Teraz jest sobota, 1 sierpnia 2026, 11:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciekawy kamień
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 15:13 
Chorąży
Chorąży

Pare tygodni temu znalazłem to coś. Chodząc z wykrywka po wyjątkowo "nieurodzajnym" polu przestawiłem ACE na żelazo i po jakiejś godzinie dostałem sygnał między żelazem i niklem. Jako, że jak napisałem fantów mialem dosłownie 0, to zacząłem kopać i na niewielkiej głebokości trafiłem ten kamień. Waży on grubo ponad 700 gram na krawędzi ma coś co można nazwać skorupą obtopieniową. Odkułem kawałek i środek jest czarny, na zewnątrz widać trochę rdzy, ale jest jej stosunkowo mało. Sprawdzałem magnesem i bardzo ładnie przyciąga. Nie wiem co jeszcze napisać. Miejsce w którym to znalazłem to absolutna pustynia - ziemia prawie poza klasą (sam piach) ledwie nadaje się na żytko. Przemysłowo też pustynia tzn. miasto jest w odległości jakichś 20 km (wschodnia wielkopolska). Mógłby ktoś zorientowany powiedzieć, czy warto brać się za tarcie papierm i trawienie?, czy sobie odpuścić?

[ img ]
[ img ]

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 16:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć

Odpuść sobie papier ścierny i trawienie kwasem. To typowa procedura ale tylko w przypadku meteorytów żelaznych !!!

Jeżeli to meteoryt to na pewno nie żelazny tylko kamienny ... No , a że kamienne meteoryty też zawierają żelazonikiel proponowałbym jednak test na zawartość niklu w okazie ...

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 17:36 
Chorąży
Chorąży

No to domowe testy chyba odpadają :( Gdzie mam się zakręcić aby wykonać ten test?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 18:49 
Major
Major

moja rada , mimo wszystko zeszlifuj , np na szlifierce , fragment i wypoleruj aby zobaczyć jak wyglada struktura "kamola" .
Zrób fotę w odpowiedniej rozdzielczości i wrzuć na forum . Zobaczymy czy wtedy wyglad bedzie obiecujący i czy warto sprawdzać dalej......
Natomiast jesli chodzi o testy na nikiel mógłbym Ci pomóc bo mam dostęp do spektometru , jednak musiałbyś
przesłać fragmencik do badania no i fachowiec od spektometru krzyczy 20 PLN-ów od jednej próbki .

pzdr

ROMULUS

P.S. Na moje oko , jednak to meteoryt nie jest :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 20:39 
Moderator
Moderator

zrob szlif i wypoleruj (jedziesz papierem sciernym od 100 do 2000 ) nastepnie jesli dalej bedzie matowa powieszchnia to lekko zwilz i pokaz co otrzymales na forum wazne dobra fotka obrazujaca wnetrze kamola pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 21:29 
Chorąży
Chorąży

Dzięki tak właśnie zrobię. Zeszlifowanie to nie problem, pożyczę aparat i wstawię fotkę na forum. Rozumiem, że w grę wchodzi tylko papier ścierny, czy mogę na początku zeszlifować tarczą do cięcia metalu?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 10:13 
Major
Major

Na poczatku całej operacji :) najlepiej użyć zwykłej tarczy kamiennej , takiej jakie są w szlifierkach ,
nastepnie szlifuj papierem sciernym (wodny jest najlepszy) o gradacji powiedzmy
180,600 i 1000 w zupełności wystarczy .

pzdr

ROMULUS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 października 2005, 17:39 
Chorąży
Chorąży

Trochę kamień zeszlifowałem. Jednak nie jest do końca gładki (ciężko go szlifować). Dodam jeszcze, że fotki sa bardzo kiepskie (pożyczyłem aparat i próbuję go rozpracować). Będe wdzięczny za parę rad, co do robienia fotek (aparat canon powershot A410).

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 października 2005, 16:11 
Moderator
Moderator

no to joz cos mamy piekny kawal metalu teraz udaj sie do sklepu z elektronika albo jakies chemicznego i kup cos czym mozna go wytrawic (kw azotowy 5% lub chlorek zelaza ) jak nie zciemnieje to trzeba bedzie go przeslac do dalszych analiz ;) wszystkie problemy zgola rozwiazane sa w watku nt "rozpoznawania met zelaznych pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 października 2005, 18:28 
Major
Major

Witajcie ,
sorry, ale wg. mnie to żużel :( Nigdy nie widziałem meteorytu o tak porowatej strukturze.
no i ten metal "poprzerastany" fragmentami kamiennymi :( ...... niestety nawet nie mezosyderyt :(

pzdr

ROMULUS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 09:36 
Generał Broni
Generał Broni

Nie za wiele metalu na żużel może raczej odpad po hutniczy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 13:12 
Chorąży
Chorąży

Jak zauważyliście metalu jest sporo. Gdy szlifowałem kamień tarczą widać było ładny metaliczny połysk. Mam pytanie związane z odpadami chutniczymi z bardzo wysoką zawartością metalu tzn, jakie domieszki (oprócz niklu) sprawiają, że metal nie rdzewieje. Jak napisałem znalazłem to na przemysłowej pustyni. Jeśli istniały w tym miejscu jakieś piece hutnicze to bardzo dawno temu. Na mapach od kongresówki do teraz nie ma śladu po jakiejkolwiek działalności (oczywiście to nie znaczy, że nic tam nie wytwarzano).

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 14:03 
Generał Broni
Generał Broni

Hm i tu jest problem, bo podczas produkcji stali nie dodaje się do żelaza niklu tylko węgiel o ile dobrze pamiętam. Natomiast, jeżeli gdzieś nie było przemysłu nie oznacza to wcale, że nie ma tam znajdować się jego odpadów gdyż człowiek potrafi śmiecić wszędzie nie przebierając w rodzaju śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 22:13 
Moderator
Moderator

no jak by to ujac do wytopu stali nie ale sa tzw stale stopowe ktrore zaqwieraja niewiele wegla natomiast sporo innych dodatkow typu chrom wolfram molibden itp stale nierdzewne na ten przyklad to stale chromowe o ile pamiętam ale sa tez i z innymi dodatkami pozdrawiam a kamien.... moze to byc odpad hutniczy al;e jak ktos zrobi test i przedstawi wynik na forum to bedzie to doskonaly material dydaktyczny czego mozemy sie spodziewac bo na sieci widzialem milony zdjec meteorytow a ani jednego wytrawionej ludzkiej stali....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 października 2005, 11:44 
Chorąży
Chorąży

No tak - zleciłem kumplowi kupno chlorku żelaza i dostalem B327 (drobnokrystaliczny środek trawiący) :( Nadaje się to do trawienia mojego kamienia, czy nadal szukać chlorku?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]