Teraz jest czwartek, 16 lipca 2026, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś skamieniałe do identyfikacji
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 16:15 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam! Znalazłem to coś niedawno w "kruszywie" na budowie. Czy stan tej skamieliny pozwala na jej identyfikację? http://img373.imageshack.us/img373/8027/fossil1pr2.jpg http://img321.imageshack.us/img321/7052/fossil15pi6.jpg http://img87.imageshack.us/img87/4973/fossil2te8.jpg http://img129.imageshack.us/img129/2681/fossil3mx6.jpg http://img159.imageshack.us/img159/565/fossil4gl4.jpg Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

znalazłeś dość ciekawego łodzika.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 19:03 
Generał Broni
Generał Broni

Hę no nie jestem przekonany, niby segmentacja po przegrodach jest, S jest, coś jakby w przekroju po syfonie jest, ale coś mi tu nie gra. Bo lejek by biegł w dziwnym miejscu, spłaszczenie też nie bardzo, choć to mógł być efekt kompakcji, no nie wiem może taki sceptyczny dziś dzień mam ;) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 20:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bo faktycznie niby wszystko jest, ale jeżeli to łodzik to na pewno po przejściach :). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:18 
Chorąży
Chorąży

Łodzikowaty :1 Czemu syfon w dziwnym miejscu? Wszystko gra :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 00:28 
Pułkownik
Pułkownik

mam takich kilka i część z nich ma syfon właśnie w takim "dziwnym" miejscu. Widocznie zależy od gatunku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 01:07 
Major
Major

generalnie w narzutniakach trafiaja sie 'ortocerasy' gdzie syfon jest polozony centralnie, popularne sa tez 'endocerasy' o syfonie poloznym peryferycznie, a ten na zdjeciu moglby byc oncocerasem ze wzgledu na jego wygiecie i polozonym z boku syfonem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 11:37 
Generał Broni
Generał Broni

No dobra już nie marudzę :jump .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 12:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moozg a co z całą gamą zakrzywionych jak w końcu je nazywać bo mi każdy co innego stwierdza
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=221
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=222
najcześciej wrzucając wszystko do jednego wora. Widziałęm też (szkoda że nie moje to) taką sztuke które początkowe stadium miałą całkiem ciasno zwinięte a dalsze już proste-chyba to też nie wrzuca się do wora z określniem Pharagaocerac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 13:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wielkie dzięki wszystkim za błyskawiczną identyfikację. Przyznaję, że przejrzałem wczoraj w necie sporo zdjęć różnych "Nautiloidea" i mam pewne spostrzeżania. Otóż pojawia się pytanie czy są znane łodziki o przekroju wyraźnie owalnym tak jak mój :skromny . Wszystkie, które dotychczas widziałem były raczej okrągłe w przekroju i były w dużo gorszej kondycji wizualnej. Czy moje znalezisko pod względem częstotliwości występowania i stanu należy do bardzo popularnych? Czy można pokusić się o określenie gatunku tego głowonoga? Pozdrawiam! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 14:02 
Major
Major

Tomasz Drzewiecki napisał(a):
Otóż pojawia się pytanie czy są znane łodziki o przekroju wyraźnie owalnym tak jak mój :skromny . Wszystkie, które dotychczas widziałem były raczej okrągłe w przekroju i były w dużo gorszej kondycji wizualnej

wez pod uwage ze nie masz kompletnego okazy i sporo z niego erozja zezarla pierwonie on byl okragly, a owalny jest teraz...

Czy moje znalezisko pod względem częstotliwości występowania i stanu należy do bardzo popularnych? Czy można pokusić się o określenie gatunku tego głowonoga? Pozdrawiam! :)

lodziki sa bardzo popularne w narzutniakach, a co do gatunku nie ma szans... nawet jak masz kompletnego lodzika, to trza byc jednak troche obeznanym by do gatunku zaklasyfikowac...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 14:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wszystkie, które dotychczas widziałem były raczej okrągłe w przekroju i były w dużo gorszej kondycji wizualnej. Czy moje znalezisko pod względem częstotliwości występowania i stanu należy do bardzo popularnych? :)

Okrągłe to klasyka. Spłaszczone to jest zarówno efekt kompresji jak i też takie bywały.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 15:06 
Generał Broni
Generał Broni

anonimus napisał(a):
efekt kompresji

Kompresja, w geologii proces ściskania zachodzący w obrębie skorupy ziemskiej. Skutkiem kompresji jest powstawanie deformacji, głównie w postaci fałdów (fałdowanie) i uskoków. Proces ten równoważony jest przez odwrotny do niego proces tensji.

Kompakcja, proces polegający na zmniejszaniu się objętości i miąższości osadu pod wpływem ciśnienia

nieco precyzji ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 17:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

anonimus napisał(a):

Okrągłe to klasyka. Spłaszczone to jest zarówno efekt kompresji jak i też takie bywały.

Jestem przekonany, że mój łodzik nie został na tyle ogryziony przez "ząb czasu", żeby nie można było zaprzeczyć, że pierwotnie był okrągły w przekroju. Obserwując go ma się pewność, że był owalny. Nie wchodzi w grę również skutek ciśnienia, ponieważ jeśli by tak było - to ślad po syfonie (nie wiem czy tak to się nazywa), który jest teraz idealnie okrągły, również uległby zniekształceniu. Sumując, chyba jednak "na żywo" był spłaszczony. Pozdrawiam! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 18:09 
Major
Major

wierz mi... ja owalnych nie widzilem, a na tym okazie wybitnie widac jak go zezarlo...
kompakcje raczej tez bym wykluczyl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]