Teraz jest środa, 22 lipca 2026, 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to za minerał?
PostNapisane: poniedziałek, 4 września 2006, 22:24 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Na załączonych zdjęciach przedstawiam kamień do identyfikacji. Jest on "soczyście" zielony, twardszy od żelaza (brak rysy), nie magnetyczny, gęstość nie większa od przeciętnych kamieni. Okaz został znaleziony na polu przez mego ojca, który twierdzi, że to może być kamień szlachetny. Od siebie dodaję, że miejsce znalezienia to toreny polodowcowe w okolicach Bydgoszczy. Dzięki za ewentualną pomoc w identyfikacji minerału. Pozdrawiam! http://img309.imageshack.us/img309/9853 ... onypo7.jpg http://img465.imageshack.us/img465/3456 ... ny2en1.jpg http://img465.imageshack.us/img465/4711 ... ny3cl9.jpg http://img351.imageshack.us/img351/3898 ... ny4fn2.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 21:05 
Generał Broni
Generał Broni

Tak mi na chalcedon wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 września 2006, 12:40 
Major
Major

tudziez krzemien, w kazdym razie pewie to jakas forma krzemionki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 września 2006, 14:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzięki za wypowiedzi. Jako kompletny "laik" muszę przyznać, że po przeglądnięciu kilku zdjęć zielonych chalcedonów, teza że jest to chalcedon przypadła mi do gustu. Mam pytanie czy to może być plazma, gdyż kolor tego kamienia faktycznie można określić na ciemnooliwkowozielony.? Czy tego typu minerał można znaleźć na polu w pobliżu Bydgoszczy? Czy ma on jakąkolwiek wartość kolekcjonerską, jubilerską - czy można z czystym sumieniem zwrócić go naturze? Jeśli to może być zielony krzemień to chętnie bym zobaczył (jeśli to możliwe) w necie zdjęcia podobnych zielonych okazów. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 15:51 
Moderator
Moderator

czy wy zawsze szukacie dziury w calym ?? mnie to wyglonda na pospolity okaz odpadu hutniczego o ile sobie dobrze przypominam w zabrzu jest tego cala halda wysoka na jakies 30m
a dywagacje czy to jest krzemien czy halcedon niemaja wiekszego sesu bo o ile sobie przypominam to krzemien jest po prostu konkrecja chalcedonu w skalach weglanowych
jesli rozpoznajecie kamienie to przedewszystkim sprawdza sie od tych najbardziej pospolitych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 16:36 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie szukam dziury w całym. Jestem laikiem jeśli chodzi o petrografię, ale nie "oszołomem", który nie potrafi odróżnić odpadu hutniczego od naturalnej skały. Mam wrażenie, że jak się nie potrafi rozpoznać jaki to minerał - to najłatwiej sugerować, że jest to jakiś wytwór antropogeniczny. Tak odczytuję sens wypowiedzi Kenny'ego. Nie potrzeba wyrażać emocji. Może jest to krzemień - choć osobiście nigdy nie widziałem oliwkowozielonego krzemienia. Identyfikacja tej skały nie jest mi do niczego potrzeba, czysta ciekawość. Mieszkam poza miastem i od wielu lat interesują mnie skały. Widziałem już tysiące kamieni - a takiego jak ten nie. Więc uznałem, że warto zapytać, poznać wasze opinie. Dziękuje za każdą wypowiedź (nawet Kenny'ego), ale wolałbym, żeby były one "merytoryczne", nie zaś dydaktyczno-moralizatorskie. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 00:20 
Moderator
Moderator

hmm piszesz poraz n-ty ze jestes laikiem jednoczesnie wynajdujesz coraz to bardziej skomplikowane nazwy mineralow czy przeczytales chodz jedna ksiazke o rozpoznawaniu mineralow ? czy lecisz po zdjeciach i walisz tylko to co co pod owym zdjeciem jest napisane ?
prosisz o id nie podajac najbardziej podstawowych "danych diagnostycznych" co oznacza np brak rysy ? twardszy od diamentu ?
gestosc precietna ? a przelam ? a polysk ?
z informacji przez Ciebie podanych wynika jedynie ze kamien jest zielony i twardszy od stali (i tez niewiemy jakiej stali czy rysowales go pilnikiem czy gwozdziem?)
nie piszesz nic o stroktorze wewnetrznej kamienia czy widac cos czy jest jednolicie zielony
moze to byc jadeit, praz, odpad hutniczy (najbardziej prawdopodobne), i conajmniej kilka innych kamerdolcow
wiedz wez te ksiazke do reki jeszce raz i przestudiuj opis kamieni w niej zawartych i sprawdz ile sie zgadza z tym co trzymasz w drogiej dloni a o efektach nas poinformuj
pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]