Teraz jest niedziela, 2 sierpnia 2026, 16:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: prasa donosi...
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 21:02 
Pułkownik
Pułkownik

Zadyszka dinozaurów

Ssaki zawdzięczają karierę na naszej planecie tlenowi

Dinozaury oddychały powietrzem zawierającym tylko 10 proc. tlenu - ustalili naukowcy
Według najszerzej akceptowanej teorii, upadek wielkiego meteorytu na Ziemię 65 milionów lat temu spowodował zmiany klimatyczne, w wyniku których wyginęły dinozaury, tym samym zostawiając pole ssakom.

Ale nie musiało tak być. W okresie od 50 do 40 milionów lat temu nastąpił znaczący wzrost zawartości tlenu w ziemskiej atmosferze - z 17 proc. do 23 proc. Właśnie to umożliwiło ssakom - wówczas bardzo małym zwierzętom - rozwój; w trakcie korzystnej dla nich ewolucji zaczęły dominować w królestwie zwierząt. Do takiego wniosku doszli naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Rutgers w stanie New Jersey. Zespołem kierował Paul Falkowski. Wyniki ich pracy publikuje czasopismo naukowe "Science".

Badacze posłużyli się próbkami osadów powstałych na dnie morskim w różnych epokach geologicznych. Analizowali zawartość w nich radioaktywnego pierwiastka węgla C13, który jest pochodną procesu fotosyntezy - czyli reakcji zachodzącej w roślinach, w jej wyniku do atmosfery uwalnia się tlen. Na tej podstawie ustalili, że 100 milionów lat temu dinozaury oddychały powietrzem zawierającym zaledwie 10 proc. tlenu. Tymczasem ssakom i ptakom potrzebne jest do oddychania powietrze zawierające dużo więcej tlenu niż to, którym oddychają gady.

k.k., afp
www.rzeczpospolita.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Świetnie, że prasa donosi, ale nie wiem czy zauważyłeś, iż mamy tu taki mały dział Paleo wiadomości .
Co do inf. Jest ona na tyle ciekawa, iż potwierdza starą teorię bodajże prof. Książkiewicza lansowaną w latach 80 a mówiącą o różnych epokach tlenowych na Ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 22:06 
Pułkownik
Pułkownik

moja wina, dopiero teraz to zauważyłem, Moderator: jeśli chce, może to przenieść do odpowiedniego działu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]