|
Witam,
<BR>do ROL
<BR>zawsze kiedy mam zapytanie od klientów o możliwość zastosowania naszych wykrywaczy
<BR>do poszukiwania meteorytów jestem w rozterce,jaki wykrywacz polecić, a jeżeli już zdecydować się na poszukiwanie meteorytów , to przy jakich ustawieniach dyskryminacji.
<BR>To dla takich właśnie zatosowań nasze wykrywacze mają odmienny niż wykrywacze wszystkich innych firm zakres dyskryminacji - umożliwjący eliminowanie sygnalizacji dla metali kolorowych - w tym przypadku zazwyczaj śmieci aluminiowych. ( nie nawidzę słowa "dyskryminacja " do określania właściwości wykrywaczy metali- wprowadza ono wiele nieporozumień, ja preferuję stosowanie słowa " praca selektywna")
<BR>Wiadomo, że meteoryty są różnego typu, nie wnikając w szczegóły - kamienne i metaliczne.
<BR>W każdym przypadku to meteoryt, choć wiadomo że metaliczny ma największą wartość. Ale tu
<BR>powstaje problem ustawienia wykrywacza - w zakresie pracy selektywnej "tylko metale żelazne" wykrywacz zasygnalizuje meteoryt , ale niestety będzie reagować na kamienie, takie jak te opisane w poście forum.
<BR>Jeżeli ustawimy pracę selektywną na " eliminację wpływu gruntu" - wykrywacz doskonale zasygnalizuje meteoryt, niestety również będzie sygnalizować metale kolorowe, a jeszcze gorzej bo nie zasygnalizuje meteorytu kamiennego.
<BR>Tak sądzę, chętnie poznam inne metody i opinie.
<BR>Nie miałem nigdy sposobności trafić na prawdziwy meteoryt, są to więc dywagacje teoretyczne.
<BR>Polecam kontakt z Wojtkiem: <!-- BBcode auto-mailto start --><a href="mailto:wojtek@ma.gda.pl">wojtek@ma.gda.pl</a><!-- BBCode auto-mailto end --> - od jakiegoś czasu błąka się po polach Pomorza z moim wykrywaczem
<BR>szukając kamieni, które przyciąga magnes, ale czasem odpowiada na maile.
<BR>Pozdrawiam
<BR>Wiesław Wieczorek
<BR>
|