Teraz jest sobota, 11 lipca 2026, 14:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wiosenny Rekonesans w Sosnowcu (Ametyst)
PostNapisane: piątek, 21 kwietnia 2006, 13:24 
Generał Broni
Generał Broni

Wiosenny Rekonesans w Sosnowcu (Ametyst), dzisiaj miałem przyjemność pogrzebać w glebie za kamolami i trafił mi się świetny Ametyst jakiego nigdy jeszcze nie trafiłem. Długi na 8cm, średnica 4,5cm. Poniżej wstawiam jego fotki. :cop
Skarbniku może razem się tam wybierzemy pisaliśmy już kiedyś o tym miejscu na GG, co ty na to? :que
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 kwietnia 2006, 13:50 
Generał Broni
Generał Broni

Czemu nie, ale w maju 13 i 14 mam wolne. Jak będziesz miał jakąś s lub n wolną to pisz na gg.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 kwietnia 2006, 14:17 
Moderator
Moderator

to sa okazy z podsypki pod tory czy z jakiegos innego zrodla :) ladniutki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 kwietnia 2006, 14:55 
Generał Broni
Generał Broni

Chyba z podsypki, ale niezłe cacuszka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 17:02 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem czy są z podsypki czy nie, ale po wiośnie obsypało obfitymi okazami....
Co znaczy z podsypki, bo różnie to można rozumieć :que
Skarbniku ok. będziemy w kontakcie przez GG, ale wstępnie mogę ci powiedzieć ze 13 maja może być.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 17:08 
Moderator
Moderator

z podsypki czyli z kruszywa ktore wykozystuje sie do podsypywania torow na nasypach kolejowych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 17:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ale Kenny jak tyle ładnych kamoli trafiło akurat w to miejsce na Śląsku, a gdzieindziej tak nie ma?
W najbliższej okolicy i tej parę kilometrów dalszej nie ma kamieniołomów, ani skał których by coś takiego się znajdowało.
A więc skąd to tam trafiło, przecież byłoby to nieopłacalne przywozić podsypkę z drugiego krańca Polski?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 20:16 
Generał Broni
Generał Broni

Mar napisał(a):
Ale Kenny jak tyle ładnych kamoli trafiło akurat w to miejsce na Śląsku, a gdzieindziej tak nie ma?
W najbliższej okolicy i tej parę kilometrów dalszej nie ma kamieniołomów, ani skał których by coś takiego się znajdowało.
A więc skąd to tam trafiło, przecież byłoby to nieopłacalne przywozić podsypkę z drugiego krańca Polski?

:jump Polska to dziwny kraj i były czasy, co na koszty ekonomiczne nikt nie zważał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Mar napisał(a):
Skarbniku ok. będziemy w kontakcie przez GG, ale wstępnie mogę ci powiedzieć ze 13 maja może być.

ok. wstępnie gra

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 21:36 
Major
Major

Mar napisał(a):

a czemu nie ma??
Regulice, Niedzwiedzia Gora, Rudno... kilka klm - permskie wulkanity, wlasnie w nich trafiano najladniejsze w Polsce ametysty

w innych miejscah w PL tez ja, np znajdowalem przy podsypce nowej drogi w walbrzychu gdzie wykorzystano budulec z nieodleglych klm.
w warszawie pod mostem siekierkowskim mozna trafic ladne szczotki kwarcowe a nawet zielone waryscyty z Wisniowki Wlk. pod kielcami...

ja w dziedcinstwie lazilem na torowiska i mialem miejsce na ladne kalcyty wsrod piakowcow karpackich, a takze faune kimerydu z gor swietokrzyskich i wspomniana wisniowke :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 09:34 
Generał Broni
Generał Broni

Moozg napisał;

a czemu nie ma??
Regulice, Niedzwiedzia Gora, Rudno... kilka klm - permskie wulkanity, wlasnie w nich trafiano najladniejsze w Polsce ametysty

w innych miejscah w PL tez ja, np znajdowalem przy podsypce nowej drogi w walbrzychu gdzie wykorzystano budulec z nieodleglych klm.
w warszawie pod mostem siekierkowskim mozna trafic ladne szczotki kwarcowe a nawet zielone waryscyty z Wisniowki Wlk. pod kielcami...

ja w dziedcinstwie lazilem na torowiska i mialem miejsce na ladne kalcyty wsrod piakowcow karpackich, a takze faune kimerydu z gor swietokrzyskich i wspomniana wisniowke

.............................................................................................................................................................................................................

Owszem Regulice i Niedźwiedzią górę znam, ale nie trafiłem tam nigdy dużego ametystu zawsze były to małe okruchy średnicy 1cmx1cm. Może dawniej faktycznie tak było. Faktycznie w Złotym Stoku k./ Stronia Śląskiego ja jakiejś górze nie pamiętam juz jakiej idąc gruntową drogą trafiałem imponujące ametysty i granaty, które na 100% przybyły tam z jakiegoś kamieniołomu na tłuczeń utwardzający ową drogę. :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 11:20 
Moderator
Moderator

widzisz z moich rejestrow jezdzenia PKP wynika ze wiekszosc torowisk S-E polski wylorzona jest porfirem z zalasu
szczegolnie popularny przy swiezych budowach
a w Regulucach trafialy sie geody ametystowe po 15cm tylko obecnie ta warstwa znajdoje sie sporo pod ziemia bo sie sciana oberwala mozliwe ze masz do czynienia wlasnie z kamiorami z tej warstwy pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 20:29 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):
widzisz z moich rejestrow jezdzenia PKP wynika ze wiekszosc torowisk S-E polski wylorzona jest porfirem z zalasu
szczegolnie popularny przy swiezych budowach
a w Regulucach trafialy sie geody ametystowe po 15cm tylko obecnie ta warstwa znajdoje sie sporo pod ziemia bo sie sciana oberwala mozliwe ze masz do czynienia wlasnie z kamiorami z tej warstwy pozdrawiam

Jak Kenny tak pisze to widocznie tak było i teraz wierzę że to faktycznie z okolic pod Krakowskich tam trafiło.
Moozg też serdeczne dzięki za rozwikłanie tej zagadki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 08:04 
Generał Broni
Generał Broni

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego rejonu z podsypką, trafiają się tam zielone kamole, niektóre wręcz krystaliczno czyste. Kamole te mają różne wielkości nawet trafiają się dł.na 30cm i szer. 40cm. Trudno określić czy owy minerał był w jakiejś żyle czy..... :cop
Czy może to być zielona odmiana fluorytu :que
Co to może być :que
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 11:10 
Moderator
Moderator

sproboj zarysowac to jakims gwozdziem jesli jest to fluoryt to powinno sie bez problemu dac w przeciwnym wypadku wyglondalo by mi to na zielona odmiane chalcedonu (chryzopraz)
ps Kenny nie jest nie omylny wiedz mojej identyfikacji prosil bym nie traktowac jako pewnik
swoja droga ten twoj Ametyst tez bym sprobowal gwozdziem :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]