Teraz jest środa, 15 lipca 2026, 15:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś niecoś znalazłem
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 14:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Plon niedzielnych poszukiwań. Coraz trudniej cokolwiek znaleźć.Tym razem nie było nawet aż tak źle. Trafiły się 2 fragmokony łodzików. Jeden ze słabo czytelnymi szczegółami powierzchni. Może pomogłoby moczenie w oliwce? :) Halysites poza tym fragmenty łodyg liliowca, dwa belemnitki. "Te duże" to prawdopodobnie gąbka. Widzę lub wydaje mi sie, że widze na części powierzchni pory. Najciekawszy chyba jest fragment gąbki obrastajacej nieistniejącą obecnie łodygę liliowca Scyphocrinites (?). Zdjecia nie są niestety najlepszej jakości, zwłaszcza tej gąbki. Spróbuję poprawić przy okazji innym aparatem. Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 14:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie wiem czy tu chodzi o takie gąbki jakie ja mam. Zarys na zdjęciu pasuje. Z tego co o nich wiem lubiały porsatać wiele przedmiotów po których z czasem pozostawała taka pustka. Trafiło mi się ich ok 5 sztuk i każda ma inną forme dziury. Czy to wygląda tak samo jak moje?
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=170

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 20:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witaj Majorian :1 , nareszcie zawitałeś tu :). Niezły plon jak na jeden dzień :za . Anonimus, zastanawiałem się nad gąbką o tym "kulkowatym" kształcie, podobnie wygląda Siphonia sp. http://www.cretaceous.de/Siphonia.html#koeni lub http://www.cretaceous.de/Porosphaera.html Polecam witrynę o gąbkach:

http://www.cretaceous.de/Inventory.html

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 12:04 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Majorian jeżeli chcesz robić fotki lepszej jakości to przedewszystkim rób je przy świetle dziennym; a co do tych skamielinek to może napisał byś gdzie (żwirownia, kamieniołom itp.) je znalazłeś.
p.s. podrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 13:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Część Rafislawo ten sezon, choć się jeszcze nie skończył uważam za kiepski. Zintensyfikuję poszukiwania w przyszłym roku. MIłą niespodziankę zrobiły mi te łodziki - uwielbiam je znajdować a rzadko się trafiają. :) Anonimusie to nie jest raczej ta gabka - nie pasuje wygląd i budowa.. Mam jeszcze inny okaz gąbki, która obrosła zachowany do tej pory w niej fragment łodygi liliowca. Kiedyś chyba prezentowałem go na forum. Mruku dzięki za radę - spróbuję na dniach. Fakt, ze robiłem te zdjecia w trybie SUPER MACRO o czywiście bez flesza. Moze ktos ma jakiś pomysł związany z tą gąbką (?) w kształecie kolumny jeszcze nie zajrzałem do literatury.

Okazy znalazłem w żwirowni (morenie czołowej) w Prudziszkach ok. 5 km od Suwałk.
Obecnie wskutek wściekłej eksploatacji zostały tylko ściany ż. Trafiają się tu skamieliny z górnego syluru i kredy. Stosunkowo dużo jest zwłaszcza łodzików i inoceramów.
Opisuję je razem z uwagi na jednorodność wiekową i taksonomiczną skamielin. Kto jadąc do tych żwirowni nastawia się na zbieranie: trylobitów (jedno jedyne pygidium na przestrzeni dekady), jeżowców (wyjątkiem jest pojedynczy fragment kolca), rekinich zębów, amonitów i grapolitów gorzko się rozczaruje. W ramach rekompensaty może znaleźć "prawie kompletny" zestaw rodzajowy denkowców: Favosites, Halysites, Syringopora, Alveolites, Sarcinula i inne. Belemnitów sporo - rzadko kompletne, ale liczne fragmenty - głównie rodzaju Belemnitella. Potwierdzonych korali mezoicznych niewiele, sporo za to Rugozów. Małże reprezentują w 99 % ułamki i fragmenty zawiasów inoceramów. Ślimaków niewiele: Loxonemy i jako "rodzynki" np. Euryzone. Ramienionogi - jeśli już to małe okazy Rhynchonelli - inne rodzaje jako "domieszki" np. Spirifery, Laptaeny. Poza tym: fragmenty łodzików - Endoceras, Orthoceras, rzadko inne np. pojedynczy Kionoceras. Z liliowców - rodzaje Scyphocrinites, Isocrinus, Apiocrinus - rzadko jako łodygi, zwykle trochity. Glony (jedynie Solenopora), gąbki (Turonia), mszywioły (Membranipora) i inne morskie bezkręgowce występują symbolicznie. Co do stopnia "wydajności" obu żwirowni - niestety tendencja spadkowa. Wciąż w dużych ilościach wywożony jest żwir. Obecnie zostały resztki tego co naznosił tu kiedyś lodowiec,c o nie pozostało bez wpływu na ilosć znajodwanych skamielinek. :cry: . W sprzyjajacych warunkach np. po deszczu/po wiosennej erozji można znaleźć wciąż średnio z 10-20 okazów w ciągu godziny - półtorej. Co ważne (przynajmniej dla mnie) zwykle okazy są prawie w całości naturalnie wypreparowane, zostaje tylko oczyszczenie np. gliny.
Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 00:37 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

Majorian napisał(a):
MIłą niespodziankę zrobiły mi te łodziki - uwielbiam je znajdować a rzadko się trafiają. :)

U mnie było podobnie z łodzikami. Trzeba na nie znaleźć miejscówkę. Mi w tym roku się udało. Na jeden wyjazd średnio 1-2 łodziki.
Najwiecej 4 za jednym razem w rozłupanym narzutniaku, a "luzem" najwiecej 3.

[ img ]

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 15:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bax poczej z tym wyliczaniem aż ci zbrzydnie i nie będziesz ich już wyliczał, że znalazłeś tyle a tyle łodzików. Natomiast te co znajdziesz to będziesz wybrzydzał i nie zawsze zabierzesz ze soba-chyba że masz jak pewna znana mi osoba kilkaset metrów wytrzymałego strychu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 00:25 
Pułkownik
Pułkownik

anonimus napisał(a):
Bax poczej z tym wyliczaniem aż ci zbrzydnie i nie będziesz ich już wyliczał, że znalazłeś tyle a tyle łodzików. Natomiast te co znajdziesz to będziesz wybrzydzał i nie zawsze zabierzesz ze soba-chyba że masz jak pewna znana mi osoba kilkaset metrów wytrzymałego strychu.

oby było jak mówisz! :luv ...a na razie "bida, bida na całego".

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 10:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bax21, cierpliwości :). Przy tym zapale jaki tu prezentujesz już Ci proponuje zbierać kartony na znaleziony materiał i założyć bardzo gruby zeszyt na notatki :). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 13:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kartony? Dla jakiej idei? U mnie jest tak że zachowuje sobie najlepszej jakości padline i regularnie czyszcze się z takich co gorszych rzeczy. Bo co ma robić człowiek gdy 2-3 h potrafi przynieść do 10 kilo materiału. Narzutniaki to nie repezentują w sobie żadnego odzwierciedlenia jakieś tam biocenozy więc wiele nie powiedzą w swej masie. Ja sobie zostawiam pewne rzeczy kierując się różnymi kryteriami (te najstarsze też się trzyma choćby dla sentymęntu). Jak znajde coś i mam pewność że sobie tego nie zostawie i to i tak biore choćby po to by dać komuś a i upłynnić też to można. Zainteresujesz tym troche kilka osób...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 10:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Anonimusie. Na PW nie można zamieszczać zdjeć więc zamieszczam fotki Sarcinuli tutaj: Ta fotka pochodzi ze strony internetowej, niestety nie pamiętam której - skopiowałem kiedyś jedynie sam obrazek. Na następnej jest jeden z moich okazów. Mam ich bodajże 2 lub 3. Pamiętam, ze miałem spore problemy z oznaczeniem tej skamieniałości, ale ilustracja z netu załatwiła wszystko. Na moim terenie tabulatów jest dużo, ale zwykle to Favositesy, Halysitesy i Syringopory. Rodzaj Aulopora trafiłem raptem raz czy dwa razy. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:44 
Pułkownik
Pułkownik

fajna ta sarcinula :1
ale wygląda jakby była kąpana w jakimś kwasie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Masz na myśli tę moją Sarcinulę Bax21? W zasadzie nie preparuję moich znalezisk. W takim stanie podniosłem już podniosłem z ziemi. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 19:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No to wszystko wyjaśnia
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=207 bo właśnie to podejrzewałem bo nie mogłem oznaczyć tego w przekroju poprzecznym widoczne są połączenia poszczególnych osobników. Na tym drugim zdjęciu być może masz heliolites
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=198
Aulpohora o u mnie jest może nie często, ale się trafia, błąd ortograficzny!!! może jest jakaś efektowna, ale jest. Szczególnie szukaj jej gdy masz do czynienia ze stromatoporami bo z nimi współystępuje. Porasta też rugosy a i na mszywiole też widziałem Szukaj jej na powierzchi
Tu na zdjęciu wręcz książkowy przykład-tyle że nie widać dobrze struktury stromatpory bo to takie drobne
http://terrasilesiae.org/paleo/4i/detai ... age_id=163

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]