Teraz jest czwartek, 6 sierpnia 2026, 12:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: identyfikacja
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 15:53 
Chorąży
Chorąży

Dwa eratyki z centralnej Polski:
Co myślicie o tym: http://paleontologia.w.interia.pl/stromatoporoid.JPG ? Wygląda mi to na powierzchnię stromatoporoida, ale pewny nie jestem.
A to: http://paleontologia.w.interia.pl/cos.JPG ? Przypomina troszkę tryla, ale to raczej "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! raczej ramienionóg, ewentualnie małż. Zresztą tryli w okolicznych eratykach zupełnie brak. Oczywiście zawsze jakiś jeden mógł się przypałętać, ale wygląda mi to jednak na jakąś muszlę... Na zdjęciu nie widac może tego aż tak wyraźnie, ale w przekroju całość wygląda podobnie jak duża grecka Omega - taki łodzik ze skrzydełkami ;) Jakieś sugestie?

A teraz tak relaksacyjnie, nie do identyfikacji: wrzuciłem przy okazji na serwer tą fotkę - http://paleontologia.w.interia.pl/kwarc.JPG . Minerałów nie zbieram, ale jak w takie coś wdepnę, to żal nie wziąć. Lokalizacja: Sudety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 16:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć ...

Pierwszy okaz skamieliny nie wygląda stromatoporoid.

Koliste twory na powierzchni to sferolity powstałe w czasie sylifikacji ( skrzemionkowania) okazu .

Pokaż zdjęcie drugiej strony , może to ramienionóg ?

Drugi okaz rzeczywiscie wyglada na trylobita... Jeśli możesz wrzuć zbliżenie tych skrzydełek ( wygladają na pleura :) )...

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 17:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Podzielam zdanie Charni. Na 100 % foto 1 przedstawia sferolity krzemionkowe umiejscowione na ...może właśnie ramienionogu (brak jakiegokolwiek punktu zaczepienia dla zaproponowania czegoś pewniejszego. Na foto 2 być może trylobit. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2005, 18:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Foto 1, sferolity , tego akurat nauczył mnie Majorian na moim okazie rugozy :), ale na czym ? kształtem faktycznie mógłby to być ramienionóg. Foto 2- no ja akurat nie znam trylków na tyle , u mnie ich nie ma :(, heheh. Foto 3, Dawid czyżbyś wdepnął w Izerskie Garby ?? :) Gratuluję :1 okazu . A minerałów jeszcze nie zbierasz, na forum jest już taki a ma fantastyczne okazy :) :1 :1 Pozdrawiam
Ps, Jednak paleo- daje więcej satysfakcji :):)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2005, 10:58 
Chorąży
Chorąży

Dzięki! Nie pomyślałem nawet o sferolitach. Z drugiej strony okazu jest już tylko wapień. Z boku widać rzeczywiście, że całość jest grubości muszli. Cokolwiek by to nie było, odpwiedź, że te wzorki to sferolity jest satysfakcjonująca :)
Co do powiększeń, niestety ale z mojego aparatu raczej nic lepszego nie uzyskam.
Co do "tryla" - sam już nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]