem ciekaw co to takiego jest.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 11:22 
Generał Broni
Generał Broni

Zdjęcie nie ukazuje struktury skały, ale zaryzykowałbym nazwać ten kawałek piaskowcem (po kolorze i niewyraźnej powierzchowności sądząc), względnie może być to buła krzemienna w otoczce wapiennej, ale skamielina raczej to nie będzie jako całość. Po rozbiciu w krzemieniu (o ile to krzemień) mogą się znaleźć skleryty, kolce tudzież inne skrzemieliny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 13:57 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za odzew. Zdjęcie, którego kolor cię zmylił było robione w ciepłym wieczornym świetle słonecznym, zwróć uwagę, że kartka papieru, na której to to leży, też jest żółta. Z pewnością nie jest to piaskowiec, bardzo żywo reaguje na ocet, a na zwykły kawałek wapienia nie wygląda, jest jakiś taki mało zwięzły, ściera się dosłownie pod palcami. Szkoda by mi było to to rozbijać, żeby zobaczyć co jest w środku, tym bardziej, że chyba wiem o czy piszesz, i mam wrażenie, że to może nie być to.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 19:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam , przydałoby się zbliżenie tego okazu, przy piaskowcach nie zawsze jest ważny kolorek, bywają różne. Kształt dość ciekawy, jezeli leżało to w rumoszu, może faktycznie to jakaś konkrecja? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 23:31 
Moderator
Moderator

na skamienialosc to nie wyglonda jesli nawet to niemilosiernie skrasowiala bez podania lokalizacji chocby mocno przyblizone j ciezko bedzie cokolwiek powiedziec i musisz wklejic fotke z lepiej widoczna faktura skaly.. bez tego ani rusz... wiemy jedno :) zawiera weglan wapnia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 16:40 
Szeregowy
Szeregowy

Znalezione to to było w Czernej koło Krzeszowic nieopodal bramy klasztoru. Leżało na wierzchu pomiędzy innymi kamieniami. Rzecz działa się jakieś ćwierć wieku temu i dziś miejsce to niestety już nie istnieje. W zboczu góry została wykopana olbrzymia dziura w której teraz stoją dziesiątki samochodów, budy z fastżarciem, dewocjonaliami i sracze. Klasztorne ścieżki zostały wyłozone libetem. Takie czasy, biznes is biznes, a właściwie to pokłosie pewnych nieomylnych decyzji. Wybaczcie te refleksje, może nie każdemu przypadające do gustu, naruszajace tabu wyłączone spod wszelkiej dyskusji i krytki. Jakoś nie mogłem się powstrzymać na wspomnienie traumy, którą przeżyłem, kiedy pewnego dnia postanowiłem pokazać dzieciakowi to niezwyłe, wrzęcz magiczne niegdyś miejsce, tak jak dawno temu zrobił to mój ojciec.
A tak to coś wygląda z bardzo bliska, mam na mysli kamień, rzecz jasna, wracając, że tak powiem do meritum sprawy ;) :

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 18:00 
Moderator
Moderator

wyglonda jak prawie zwykly wapien :D z jakimis drobnymi skamienialoscimi czegos :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2005, 17:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam PsiePluto! Co do okazu 1 to podzielam zdanie m.in. Skarbnika kształt intrygujacy, ale faktura skały, kanciaste kształy i "ogólny pokrój" pozwalają mi twierdzić, że to nie ząb lub inna skamieniaość, ale fragment odłupanej skały o ciekawym kształcie - podobnie jak krzemienie. Na pozostałych okazach - przynajmniej na foto 1 jakaś skamielina z pewnością jest, ale stopień uszkodzenia czyni ją przynajmniej dla mnie niezidentyfikowalną. Pozdr.

A tak w ogóle to pewnie masz rację z tym nietrafionym zagospodarowaniem terenu o którym piszesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2005, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety to Sanktuarium ja znam już w wersji obecnej, dołem faktycznie industrialnie się chodzi, ale góra została naturalna, i polecam drogę krzyżową, byłem tam późną jesienią, gra świateł i kolor ulistnienia iście z impresjonistycznych obrazów. Co do kamolka piękny kawałek wapienia krynoidowego teraz to widzę. Jeżeli masz jakieś rzeczy do identyfikacji to tędy droga tj. widok ogólny plus max zbliżenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 14:59 
Szeregowy
Szeregowy

Hmmm... no to cos wam jeszcze powiem. Jakis czas temu w TV w którmymś programów informacyjnych pokazywali wzmianke z jakięjś imprezy kolekcjonerskiej typu wystawa czy giełda minerałów i skamielin. Wyobraźcie sobie sobie, że na jednym ze stolików obok innych cudeniek leżało COŚ NIEMAL IDENTYCZNEGO. Dwa, mój i ten z TV, identycznie odłupane i odrobione przez erozje kawałki wapienia ? Coś mi to za bardzo nie może przejść przez głowę. No i oczywiście jeszcze sam fakt, że ktos doszedł do wniosku, że jest to coś czym warto sie pochwalić. Wiem, że zdjęcie tego nie oddaje, ale wierzcie mi, na żywo kształt tego czegos na prawdę robi wrażenie. Jeżeli nie skamieniały ząb lub pazur to może jego odcisk w grząskim podłożu, który z czasem wypełnił sie osadem pochodzenia organicznego... możliwe to jest :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 16:22 
Generał Broni
Generał Broni

Jest możliwe wypełnianie pustek po skamielinach różnym materiałem, ale w tym przypadku raczej odrzuciłbym to założenie, oczywiście jakaś pustka została wypełniona obumarłymi organizmami, ale raczej nie po skamielinie.
Natomiast czasem właśnie przez sam fakt występowania dziwnego kształtu skały jej wartość tkwi w tej formie, nie zawsze materialna, ale wizualna i z tego powodu te dziwa czekają na giełdach, na estetów, tudzież innych zbieraczy skał nastawionych na wapienie z drobną wkładką. Ale o niczym nie będę przesądzał kategorycznie i tak tego nie odbieraj już wielokrotnie się przewiozłem na zdjęciach masz racje nie ma to jak kawałek w dłoni, to jest mój sąd o tym, co widzę i jestem przekonany o jego słuszności w tym kształcie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 20:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Będę uparty ;) :666 Przy okazji podzielam zdanie Skarbnika. Zębem/pazurem to z pewnością nie jest. Inną skamieniłość również bym wykluczył. Odcisk/ośródkę/wypełenienie także. Po prostu z uwagi na fakt, że nie przypomina to żadnego żywego pierwotnie organizmu lub jego części. Kształt owszem ciekawy, tak jak ciekawe (czasem bardzo) są kształty krzemieni. Jakaś skamieniałośc się wewnątrz może mieścić, ale na zasadzie "przypadku". Zastrzegam, tak jak pisze Skarbnik, że obejrzenie czegoś takiego "na żywo" może zaowocować jeszcze innym pomysłem. Lepiej tego dla "świętego spokoju" nie wyrzucać. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2005, 10:04 
Szeregowy
Szeregowy

Miło było by mieć w domu oprócz mleczaków juniora i wiecznie kłapiących sztucznych zębów teściowej coś własnie takiego. Szkoda, może innym razem. Wyrzucał tego z pewnością nie będę, ćwierć wieku leżało, niech leży dalej. Póki co, może jeszcze kiedyś ściągnę to pudło ze strychu i w dziennym świetle pooglądam, może cos popstrykam i podeślę na forum.

Na razie dzieki ! Z psim pozdrowieniem, HAU !
Pluto

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]