Teraz jest wtorek, 4 sierpnia 2026, 10:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zagadka... :) Dzik by się uśmiał ?
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 10:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odsłona I ( Wstęp do mojego problematycznego znaleziska poniżej )

Witam wszystkich !

Wpadłem na pomysł naprowadzenia was na moim zdaniem arcyciekawa zagadkę paleontologiczną ... Hehehe ;)

Podaję link ze zdjeciem skamieniałości znajdującej sie w zbiorach słynnego muzeum historii naturalnej Humboldta w Berlinie... :)

http://www.humboldt.edu/~natmus/Case_in ... eb/698.jpg

Pierwsze pytanie : Co to za skamieniałość i od kiedy znane są w zapisie kopalnym te zwierzęta ?

Ostatnio edytowano wtorek, 13 września 2005, 17:02 przez Charnia masoni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 17:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odsłona II ( Problematyczne znalezisko ! )

A więc powyżej przedstawiona skamieniałość to muszla wewnętrzna Mątwy (Sepioidea) a dokładnie Actinosepii canadaensis z górnej kredy ( Mastrychtu ) Kanady .

Co ciekawe najstarsze znane mątwy opisano dopiero z osadów górnej kredy i actinosepia jest najstarszym znanym przedstawicielem tych głowonogów. Ale jak to bywa w paleontologii ... :) Heh

Oto druga część zagadki :drap :

Moja górnokarbońska skamieniałość , z tych samych warstw co pokazane dużo wcześniej okazy łodzików.

Hmmm... Zabawne ale Actinosepię i tę skamieniałość oddzielałoby prawie 300 mln lat luki w zapisie kopalnym ???

Oczywiście mątwy są niezwykle rzadkie jako skamieniałości ale czy aż tak rzadkie żeby w zapisie kopalnym od kredy było o nich cichutko ???? :drap

Pozdrawiam

Charnia

Ostatnio edytowano wtorek, 13 września 2005, 17:04 przez Charnia masoni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 12:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odsłona III ( Moje przemyślenia i inna fauna z tego miejsca )

Warunki sedymentacji w tym zbiorniku morskim były idealnie , fosylizacji uległo wiele gatunków zwierząt z przewagą głowonogów ...
Poza łodzikami kiedyś wspomniałem już o pewnej rzadkiej karbońskiej formie przypominającej belemnity właśnie z tego miejsca ;)

Były to bardzo (wg. literatury ) niewielkie zwierzęta ( trudno przygotować dobre zdjęcie :) ) .

Wiele delikatnych szczegółów niestety umkło na skanie. W każdym razie wydaje mi się , że na żywca w okazie można wyodrębnić komorę mieszkalną , fragmokon i rostrum !

Długość okazu tylko 1,5 cm !

Pozdrawiam

Charnia

Ostatnio edytowano wtorek, 13 września 2005, 17:08 przez Charnia masoni, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 16:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm tak gwoli usprawiedliwienia: :luv próbowałem rozszyfrować tę pierwszą zagadkę (pozostałe posty umknęły mojej uwadze) przyznaje się że ten kształt sugerował mi pancerz żołwia morskiego np. skórzastego :jump Nie znałem jednak wymiarów (wówczas pomyślałbym o czymś innym) a żołw wydał mi się za prostym rozwiązaniem. Dobry pomysł z tymi zagadkami Charnio :1 (tak jak z zagadkami historycznymi w innym dziale) proponuję przykleić również ten wątek. A tak zeby nie pisać "po prożnicy" załączam link do aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63943842 co do jakości trudno coś zobaczyć, ale ilość/waga robi wrażenie! Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 16:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Majorian !

Tą zagadką chciałem tylko spróbować zainteresować Was moim znaleziskiem ... Upsss...
Tą drugą ( hmm... muszlę sepii !? ) znalazłem w karbonie , in situ głęboko w warstwach górnego karbonu !!!!!!!!!!!

Według znanej mi literatury nie powinno jej tam być !!!!! Około 300 mln lat " luki " w zapisie kopalnym to byłoby trochę dużo !!!???

Moja to na 100 % karbon !!! Hmmm... Nie ma mowy o redepozycji okazu z warstw młodszych. Hmmm ...?

Ale to dopiero czubek góry lodowej tego tematu Majorian :) Co o tym myślisz ?

Pozdrawiam

Charnia

PS.1 Tą zagadką chyba przekombinowłem , i nikt chyba teraz nie wie o co chodzi :(
PS.2 Pomysł z takim " wiecznym konkursem " , jak najbardziej :)
PS.3 Trochę przeredagowałem powyższe "zagadkowe " posty :sciana , może teraz będzie wiadomo o co mi chodziło ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 21:07 
Generał Broni
Generał Broni

Pięknego mięczaczka Charnia trafiłeś. Hm tyle, co wiem to, iż są one spokrewnione z belemnitami ot i to wszystko. Co do znalezisk tego kawałka kalcytu pochodzącego z wewnątrz ciała tych zwierzaków też żadnych inf. nie posiadam. Dlatego poza pokiwaniem główką z zachwytu nad tak rzadkim znaleziskiem nic więcej do postu nie wniosę.

Konkurs – hm panowie toż to prawie, co 10 znalezisko. ;) Część już oczyściłem wkrótce ,,konkursowe,, fotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 17:17 
Chorąży
Chorąży

Charnia, a może rzeczywiście byłoby warto pokazać fotkę prof. Dzikowi? :) :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 17:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm Charnio, podobnie jak Skarbnik nie wiem zbyt dużo o kopalnych mątwach (może własnie z tego powodu, że ich nie znajduję).Z tego co tam coś niecoś wiem widze że ta "łyżeczka" to faktycznie muszla mątwy. Na podstawie analogii np. ze swoiskimi belemnitami (karbon-jura) wydaję mi się że taka luka w zapisie kopalnym jest możliwa. Poszukam w literaturze. :drap Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 18:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hehe...

Kilka godzin temu rozpakowałem długo wyczekiwany atlas " Budowa geologiczna Polski III 1c z. 1 Karbon . Atlas piękny ! Polecam!

Fauna wprawdzie głównie morska dolnego karbonu , ale coś tam z namuru jest...

Myślałem , że może przynajmniej znajdę ostatecznie jakiegoś małża czy ramienionoga , podobnego do tej "mątwy". Ha, ale nie ma nic ...

Zbierając faunę karbońską wprawdzie juz sie do tego przyzwyczaiłem , że szukać trzeba tylko w specjalistycznych pracach naukowych ale ta luka .... ????
Czytałem coś ostatnio o problematycznym zaliczeniu actinosepii i utworzeniu supergromady Octobranchia. Gdyby było to słuszne to może okaz nie należy do dziesięciornic ?

Hmm... Jakieś prymitywne " octobranchia ' ( ale nie w pełni Octopoda ośmiornice ) , są znane z karbonu ale ich gladius nie przypomina tych dwóch pokazanych powyżej form.

Pisałem , że to dopiero początek góry lodowej ...

Hmmm... Tak w rzeczywistości warstwa z fauną morską którą odkryłem , położona jest nad stropem pokładu 504! Namur B !!! Ostatnia znana transgresja morza karbońskiego na obszarze GZW to namur A. Na początku oznaczałem okazy jako z Namuru A

Kopalnia według geologów eksploatuje jedynie warstwy siodłowe :)

Warstwa ciągnie sie około 1 km ( obserwowana w przekopie ) tak , że wstępną teorię o redepozycji osadów starszych z namuru A odrzuciłem ( za dobrze zachowana fauna ) ... :) Odrzuciłem też teorię zwietrzeliny z tych samych powodów ( 1km to by trochę za dużo było tej zwietrzeliny ).

Hmm... I bądź tu mądry :)

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 19:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Eh no własnie i bądź tu mądry :666 Mi udało się znaleźc w Ksiązce prof. Dzika inform. że najstarsze mątwy pochodzą z tytonu z najwyżsej jury). Do karbonu wciąż jeszcze baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo daleko :cry: Coś tam jeszcze poszperam. Z tego co Charnio piszesz wynika, że to faktycznie nie jest raczej redepozycja skamieliny z młodszych warstw. Luka czasowa w sumie jest tak duża że zaczynam nawet w troch,ę wątpić w trafnośc tej identyfikacji. :que He he moge przy okazji pożalić się, że ja ten sam problem mam u siebie z Endocerasami w sumie być już u mnie ich już praktycznie nie powinno, ale są :666 Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 19:08 
Generał Broni
Generał Broni

hmmm, trias - wapień muszlowy

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]