Teraz jest piątek, 17 lipca 2026, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gielda mineralow w Tisnovie (Czechy) - relacja
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 03:11 
Major
Major

Witam

Niedawno wrocilem z najwiekszej i najciekawszej gieldy mineralow w Czechach - w Tisnovie niedalego Brna
i chcialem sie podzielic wrazeniami :)

Gielda trwala 3 dni - od piatku do niedzieli (10-12.11) - stoiska wystawcow znajdowaly sie w 3 odrebnych budynkach w kilkunastu salach.
W przeciwienstwie do polskich gield przewazaly stoiska z mineralami, bizuteria i inne wyroby byly na szczescie w znacznej mniejszosci :)
Ciekawostka jest tez fakt ze na gieldzie bylo ponad 25 wystawcow z Polski i spora grupa Polakow odwiedzajaca gielde.
No ale przejde do rzeczy czyli do tego co mozna bylo zobaczyc i kupic na gieldzie...
Po pierwsze najciekawsze wg mnie bylo stoisko oferujace okazy z Madanu (Bulgaria) - masa roznych siarczkow (i nietylko), podobnych do rumunskich, ale czesto jakosciowo o wiele lepszych, zwlaszcza piekne krysztaly chalkopirytu czy galeny, oczywiscie ceny byly odpowiednie do jakosci, zaczynajace sie od setek koron...
Populane na gieldzie byly okazy z Chin - kilku cm krysztaly zoltego aurypigmentu, skupienia zielonego piromorfitu, fluoryty a takze okazy marokanskie - azuryt, wanadynit, chalcedon, wulfenit, piroluzyt, epidot
Moja uwage przykuly takze ciekawe okazy egirynu z malawi (duze ladne krysztaly, czesto osadzone na jasnych skaleniach) oraz mineraly ze skarnow Toskani (wezuwian, klinozoisyt, grossular)

Duza czesc stoisk byla obsadzona okazami z Czech gdzie najliczniej reprezentowane byly turmaliny i inne mineraly (andaluzyt, sekaninait) z pegmatytow wyzyny Czesko-Morawskiej, a takze zeolity z okolic Usti n. Laba (natrolit, apofyllit, thompsonit), nie zabraklo takze granatow z Zulovej, aktynolitow i epidotow z Sobotina czy baryto z Lahost.

Skamienialosci na gieldzie niewiele bylo - troche okazow z Polskie mozna bylo trafic - glownie jura, oraz klasyczne skamienialosci z Maroka (trylobity, glowonogi). Na kilku stoiskach znalazly sie dosyc znaczne ilosci okazow trylobitow z kambru niecki barrandienu, czesto bardzo ladnych i duzych, gdzie na jednej plycie znajdowalo sie nawet 8 trylobitow wielkosci dochodzacej do 2,5 cm.

Mozna by jeszcze sporo wymieniac ciekawostek ktore trafialy sie na gieldzie, ale chyba zakoncze na tym. Rzucam kilka fotek cz. I, pozniej jeszcze dorzuce kilka innych zdjec a takze okazy z terenowych dzialan na Morawach :)

pzdr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 15:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sliczne okazy. To dopiero dopinguje do wlasnych wypraw poszukiwawczych :D.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 00:15 
Pułkownik
Pułkownik

tylko pozazdrościć wycieczki... i genialnych zdjęć :1

P.S jechałeś sam czy też organizowała uczelnia?

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 01:12 
Major
Major

to prywatna inicjatywa kilku znajomych ludzi, takie wyjazdy czesto sa jak nie czechy to ural czy maroko hehe, niestety ja tylko do czech dotarlem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 00:11 
Pułkownik
Pułkownik

Swoją drogą jestem ciekaw czy ktoś słyszał a moze był w Muzeum Kamienia w Kamieniu Pomorskim?

http://www.sokolowski-muzea.pl/kamien.html

Cytuj:
W Muzeum Kamieni w Kamieniu Pomorskim prezentujemy setki ciekawych minerałów, skamieniałości, a także eksponaty pochodzące z kosmosu.

Przechadzając się po salach warto zwrócić uwagę na olbrzymie geody ametystów. Jednym z najciekawszych eksponatów jest gniazdo jaj dinozaura kaczodziobego, fragmenty skamieniałych kości prehistorycznych zwierząt, w tym kompletny szkielet dinozaura Deinonychusa, a także meteoryt Gibeon. W muzeum wyświetlany jest na bieżąco film pokazujący życie olbrzymich prehistorycznych gadów.

Muzeum mieści się w XIV wiecznej Baszcie Wolińskiej (1308r.) jedynej z ośmiu ocalałych. Dodatkową atrakcją jest taras widokowy, z którego można zobaczyć miasto (z wysokości doskonale rysuje się dawny kształt grodu) oraz jego okolice, a w szczególności Zalew Kamieński, wyspę Chrząszczewską oraz Głaz Królewski, z którym wiąże się ciekawa legenda i od którego wywodzi sie nazwa miasta. Po zalewie można udać się w rejs statkiem do Dziwnowa.

W samym mieście godną zwiedzenia jest również Katedra Kamieńska, w której znajdują się przepiękne organy z 1669 roku ufundowane przez księcia pomorskiego Ernesta Bogusława de Croy. Ich doskonałe brzmienie sprawiło, że w Kamieniu Pomorskim corocznie organizowany jest Międzynarodowy Festiwal Muzyki Organowej, na którym można usłyszeć utwory J. S. Bacha, F. Schuberta i wielu innych wybitnych kompozytorów w wykonaniu najsłynniejszych muzyków z Polski i Świata.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 23:27 
Major
Major

te gniazdo i szkielet... az dziw ze takie muzeum ma na stanie tego typu eksponaty...
ale niestety jak dla mnie malo interesujace, wolalbym jakies ciekawostki mineralogiczne z Dolnego Slaska czy skamienialosci kimerydzkie z niedostepnej lokalizacji Czarnoglowy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 13:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Bax21 napisał(a):
Swoją drogą jestem ciekaw czy ktoś słyszał a moze był w Muzeum Kamienia w Kamieniu Pomorskim?

http://www.sokolowski-muzea.pl/kamien.html

Cytuj:
(....) Jednym z najciekawszych eksponatów jest gniazdo jaj dinozaura kaczodziobego, (..)

Dotychczas słyszałem o jedynym takim okazie ( gniazdo ze skamieniałością jaj dinozaura) w muzeum ziemi w Kletnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Ziemi_w_Kletnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 15:31 
Pułkownik
Pułkownik

DID napisał(a):
Dotychczas słyszałem o jedynym takim okazie ( gniazdo ze skamieniałością jaj dinozaura) w muzeum ziemi w Kletnie.

jakoś trzeba się zareklamować, a napisać, że ma coś jedynego w swoim rodzaju. To dla takiego muzeum najważniejszy z chwytów marketingowych. Gorzej tylko, że często nie zgadza się to z faktami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 18:35 
Moderator
Moderator

Moozgu a byles w szklarskiej w muzeum ?? facet ma cuda wiekszosc z dolnego slaska

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 19:40 
Major
Major

no niestety jeszcze nie mialem okazji, ostatni raz w szklarskiej bylem prawie 10 lat temu :/
a co maja ciekawego, mozesz kilka jakis hiciorow podac, to moze mnie zmobilizuje i zawitam tam w przyszlym roku :)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 20:52 
Generał Broni
Generał Broni

Przede wszystkim potężny skamieniały las pod muzeum, wewnątrz piękne kryształy, wręcz dydaktyczne minerały i skały. A i coś dla nekrofilii się znajdzie. Jak na prywatne zbiory to polecam odwiedzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:00 
Major
Major

z z tego opisu duzo nie wnioskuje, chodzilo mi raczej o jakies konkrety, typu 5cm piromorfit ze Stanislawowa czy jakas fajna parageneza z kowar, cos szalowego

okazy dydaktyczne to raczej mi mowia "to co kazde muzeum czyli nuda" bo 80% mojej kolekcji to okazy dydaktyczne, czyli o znikomej wartosci kolekcjonerskiej czyli generalnie wiekszosc tego co aktualnie na Dolnym Slasku mozna dorwac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bardzo ciekawa relacja z giełdy i dobre foty, gratuluję :1 . Tak jak Skarbnik pisze, muzeum w Szklarskiej Porębie warto odwiedzić. O Kamieniu Pomorskim piasałem ponad rok temu, nie mogę jednak znależć linku do tamtego postu, dorzucę parę fot ciekawszych okazów. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 16:02 
Moderator
Moderator

z ciekawszych rzeczy to oczywiscie krysztaly kwarcu rozowego z izerskich garbow kilkanascie poteznych krysztalow kwarcu chyba ze strzegomia
no i syf z gield kiedys byl tam "najwiekszy" diament w Polsce ale go zwineli na kilka dni przed moimi odwiedzinami ciezko mi podac jakies szczegoly bo bylem tam z 5 lat temu jak nie lepiej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 19:37 
Generał Broni
Generał Broni

moozg napisał(a):
cos szalowego

Hm w pamięć rybki mi się wbiły, kilka dorodnych kryształów no i las.
A ze zdjęć to jeno te dwa znalazłem w bałaganie gigabajtowym.
Oczywiście nie zaszałujesz w tym muzeum, ale już będąc w Szklarskiej jednak namawiam do odwiedzenia choćby w celu nakręcenia swego kolekcjonerskiego ego.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]