Teraz jest czwartek, 16 lipca 2026, 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rudy - meteoryt z Moraska
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 14:53 
Major
Major

nie wiem czy bylo ale to dzis trafilem przypadkiem na necie (generalnie meteoryty mnie nie kreca zbytnio)
http://rmf.pl/fakty/?id=109383

bydle 180 kg :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 15:36 
Generał Broni
Generał Broni

No było jak zwykle Majorian się postarał viewtopic.php?t=10226&start=192 tylko co doniesienie to waga inna a przeliczniki cenowe też ;) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 00:19 
Pułkownik
Pułkownik

pokazywali go dzisiaj w Teleexpresie. Kawał gościa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 21:21 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

860 000 $ Ja nie moge...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 02:09 
Major
Major

Na temat "Rudego" dziennikarze takie bzdury wymyślają że aż strach :wq
więc Ziemniok wyluzuj bo jeszcze ktoś w to uwierzy :jump

Ten typ meteorytu i o takiej wadze nigdy nie osiagnie takiej ceny ! No chyba żeby w środku znaleźli "zielonego ludka" :jump

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 08:06 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hehe słysząc to myślałem że zle słysze - ale dobrze słyszałem, zdziwiłem się, bo gdzieś czytałem o rzeczywistej wartości tego kamola ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 00:26 
Pułkownik
Pułkownik

ROMULUS napisał(a):
Na temat "Rudego" dziennikarze takie bzdury wymyślają że aż strach :wq
więc Ziemniok wyluzuj bo jeszcze ktoś w to uwierzy :jump

nie chcę się kłócić, bo nie jestem handlarzem, ale ten meteoryt może być tyle wart. Jakieś 10km ode mnie znaleziono kilka lat temu meteoryt o wadze ok. 12kg. Jast w 99% zgodny z Moraskiem, i pochodzi prawdopodobnie z tego samego spadku. Widziałem go niedawno w necie na sprzedaż i kosztował grubo ponad $20 000. Dlaczego więc największy okaz - 180kg nie mogłby tyle kosztować?

Pozdrawiam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 01:28 
Major
Major

A więc odpowiadam : ja również nie zamierzam się z nikim kłócić :) ani tym bardziej przekonywać Cię do słuszności moich postów :666
Każdy towar jest tyle wart ile jest skłonny ktoś za niego zapłacić :666
Rynkowa , srednia przyjeta przez dealerów cena dla meteorytu Morasko oscyluje od lat wokół 1 $/gram .Im okaz jest większy (czyt. cięższy) ,tym cena ta gwałtowniej spada !
Jak od kazdej reguły są też wyjatki w przypadku meteorytów szczególnie ładnych bądź nietypowych lub nawiedzonych kpolekcjonerów :666
Dlatego za 180 kg meteoryt raczej nikt nie wyłoży kwoty o której pisali dziennikarze ! Pomijając fakt że "Rudy" prawdopodobnie nigdy nie trafi na sprzedaż :)

Jeśli zaś chodzi o 12 kg meteoryt ""Jankowo"" o którym piszesz nie bedę się publicznie wypowiadał z przyczyn ogólnie znanych
wśród "meteoryciarzy" :n
Jeśli tylko mogę , to proszę o bliższe szczegóły dotyczące przebiegu opisywanej przez Ciebie akcji sprzedaży tego meteorytu bo jest to spora ciekawostka !!!

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 00:14 
Pułkownik
Pułkownik

troche pogrzebałem w necie i to była chyba ta stronka, pamiętam że na pewno była angielskojęzyczna
http://www.polandmet.com/_jankowo_dolne.htm

z tym, że nie ma ceny..? :nicnie a jakiś czas temu jeszcze była. Ciekawe... :)

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 00:43 
Major
Major

Z informacji które mam wynika ze """"Jankowo"""" 12 kg o którym pisałeś zostało sprzedane bodajże w 2004 roku
(ten czas tak szybko płynie że straciłem orientacje a nie chce wprowadzać nikogo w błąd) pewnemu :) kolekcjonerowi
z Warszawy za sumkę (zapewniam że nie kosmiczną) i trudno mi uwierzyć aby ktoś zapłacił te 20,000 $ .....

Chyba że to była cena wywoławcza :jump to wtedyyyyyy ...... viiiiivaaaa LAS VEGAS :jump

życzę kolorowych snów :1

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2006, 12:32 
Generał Broni
Generał Broni

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Największy meteoryt w Polsce
Jacek Łuczak, Poznań
2006-12-01, ostatnia aktualizacja 2006-11-30 22:13
Jest z żelaza, waży 164 kg i spadł 5 tys. lat temu w okolicach dzisiejszego Poznania

Prof. Andrzej Muszyński nad znalezionym pod Poznaniem meteorytem
Od lat toczy się spór o to, jak powstała grupa siedmiu zagłębień wypełnionych wodą i torfem w podpoznańskim rezerwacie Meteoryt Morasko. Andrzej Muszyński i Wojciech Stankowski, profesorowie Instytutu Geologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, dowodzą, że nie są to oczka polodowcowe, lecz kratery wybite przez deszcz meteorytów.

Pozaziemskich przybyszy z żelaza od dawna znajdowano w tych okolicach. Pierwszy meteoryt znalazł na Morasku w 1914 r. niemiecki żołnierz podczas kopania umocnień. Drugi już po II wojnie światowej wykopał na polu i przyniósł na uniwersytet rolnik z PGR-u. Inny 30-kilogramowy odłamek trafił do Szkoły Podstawowej w Suchym Lesie. Co więcej, żelazne meteoryty znajdowano też nieco dalej - w Jankowie Dolnym koło Gniezna, w Przełazach koło Świebodzina oraz w Obornikach.

Prof. Stankiewicz twierdzi, że wszystkie są odłamkami jednej żelaznej bryły ważącej ponad 700 kg, która rozpadła się podczas spadania na Ziemię 5 tys. lat temu. Byłby to największy udokumentowany deszcz meteorytów w Europie.

Profesorowie z UAM wynajęli prywatnego poszukiwacza Krzysztofa Sochę z Kielc, który wykrywaczem metalu metr po metrze przeszukuje rezerwat na Morasku. 8 września natrafił na wyjątkowo duży okaz, który po usunięciu rdzy i zanieczyszczeń waży aż 164 kg. Nie ma większych w tej części Europy. Jedynie Szwedzi mogą się pochwalić ponad 200-kilogramowymi okazami (światowym rekordzistą ważącym 60 ton jest "Hoba" z Południowej Afryki).

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]