Teraz jest wtorek, 18 sierpnia 2026, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to jest meteoryt??? Jak to sprawdzic??
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2003, 19:43 
Pułkownik
Pułkownik

Dzisiaj lazilem sobie po polu i nagle sygnal. Kopie i wykopalem takiego cudaka. Kamien ma okolo 1,5 cm na 1 cm. Waga zblizona do olowiu.
Wylada jakby byly zlepione dwie skaly, jedna mieni sie w mocnym swietle niby ciemna zielen przechodzaca w stalowo szary kolor.
Druga czesc kamyka, ciemna matowa. po przejechaniu pilniczkiem do paznokci widac czerwony metal.
Znaleziony w poblizu oczka wodnego. Zreszta same oczko wyglada dziwnie. wymiary to jakies 10 m na 5 m. Ksztalt owalny. Glebokie na jakies 2 m. Woda znajduje sie na glebokosci 2 metrow. Jakby ktos chcial zdjecie oczka to moge dolaczyc.
Z reguły nie zbieram takich kamieni, bo te co znajdywalem to byla albo szlaka albo ruda metalu w kamieniach ale ten wyglada inaczej, zaintrygowal mnie, moze ktos potrafi cos o nim powiedziec.
-

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2003, 12:19 
Moderator
Moderator

przypomina to na oko meteoryt ale nie moge potwierdzic nic "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! najlepiej jak w tej sprawie wypowie sie Meteorit byc moze zaistnieje podstawa aby kamien wyslac do analizy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 grudnia 2003, 19:44 
Porucznik
Porucznik

Na pierwszy rzut oka meteorytu niestety nie przypomina - czesc kamienna troche za malo meteorytowa a za bardzo ziemska... ale kto wie? Trzeba by to przeanalizowac - sprawdzic nikiel. Ale o szczegolach moze na priva.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 23:14 
Weteran
Weteran

Witam
Czy coś wiadomo w tej sprawie? Tak z ciekawości pytam, bo też mam kamyk przypominający nieco meteoryt.
Meteoryt to to nie jest, ale jaki podobny!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 01:08 
Moderator
Moderator

do meteorytu to raczej jest bardzo nie podobne :) zamieszam 2 fotki moraska zaczrpniete ze strony www.meteoryt.net jako przyklad typowego meteorytu zelaznego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 08:00 
Weteran
Weteran

Na tej fotce - powiedziałbym, że bardzo niepodobny, ale mam kilka takich kamyków zabranych ot tak z pola, które pokazuję niewtajemniczonym jako ""podejżana" pisze się przez "rz" - błąd ortograficzny!!!" kamyki. Ten "robi" za nieco zardzewiały meteoryt żelazny :).
To taki sposób aby zainteresować innych tematem. Na razie jedyny skutek to to, że bez problemu mogę się umówić na oglądanie np. Leonidów i to, że parę osób rozróżnia pojęcia meteor i meteoryt. Ot takie szerzenie wiedzy.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ki diabeł?
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 00:09 
Kapitan Petersen

No, koledzy "kamieniarze", aż się prosi, aby w tym dziale podwiesić krótki przewodnik do rozpoznawania meteorytów. Taki, aby na podstawie kilku podstawowych i najbardziej charakterystycznych cech laicy, tzn. bywalcy pozostałych działów, mogli rozpoznać czy kamerdoły, które czasem trafiają się pod wykrywkami mają nieziemską proweniencję, czy też są "made in huta".

Ja też znalazłem dziwną bryłkę - wykrywacz reaguje, wagowo zbliżona do cyny, niestety kształt nie jest obły i gładki, lecz raczej chropowaty (jednak jakaś szlaka?), struktura trochę ziarnista, błyszczą się tam jakieś grafitowe i srebrne kryształki, całość koloru granatowosiwego, średnica ok. 1,5 cm. Już widzę Wasze odpowiedzi, że znalazłem bryłkę żużla. Ale takiego żużla, to ja jeszcze nie widziałem. W sumie to jest mi obojętne, mogę wyrzucić do szamba nawet kamień z Marsa, ale podobno ludzkość i jej nauka może na tym stracić, więc wykazuję się obywatelską postawą i pytam Was: KI DIABEŁ ? :que

A swoją drogą, to oczko wodne Karasia, to jak na mój gust, to kraterek po uderzeniu meteorytu grubszego kalibru. Uważam, że użytkownicy tego działu powinni wydelegować ekspedycję badawczą, która dokonałaby wizji lokalnej. Pewnie parę metrów pod ziemią jest obiekt wielkości buraka cukrowego i czeka od tysięcy lat, aż go ktoś wydobędzie, pokroi, sprzeda uniwersytetom w USA i Anglii i stanie się bogaty.

Test

Ostatnio edytowano piątek, 19 marca 2004, 01:48 przez Test, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 00:30 
Moderator
Moderator

Test twoja brylka raczej przypomina mi cos w rodzaniu mineralu typu np galena olowiowa a co do tego jak rozpoznawac to jest kilka postow nizej dla leniwych viewtopic.php?t=2683
acha Karas wyslij fotki tego jeziorka albo czas kiedy mozna sie spotkac
na miejscu

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]