Teraz jest wtorek, 28 lipca 2026, 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Geologia geomorfologia czy ktoś się na tym zna?
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 19:55 
Kapitan
Kapitan

Czy ktoś ma forum zajmuje się lub ma wiedzę z tej dziedziny?
Konkretnie muszę rozwiązać następujący problem:
Narysuj przekrój geologiczny rzeki "X" w okolicach "wypizdówka"( w Polsce)
Jest to przeważnie jakiś typowy(wzorcowy) układ doliny rzecznej dla danego rejonu i wystarczy narysować odpowiednia ilość tarasów i typowe skały, aby zaliczyć (to pytanie)
Szukałem tego w dwóch książkach, a kolega szukał w trzecim pustaku i nic na ten temat nie znaleźliśmy, na poprawkę wypadało by już coś wiedzieć :)
Gdyby ktoś mógłby mi podać jakąś literaturę, albo po prostu powiedzieć to byłbym wdzięczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 00:53 
Kapitan Petersen

Witaj

Wal do działu poświęconego meteorytom. Tam jest spora grupa miłośników matki ziemi, a mod. Kenny zdaje się zaczął nawet studiować coś w tym zakresie. Najlepiej, jak przekieruję ten wątek tam, a zostawię odnośnik w To i owo.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 04:56 
Kapitan
Kapitan

Dzięki za troskę Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 16:22 
Moderator
Moderator

nawet nie zaczol a studiuje :P
jaki konkretnie przektoj mam Ci narysowac ? :0
a w zasadzie powiedziec jak narysowac bo rysowac niemoge... uszczerbek na zdrowiu
dolina V-ksztaltna U-ksztaltna doliny fluwioglacjallne ?? czy przekroj przez doliny rzek karpackich ?
pradoliny ? sporo tego
acha i nie tarasy tylko tErasy powstaja wskutek zmiany slily erozujnej rzeki tzn jak przechodzi z stanu akumulacyjnego do erozyjnego dla karpat fliszowych znane jest do okolo 7 poziomow terasowych najwyzsze powyzej 70m od obecnego dna dolin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 18:46 
Kapitan
Kapitan

Potrzebuję (chyba) kilka typowych przekrojów przez dolinę dla różnych rejonów polski, podejrzewam, że chodzi o to ile lodowców było w danym miejscu i od tego zależy ilość tarasów i typy osadów. Czyli na przykład: Przekrój geologiczny Bzury w okolicach Sochaczewa jest typowy dla jakiegoś regiony i mam go narysować(schematycznie oczywiście, bo jest na to 5 minut)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

Dawno to było (chodzi o moje doświadczenia z bazgraniem przekroi), ale nie rozumiem sensu ćwiczenia.
Typy osadów mogą być zależne od tego, co zostawiły lodowce, ale tarasy już nie. Tarasy czy terasy jak zwał tak zwał tworzą się w zależności od morfologii terenu, a powstaje dzięki procesom erozji lub akumulacji. A raczej dzięki temu i temu gdyż żeby coś się zakumulowało najpierw coś musi być zerodowane i na odwrót, czyli jak zakumuluje lodowiec osady to rzeka je zeroduje i osadzi tam gdzie rzeźba terenu na to zezwoli.
Do tego mamy wiele typów rzek, hm z parę na przykład;
Meandrujące, obsekwentne, resekwentne, prostolinijne, roztokowe,..... i w zależności od podłoża wieku skał, ich kompakcji, reżimu przepływu będą tworzyć różne koryta a zatem i różne przekroje. Czasem na przestrzeni kilku kilometrów mogą się różnić diametralnie. Więc albo trzeba mieć jakieś dane do narysowania przekroi albo samemu wykonać parę wierceń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 22:07 
Moderator
Moderator

zgadzams ie ze Skarbnikiem ile rzek tyle dolin i jescze wiecej przekroi... wiedz musial bys podac nam chociaz jakies dane... a zdajsie ze Bzura w okolicach Sochaczewa plynie pradolina... a wiedz osady tam wystepujace to przedewszystkim piaski i zwiry jak rowniez muly torfy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 01:20 
Kapitan
Kapitan

To co napisałem to były tylko moje przypuszczenia jeżeli chodzi o sens pytania, ale pytanie o Bzurę w okolicach Sochaczewa było na egzaminie :) i nie było do tego danych... Tylko egzaminator dodał, że jest to typowy przekrój dla jakiegoś tam regionu i chyba to jest kluczowe.
Tymbardziej, jeżeli weźmiemy pod uwagę to, co mówił Skarbnik, iż rzeki zmienne są - z resztą na wykładach też nam to ów egzaminator mówił.
Nie jest to oczywiście taki wielki problem, bo nie jest to jedyne pytanie na egzaminie, ale warto wiedzieć żeby ten punkcik zdobyć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 08:51 
Generał Broni
Generał Broni

Czyli z geologii polski musieliście przerabiać te okolice skoro egzaminator sobie życzy przekroju, pozostaje przejrzeć notatki, poczytać o budowie regionu geologicznego, zorientować się, jakie zlodowacenia przeszły, jaką miąższość miały, dowiedzieć się, na jaką głębokość wcina się rzeka na zadanym odcinku no i malujemy przekroik.
A tak przy okazji wpisałem w gogle Sochaczew i już wiem, iż osady polodowcowe mają 70m, a na górze przeważa czwartorzęd. Właściwie to z ino z tej strony już można narysować prowizoryczny przekrój.
http://dwory_sochaczewskie.webpark.pl/srodow.htm
A tu, jaka kopalnia wiedzy
http://64.233.179.104/search?q=cache:iP ... =clnk&cd=5

http://64.233.179.104/search?q=cache:Xo ... =clnk&cd=2

http://www.pgi.gov.pl/index.php?option= ... 4&Itemid=3

To powodzenia w przełożeniu zdobytej wiedzy na malunek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 18:37 
Kapitan
Kapitan

Na Ćwiczenach robiliśmy przekrój rzeki Prosny, może po prostu trzeba by zrobić to samo. W każdym razie dzięki za wiadomości

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 18:49 
Generał Broni
Generał Broni

I myślę, iż to zadowoli gościa jako schemat czegoś tam, ale stosowanie sztancy w każdym przypadku może się stać złym nawykiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2006, 00:38 
Kapitan
Kapitan

Całe szczęście "Geologia i geomorfologia" trwała jeden semestr, teraz tylko poprawka i można zapomnieć :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2006, 08:52 
Generał Broni
Generał Broni

Jaki ten świat dziwny Kenny no nie? :jump

U jednych zderzenie z geologią wywołuje wysypkę a u innych kończy się pasją na całe życie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2006, 13:57 
Moderator
Moderator

hehe dokladnie :D chodz u mnie to zadnego zdezenia byc nie musialo.. :) jakos tak po prostu wyszlo ze od dziecka sie kamiory zbieralo... i ochrzany od starszyzy zbieralo ze sie gruz do domu znosi :) jakos ciagle im to przeszkadza.... :) chyba ze wzgledu na to ze kamiory robia sie coraz konkretniejsze ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2006, 02:20 
Kapitan
Kapitan

Szczerze wam powiem że lubię kamienie, jak znajdę coś ładnego to zabieram :) . Geologia też mi przypadła do gustu i trochę się pochwalę mówiąc, że w grupie byłem jedyną osoba która rozumiała ten przedmiot, choć egzaminu nie zaliczyłem(zaliczyło go 7 osób z roku) - może w poprzednim poście wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]