Teraz jest piątek, 7 sierpnia 2026, 16:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarby z Wojkowic - kość.
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 19:34 
Plutonowy
Plutonowy

Kłaniam się do ziemi skarbów pełnej.

Wtorek i środę spędziłem w Wojkowicach.
To był naprawdę udany wypad.

Jak każdy już chyba wie, Wojkowice to Trias środkowy, wapień.

Kość ? jak dla mnie to paliczek gada ( np. Notozaura lub Placodusa)
Długi na 25 milimetrów.
Szerokość ciężko określić z powodu kształtu.

Niestety, podczas dzielenia skały o długości 65 centymetrów, kość wystrzeliła jak z procy przy pierwszym uderzeniu?
Przy okazji pękła na trzy części, na ratunek przybyła mi ?Kropelka? ( kryptoreklama :P)

Pozdrowienia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 19:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

No nie , coraz bardziej moje wrażenie rośnie :) Oczywiście gratulacje :1 . Ekstra okaz, i dendryty na nim nawet widać :). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 19:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Podzielam zachwyt Rafislawy :) Chyba faktycznie na foto 1 będzie to kośc paliczkowa. Ach żeby tak choć jedną u siebie znaleźć :cry: Pozdr. i gratuluję!

Co do naprawy uszkodzęń osobiście polecam Vikol :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:07 
Plutonowy
Plutonowy

Dziękuję, dziękuję....
Ależ naprawdę nie trzeba było....

Jeśli chodzi o zdjęcia to wszystkie trzy przedstawiają tę samą kość tylko w różnych ujęciach ...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:21 
Podporucznik
Podporucznik

witam
no piekne trafienia
a propo takich trofeuf nie ma na nie paragrafu?co by mogli przyjsc i zrobic dym w pokoju?
takie pytanie - bo zaczynam paranoicznie myslec ze nawet gowno starsze niz polonez skamieniale podchodzi pod arheo a ci z kolei pod §
i jego znalazcy troche z banitow i pod-prawia,
wiem ze meteoryty dostaly juz § i nunu bo zarzniesz sie na jego ostrych koncach
:(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie ,

Według Prawa Geologicznego i Górniczego zbieranie skamieniałości bez prowadzenia robót ziemnych jest dozwolone i nie objete rzadna koncesją ... :)

Charnia

Ostatnio edytowano niedziela, 5 czerwca 2005, 20:50 przez Charnia masoni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:31 
Plutonowy
Plutonowy

Trzeba jednak pamiętać żę wszystko co wykopiemy z głębokości większej niż 0.5 metra należy do państwa.
Nawet jeśli wykopki prowadzimy na własnym terenie zasada ta obowiązuje !

Zgadza się Charnia masoni ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zgadza się...

Ja nigdy nie kopię głębiej niż 0,5 metra...:)

Jako prawdziwy kolekcjoner nie przekraczam głębokości 0 ,49 m nawet :)

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Majorian ,

to zapraszamy na Śląsk, jakis zlot sie zorganizuje w Wojkowicach , no nie Kornik...:)

A przy okazji mozna by omówić wykopanie czegoś dużego na przykład i co z tym zrobic i jak :)

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 21:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki. Moze się kiedyś wybiorę, a wówczas drżyjcie Nothosaury tudzież inne gadziny :666 Co do przepisów, niestety (no cóż jestem tego świadomy) łamiemy jednak przepisy a konkretnie art. 122 ustawy o ochronie przyrody, który stwierdza, ze wszelkie odkrycia skamieniałości zwierząt lub roślin należy obowiązkowo zgłaszać wojewodzie/wójtowi/burmistrzowi..., który przekazuje info wojewodzie a ten moze przekazać je do muzeum. Wyjątków nie ma i w praktyce z każdym znalezionym ułamkiem belemnita musimy teoretycznie biec i okazywac go władzom.... :n :cop Absurd. Oczywiście, gdybym natrafił na mniej lub wiecej kompletny szkielet np. tura lub mamuta- zgłosiłbym go w imię nauki. Ale tylko wtedy. W praktyce ten kto znajdzie skamieniałośc i tego nie zgłosi (śmiem twierdzić, że nikt z nas tego nie robi)narusza przepisy. Pozdr.

Ps. Przypadkowo zauważyłem przed chwilą, że awansowałem na generała. :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 czerwca 2005, 21:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Upsss! Masz rację Majorian!

Znalazłem to oczym pisałeś :)

Art. 121. 1. Gospodarowanie zasobami przyrody nieożywionej powinno być prowadzone w sposób zapewniający ochronę innych zasobów, tworów i składników przyrody, oszczędne użytkowanie przestrzeni oraz zachowanie szczególnie cennych tworów i składników przyrody nieożywionej, w tym profili geologicznych i glebowych, jaskiń, turni, skałek, głazów narzutowych, naturalnych zbiorników i cieków wodnych, źródeł i wodospadów, elementów dna morza, wydm i glebowych powierzchni wzorcowych, a także miejsc występowania kopalnych szczątków roślin i zwierząt.

2. Wywóz za granicę meteorytów i kopalnych szczątków roślin i zwierząt wymaga zezwolenia ministra właściwego do spraw środowiska.

Art. 122. 1. Kto dokona odkrycia kopalnych szczątków roślin lub zwierząt, jest obowiązany powiadomić o tym niezwłocznie wojewodę, a jeżeli nie jest to możliwe - właściwego wójta, burmistrza albo prezydenta miasta.

2. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta jest obowiązany przekazać niezwłocznie wojewodzie zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1.

3. Jeżeli wojewoda ustali, że odkryte kopalne szczątki roślin lub zwierząt są cenne dla nauki, przekazuje je do muzeum lub placówki naukowej.

Hmmm... Może zacząć zbierać pudełka zapalczane :) Ale zastrzegam, tylko te współczesne !

PS. Wie kto może jakie przepisy obowiązują w UE ?????????????????????????????????????????

Pozdrawiam i gratuluję awansu!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2005, 10:37 
Generał Broni
Generał Broni

Suuuper jestem przestępcą, dzięki za uświadomienie, co prawda nieświadomość jest równie karalna, ale zawsze to bym miał czyste sumienie.

Ciekawe, kiedy jakiś urzędas wpadnie na pomysł, że powietrze jest tak cenne, iż jego wdychanie i wydychanie szkodzi naturze, więc oddychania z urzędu zabroni.

Kolejna idiotyczna ustawa, którą gdyby zastosować należałoby zamknąć wszystkie kopalnie, kamieniołomy, żwirownie, itd.itd. względnie obsługę wsadzić a dyrekcję powiesić za ciche przyzwolenie niszczenia kopalnej przeszłości.

- PRZECIE TAM, CO RUCH ŁOPATĄ TO ODKRYCIE.

(ŻYWCEM NIE MOGĘ POJĄĆ JAK NISZCZENIE NA SKALĘ PRZEMYSŁOWĄ MOŻE BYĆ AKCEPTOWANE A ZBIERACTWO, KTÓRE DE FAKTO RATUJE TO, CZEGO MASZYNY NIE ZMIELĄ JEST KARALNE !!!)

Ps.
Zbieranie pudełek po zapałkach gwałci zarządzenia ppoż.

Ps.2
A na wszelki wypadek moją kolekcję już dziś zakopie pod znajomym drzewem. Zawsze to zdjęcia zostaną, a od wielkiego dzwona to sobie coś odkopie i podotykam, poprzytulam, oczyszczę patynkę.

Ps.3
Gratuluje odkrycia i współczuje z powodu utraty tak cennego znaleziska. Na pewno, gdy go oddasz wojewodzie ten to odpowiednio doceni dzięki swej wiedzy i wyczuciu politycznemu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]