Ja tam dalej nie wierzę w to, że to małż, ale postaram się odpowiedzieć na pytania.
Tomasz Drzewiecki napisał(a):
Czy okaz należy do pospolitych, czy może mieć jakąś wartość kolekcjonerską.
Jaki gatunek ona reprezentuje i jaki może być przybliżony jej wiek.
Gdyby to był rzeczywiście skamieniały małż, byłby niemożliwy do dokładnej identyfikacja ze względu na niezachowanie zawiasu, niewidoczne odciski mięśni i brak kontekstu stratygraficznego. Każda skamieniałość, każdy fragment skały może mieć natomiast wartosć kolekcjonerską. Skamieniałości małży w ogóle są bardzo pospolite.
Zwracam uwagę na świetnie zachowane naturalne kolory skamieniałości.
Czy popularne są skamieniałe odciski małży o średnicy ok.10 cm. z zachowanymi naturalnymi barwami muszli
Zachowanie się naturalnego koloru muszli jest dość rzadkie, natomiast są stanowiska gdzie jest to typowy stan. Nie ma jednak najmniejszych przesłanek za tym by przypuszczać, że kolor na tym okazie, przyjmując, że to jest małż, jest pierwotny, jako że skamieniałość najczęściej różni się kolorem od otaczajacej je skały i wersja "ciemna muszla + jasna skała" jest częsta i wcale nie wynika z naturalnego koloru!
Dlaczego myślę, że jest to małż. Zarówno kolor jak i wygląd (struktura) muszli są nimal identyczne ze współcześnie żyjącymi małżami słodkowodnymi występującymi w naszych jeziorach. Z tego co pamiętam z lekcji biologii tak wyglądają właśnie dzisiejsze szczeżuje.
Po pierwsze - w skałach powszechne są struktury nieorganiczne łatwe do pomylenia ze skamieniałosciami. Po drugie - przedstawiana na lekcjach bioróżnorodność małżów (ile my ich mamy w Polsce?) jest zbyt mała. Jest wiele rodzajów wymarłych i dzisiejszych równie podobnych do okazu co szczeżuja, ale rzeczywiscie polakowi, również mi, kojarzy się on z jakimś przedstawicielem rodziny skójkowatych (Unionidae).
Stąd prośba o adresy internetowe ze zdjęciami skamieniałych małży. Bardzo chętnie zobaczyłbym zdjęcia okazów podobnych do tego zaprezntowanego wyżej przeze mnie!
In Google veritas.
Na podstawie tego zdjęcia nikt chyba nie da gwarancji, czy to jest, czy nie, skamieniałość. Moim osobistym zdaniem raczej nie.
Pozdrawiam.