Teraz jest sobota, 11 lipca 2026, 21:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy moje znalezisko to meteoryt?
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 16:42 
Kapral
Kapral

To mój drugi temat na tym forum, mam nadzieję, że ten nie zostanie zamknięty jak ten:
viewtopic.php?t=40528
Znalazłem coś co może być dwoma kawałkami tego samego meteorytu, ponieważ obie części były znalezione bardzo blisko siebie, nie dalej niż metr.
Kurcze nie dałem na zdjęciach niczego co by posłużyło za skalę, ale oba znaleziska mają długość ok. 9cm.
Dobra to są zdjęcia obu kawałków:
[ img ]

[ img ]

Proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź.

Moderatorze, proszę jeśli zamykasz mój temat to napisz uzasadnienie, bo do teraz nie wiem, czemu mój poprzedni temat został zamknięty.

EDIT:
Dodam jeszcze, że magnes przyciąga ten drugi kawałek, pierwszego nie sprawdzałem, a kolega z magnesem już poszedł do domu :/ Ale ten drugi wydaje się być bardziej cenny bo ma takie dziurki/bąble.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 marca 2007, 20:03 przez mrx1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 18:55 
Moderator
Moderator

zdaje się, że to coś miało do czynienie jedynie z Marsem - bogiem wojny. Głowy nie dam, ale wygląda na odłamek pocisku artyleryjskiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 20:01 
Kapral
Kapral

mirek napisał(a):
zdaje się, że to coś miało do czynienie jedynie z Marsem - bogiem wojny. Głowy nie dam, ale wygląda na odłamek pocisku artyleryjskiego.

Odłamek pocisku? Ja się na tym nie znam, ale taki odłamek pocisku to przedstawia raczej wartość sentymentalną związaną z wysiłkiem podjętym przy machaniu łopatą?

Ale na drugim kawałku są takie dziurki jakby pozostałości bąbli. Skąd takie coś miałoby się błąd ortograficzny!!! na pocisku? Może to lamerskie pytanie, ale naprawde nie wiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 20:55 
Specjalista
Specjalista

mrx1 napisał(a):
Ale na drugim kawałku są takie dziurki jakby pozostałości bąbli. Skąd takie coś miałoby się błąd ortograficzny!!! na pocisku? Może to lamerskie pytanie, ale naprawde nie wiem :)

Efekt korozji.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 21:28 
Major
Major

Mirek ma rację ! Wg. mnie to na 100 % odłamek pocisku .
Taki odłamek poddany jest podczas eksplozji ogromnemu cisnieniu i naprężeniom dlatego naogół są
bardzo poszarpane i potrafią mieć przedziwne kształty (choć ten jest typowy dla odłamków)
a powierzchnia czasami przypomina do złudzenia regmaglipty prawdziwych meteorytów .
Bardzo dobrym tego przykładem mogą być zbierane przeze mnie odłamki pocisków z Pustyni Błędowskiej
na których wygladzie "łamali"sobie zęby ludzie na codzień badający meteoryty
(choćby Rainer Bartoshewitz) i twierdzili że to na pewno meteoryt dopóki nie zrobiono badań składu chemicznego .
"Bąble" na Twoim okazie powstały na wskutek korozji która również potrafi przybierać naprawdę dziwne formy
w zależności od składu chemicznego samego odłamka jak i gleby (otoczenia) w którym odłamek się znajdował .
A jeśli chodzi o wartość tego odłamka to największą wartość jaką posiada jest wartość poznawcza abyś wiedział co
meteorytem nie jest i czego nie zbierać .
Tak czy inaczej życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach i moze następne Twoje znalezisko to już będzie "TO"
Nie zniechęcaj się !!!!

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 12:52 
Moderator
Moderator

to ja jeszcze wątek techniczny
dam na ogólnym co by wszyscy widzieli
jeśli moderator zamyka jakiś temat powinien wysłać uzasadnienie co i jak (jak nie na ogólnym to na prv) zwróć się z pytaniem dlaczego twój wątek został zamknięty do moderatora odpowiedzialnego za dział w którym umieszczony został temat i poproś o uzasadnienie pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 12:52 
Moderator
Moderator

jeśli moderator zamyka jakiś temat powinien wysłać uzasadnienie co i jak (jak nie na ogólnym to na prv) zwróć się z pytaniem dlaczego twój wątek został zamknięty do moderatora odpowiedzialnego za dział w którym umieszczony został temat i poproś o uzasadnienie pozdrawiam.

Ps może się zirytował ze prosisz o wycenę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 15:08 
Kapral
Kapral

Kenny napisał(a):

Ps może się zirytował ze prosisz o wycenę :)

Ok, dziękuję za poradę już piszę do moda PW.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 15:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Uzbieraj trochę takiego złomu i idź do skupu żelastwa. Zawszę parę złotych w kieszeni ;) Często tez takie śmieci, wykopuje :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 15:16 
Kapral
Kapral

musiex napisał(a):
Uzbieraj trochę takiego złomu i idź do skupu żelastwa. Zawszę parę złotych w kieszeni ;) Często tez takie śmieci, wykopuje :1

Wiem, tak sobie mysle ze jak w takim tepie bede zbieral zlom to szybko mi sie wykrywacz zwroci :P No, ale nie po to on jest zeby zarabiac, tylko aby wesolo spedzac czas na swierzym powietrzu i przy okazji stworzyc kolekcje jakichs fajnych rzeczy. Dobra, ale konczymy off top bo mody znowu zamkna moj temat :P

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]