Teraz jest piątek, 7 sierpnia 2026, 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Paoliida ?
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2005, 05:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć

Karbońsko sie zrobiło więc może teraz o znalezisku z Namuru B, ale tym razem stawonoga lądowego...

Stan zachowania taki sobie , ale okaz w miarę kompletny ...

Moze uda sie wyciagnąć z niego jakieś dodatkowe informacje , których ja nie zauważyłem.

Zastanawia mnie przedplecze i wyrostki I segmetu ... U tradycyjnych owadów karbońskich skierowane poprzecznie , tutaj podłuznie do ciała ????

Mam pytanie...??? hehehe

Gdzie systematycznie tak naprawdę umieszczone są Paoliidy ??? Bo z literatury , którą mam wygląda , że nigdzie konkretnie :) Heheh...

Pozdrawiam

PS. Okaz ma 4 cm... :)

Ostatnio edytowano środa, 6 lipca 2005, 13:10 przez Charnia masoni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2005, 10:00 
Generał Broni
Generał Broni

W systematyce jeszcze nie grzebałem (praca niestety nie idzie w parze z hobby he ,he), ale skoro tak jest jak piszesz pole do popisu na niwie nauki masz.
Zdjęcie pewnie nie oddaje całości zagadnienia, trochę je zrastrowałem, co dało lepszy efekt wizualny, ale i tak pewnie to nie to, co na żywca , nooo gratuluje znaleziska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2005, 13:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Skarbniku obawiam sie jednak , że stan zachowania tego okazu nie pozwoli na szczegółowe analizy :)
Ale długo męczy mnie kilka pytań.

Paoliidae wstępnie były klasyfikowane jako Protoptera - najprymitywniejsze , wyjsciowe owady skrzydlate...
Ale paleoentomolog rosyjski Aleksandr Rasnitsyn wykazał jednak sporo specjalizacji (np. bardzo długie nogi uniemożliwiające jednocześnie aktywny lot, często wydłużone "żyrafowate" przedplecza ,(coś na kształt naszych wielbłądek) i co ważne analizując budowę skrzydeł, nie potrafił powiedzieć czy zaklasyfikować je do paleoptera czy neoptera bo noszą cechy obu grup jednocześnie ...SIC!

Trybem życia według A.R. przypominały straszyki.

aha... J. Dzik w "Dziejach życia na ziemi" umieścił je w Palaeodictyoptera ? Co chyba jest nonsensem:)?

PS. Czy te guzki na odwłoku moga być pozostałosciami dodatkowych szczątkowych odnóży ....?????

PS.2 Hmm "Proto-skrzydełka"? są już (a może jeszcze :) ) ułożone wzdłuż odwloka... (a nie jak u typowych palaeodictyoptera poprzecznie ???? )

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 czerwca 2005, 20:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, jestem laikiem w kopalnych owadach. Pamiętam jednak, że paleodiktyoptery, najprymitywniejsza grupa owadów karbońskich nie mogła składać skrzydełek wzdłuż tułowia. Na Twoim okazie Charnia wygląda, że są jednak ułożone przy tułowiu. Przypomina mi to trochę karbońskiego karaczana - Stephanoblatta. Wprawdzie przetrwały one do dziś, ale są mniejsze i nie fruwają tak jak ich przodkowie. Takie przyszły mi na myśl przemyślenia na widok tego zdjęcia. Gratuluję znaleziska :1 . Pozdrawiam

Znalazłem w sieci coś o owadach, może Ci się przyda Charnia

http://www.fossilmall.com/EDCOPE_Enterp ... nsects.htm

Ostatnio edytowano niedziela, 5 czerwca 2005, 14:47 przez Rafi Sława, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 czerwca 2005, 23:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki Rafi Sława...

Też zastanawiałem sie nad karaczanami. Rzeczywiście okaz przypomina Karaczany , ale mam pewne ale...:)

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]